Aktualno
StoryEditor

Vrdoljak: Ukidanje drugog mirovinskog stupa bila bi ‘potpuna besmislica‘

05. Srpanj 2018.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u četvrtak kako je vladajuća koalicija sve bliže dogovoru oko prijedloga mirovinske reforme, da već od sutra počinju i bilateralni sastanci s resornim ministrom Markom Pavićem i njegovim timom, istaknuvši kako se drugi mirovinski stup neće i ne može ukinuti jer bi to "bila potpuna besmislica".

"Sve je bliže dogovor, konstruktivni su razgovori. To nije dnevnopolitička tema i bit će niz razgovora u kojima se raščišćavaju detalji", rekao je Vrdoljak novinarima ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici vladajuće koalicije održali svoj drugi sastanak vezan za inicijalni prijedlog mirovinske reforme.

>>> Miodrag Šajatović: Konture i naznake reformirane ideje reforme mirovinske reforme

Istaknuo je kako je na sastanku zaključeno da već od sutra počnu bilateralni sastanci s ministrom Pavićem i njegovim timom, a razmatrana je i naknada o upravljanju mirovinskim fondovima s obzirom da su te naknade, ustvrdio je, realno malo više nego što trebaju biti jer su svi obvezni mirovinski fondovi imali dobit.

"To trebamo racionalizirati. Pričali smo i o naknadi od 27 posto i tražili tablice koje ćemo vrlo skoro dobiti. Razgovarali smo kako danas izgleda struktura mirovinskih društava da bi se preuzela sredstva ljudi koji su u drugom stupu po odlasku u mirovinu, te o formulama za izračun mirovine iz drugog stupa. Ukratko, razgovara se o dubinskom sadržaju da dođemo do toga da mirovine rastu sukladno inflaciji i rastu plaća, da je sustav održiv i da gradimo individualni pristup drugog stupa koji je jedini način za održivost našeg mirovinskog sustava", poručio je Vrdoljak.

Upitan je li dobio jamstva da se drugi stup neće ukinuti, odgovorio je: "Drugi stup ne može se ukinuti, to bi bila potpuna besmislica i neće se dogoditi".

Pupovac: Prijedlog je dobra osnova za reformu, konzultacije i idući tjedan

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupavac rekao je novinarima da su se na sastanku upoznavali s detaljima mirovinske reforme, s mogućim varijantama, koristima i rizicima, najavivši da se konzultacije nastavljaju i idući tjedan sa zastupničkim klubovima koji za to pokažu interes.

Upitan koliko je zadovoljan s onim što je do sada čuo vezano uz mirovinsku reformu, odgovorio je kako u SDSS-u smatraju da prijedlog ministra Pavića predstavlja dobru osnovu za reformu koja bi bila na korist svima onima za koje je neophodna.

>>> Plenković: Smisao mirovinske reforme je održivost sustava i primjerenost mirovina

"Radit ćemo na tome da se sasluša sve, da se popravi tamo gdje se može popraviti i da se ne dogodi gašenje drugog stupa", istaknuo je Pupovac, a na upit je li dobio kakve garancije da neće biti gašenja drugog stupa, odgovorio kako to nisu samo garancije na riječima, već i projekcije kako će se drugi stup puniti.

Za prijedlog Zakona o najmu stanova, koji još nije usuglašen u vladajućoj koaliciji, kazao je kako još ima "relativno mnogo rizika za zaštićene najmoprimce i bez mnogo koristi za vlasnike".

"Bolje je da to još malo pričeka i da se usuglase sve stvari koje se trebaju usuglasiti, kako ne bismo išli grlom u jagode. Ovako se ima dojam da u nekim stvarima, unatoč poboljšanjima koja su se postigla amandmanima, treba još jedan krug konzultacija prije nego što se odlučimo za glasanje", zaključio je Pupovac.

23. travanj 2024 18:38