Aktualno
StoryEditor

VW Polo šeste generacije: ‘Malac‘ raste i postaje ozbiljan automobil u svakom smislu

16. Srpanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=-PfHXg6g9oM

Prvi VW Polo predstavljen je još davne 1975. i uz Golf i Passat ključan je model u VW-ovu programu. Od jeseni u prodaji će biti šesta generacija tog bestsellera, od koje se očekuje da uzme udio u prodaji glavnim konkurentima Fordu Fiesti i Renaultu Cliju. VW rijetko riskira kada je u pitanju dizajn, pa tako ni kod novog Pola nije bilo eksperimenta. Uzet je postojeći model i dotjeran je u svakom pogledu, odnosno prilagođen trenutačnom trendu unutar marke.

Nova modularna platforma

Iako vizualno možda i nema promjena, velika je promjena u konstrukciji jer se novi Polo koristi novom modularnom MQB A0 platformom, na kojoj se vozi i Seat Ibiza. Posljedica je međuosovinski razmak čak 9,4 cm veći, zatim dužina veća od četiri metra i prtljažni prostor od 351 litru (25 litara više nego dosad). Ako izvana nema nekih revolucionarnih promjena unutarnji prostor potpuno je izmijenjen. U principu je inspiracija pronađena u većem Golfu i najveća je značajka serijski multimedijalni digitalni zaslon od 6,5 inča (doplata osam inča).

https://www.youtube.com/watch?v=ew3w7eZo6Hc

Instrumentna ploča također može biti digitalna. Sigurnosna oprema poput sustava City Emergency Braking za pomoć pri kočenju u gradu kod iznenadnih situacija, Pedestrian Monitoringa te nadzora tlaka u gumama dio su serijske opreme. Novi će se Polo moći kupiti s aktivnim tempomatom, detekcijom i upozorenjem za vozilo u mrtvom kutu i pomoći pri parkiranju.

‘Mali‘ raste

Polo će biti ponuđen s četiri benzinska i dva dizelska motora, koji će prema snazi biti slični onima u Seatu Ibizi, dakle, 3-cilindarski atmosferski 1.0 MPI (75 KS), koji u turboizvedbama razvija 95 i 115 KS, zatim jaki 4-cilindarski 1.5 TSI Evo (150 KS) te dobro poznati dizelski motor 1.6 TDI (80, 95 i 115 KS). Posebna poslastica bit će GTI izvedba koja će razvijati okruglo 200 konja i koja bi se trebala pojaviti malo kasnije u prodaji. Nju će pokretati dvolitreni benzinski motor. Cijene novog Pola još nisu poznate, ali vjerojatno će biti slične onima postojećeg modela. VW Polu od milja tepaju da je mali Golf, ali taj ‘mali‘ sa svakom generacijom raste i već je riječ o ozbiljnom automobilu u svakom smislu.

02. svibanj 2024 20:42