Aktualno
StoryEditor

Walter Wolf oslobođen i najavljuje masnu tužbu protiv Hrvatske

24. Listopad 2017.

Nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Karlovcu pod predsjedanjem sutknije Sande Janković Walter Wolf oslobođen je krivnje da je zadržao 20 tisuća eura od ukupno 23 tisuće eura za koliko je prodan poslovni prostor tvornice KIO u Valjevu.

Osim što će sve Wolfove troškove ovog suđenja država podmiriti na teret proračuna, Wolf i njegov branitelj Anto Nobilo najavili su i tužbu protiv Republike Hrvatske za štetu koju je zbog izdavanje tjeralice i medijskih napisa o optužbama protiv Wolfa pretrpio njegov duhanski tržišni brand u suradnji s kompanijom British-American Tobacco.

>>>Walter Wolf nije se pojavio na ponovnom suđenju u Karlovcu

U ponovljenom suđenju i po izmijenjenoj optužnici Wolfa je državno tužilaštvo teretilo za kazneno djelo poticanja na zlouporabu u gospodarskom poslovanju, konkretno da je kao vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora karlovačkoga KIO-a poticao direktora Ivu Maglicu da u svibnju 2003. godine proda lokal KIO-a i Valjevu, što je ovaj i učinio za 23 tisuće eura, te da uplati 20 tisuća eura na Wolfov osobni devizni račun u Splitskoj banci, što je Maglica također i učinio.

Poklonivši vjeru u dostupnu dokumentaciju i svjedočenje stečajnog upravitelja KIO-a Tomislava Morsana, sudac Županijskog suda Ante Ujević 2008. godine osudio je Wolfa na 2,5 godine zatvora s objašnjenjem da je Wolf umjesto da taj novac uplati na tada već blokirani račun KIO-a, zadržao taj novac za sebe. Međutim, u žalbenom postupku angažirani Nobilo, kako tvrdi, osobno je pronašao u spisu stečajnog upravitelja popise radnika KIO-a, te izvješće Splitske banke da je spomenutih 20 tisuća eura, konvertiranih u 149.600 kuna, isplaćeno u mnogo malih iznosa na račune radnika KIO-a.

Sudska financijsko-knjigovodstvena vještakinja Ljerka Živković utvrdila je na osnovi pronađenih popisa i potvrda da je doista s Wolfova kunskog računa 12. kolovoza 2003. godine isplaćeno ukupno 37.372,39 kuna, dok je daljnjom analizom prometa s tog Wolfovog računa utvrdila vrlo veliku vjerojatnost isplati i ostatka novca s Wolfova računa, ali s obzirom na protok vremena i prestanak obveza čuvanja dokumentacije, od Splitske banke više nije mogla dobiti potvrde o tim isplatama.

Nedostatak dokaza

U nemogućnosti daljnje provjere svrhe isplate razlike novca s Wolfova računa i u čiju korist, sudsko se vijeće našlo u nedostatku dokaza optužbe u dvojbi, pojasnila je sutkinja Janković, pa se u donošenju oslobađajuće presude pozvalo na načelo ‘In dubio pro rei‘, po kojem se sud u slučaju dvojbe pri utvrđivanju činjenica treba prikloniti onome što je povoljnije za optuženika.

Sud je također, kazala je sutkinja Janković, nerelevantnima ocijenila izjave svjedoka Tomislava Morsana koji kao stečajni upravitelj nije zapazio da je za isplaćene iznose s Wolfovog računa smanjeno i potraživanje radnika KIO-a u stečajnom postupku. Sud iz svega iznesenoga nije utvrdio ni da je Wolf nagovarao u međuvremenu preminulog Maglicu da kao predsjednik Uprave KIO-a kako da posluje i postupa s imovinom KIO-a, kao što sud nije utvrdio ni konkretne motive po kojima bi Wolf na taj način sebi protuzakonito prisvojio 20 tisuća eura.

‘Beznačajnih 20 tisuća eura‘

Iznoseći svoju obranu, Wolf je kazao da bi opet učinio isto, tumačeći taj postupak svojom brigom za radnike, te da je taj iznos od 20 tisuća eura za koji ga se tereti gotovo beznačajan u odnosu na njegove prihode i financijsku snagu. Dok je potkraj 70-godina vodio svoj tim u Formuli 1, Wolf je, kazao je, mjesečno u to ulagao po milijun dolara, a da je on kupio većinski dio KIO-a od Karlovačke banke koja je tada bila u poteškoćama. On se ne razumije u cipele, kazao je, već su mu interesantne bile nekretnine KIO-a, iako, kaže, u momentu preuzimanja KIO-a nije zapravo ni znao koju sve imovinu ima KIO i gdje, pa tako ni ovaj lokal u Valjevu.

Maglicu je angažirao za direktora na preporuku da je riječ o sposobnom kadru iz Privredne banke Zagreb, a da je s njim telefonski redovno kontaktirao u vezi stalnih traženja novca za potrebe proizvodnje i isplate dugova za plaće radnicima KIO-a. U izjavama nakon izricanja oslobađajuće presude, Anto Nobilo ustvrdio je da do ovog „slučaja“, pa tako i troškova, uopće nije trebalo ni doći, jer da se sve znalo i da je bilo u spisu stečajnog upravitelja Morsana.

>>>Ante Todorić krajem prošle godine upozorio oca da Agrokoru prijeti bankrot

Walter Wolf kazao je da se ne radi samo o njemu osobno, već o vrijednom trade marku kojim je ugovorno raspolagao British-American Tobacco, koji i nije neki bezvezni „dragstor na ćošku“.

- Što će oni sad napraviti, to je sada na njima i Anti Nobilu, ali mislim da će sad biti „frka“, pošto će British-American Tobacco sigurno nastojati očistiti svoje ime. Oni mogu tužiti sad svakoga, kazao je Wolf.

Wolf: Tužit ću Sloveniju za 100 milijuna američkih dolara!

Walter Wolf je kao brend, kazao je Nobilo, pretrpio svih ovih godina ozbiljnu financijsku štetu na tržištu, jer duhanska industrija, dodao je, bježi od povezivanja s bilo kakvim kaznenim djelima. Kad se utvrdi ta šteta, Nobilo navješćuje mogućnost tužbe protiv Republike Hrvatske radi naknade štete.

Na pitanje hoće li zbog optužbi za sudjelovanje u „slučaju Patria“ tužiti i Republiku Sloveniju, Walter Wolf kazao je da samo čeka dovršetak pravne procedure pa da krene i tamo u protuofenzivu.

- Sto posto je da ću tužiti Sloveniju, jer ja sam čist tamo. Tužit ću Sloveniju za 100 milijuna američkih dolara! Kako ja mogu platiti Janšu kad ga nikad u životu nisam vidio, na sudu sam ga prvi put vidio uživo. Što mene briga za Janšu? Mene balkanska politika ne interesira. Ja idem za poslom i sa vragom kad se negdje dobra „lova“ zaradi, nije mi važno ni lijevo ni desno, što vi tu igrate, kazao je Wolf, dodavši da su se u Americi sprdali s njim za to što je optužen da je prisvojio uvredljivo smiješnih 20 tisuća eura.

27. travanj 2024 19:45