14. srpanj 2017.

Yellen: Ne znam je li rastuće uživanje droga uzrok ili simptom kroničnih bolesti gospodarstva

Raširena zloporaba opijata povezana je s padom udjela Amerikanca koji rade ili su u potrazi za poslom, izjavila je čelnica američke središnje banke Janet Yellen a prenose britanski mediji.

Predsjednica Feda naglasila je pritom da nije sigurna je li zloporaba uzrok smanjenja radne snage ili simptom koji ukazuje na kronične ekonomske probleme, prenosi BBC.

Doprinos tom trendu daju i tehnološke promjene i starenje radne snage, dodala je Yellen u četvrtak u nastupu pred odborima američkog Senata.

Centri za kontrolu bolesti (CDC) procjenjuju da zloporaba lijekova na recept godišnje generira troškove od 78,5 milijardi dolara. Radi se o troškovima vezanim uz zdravstvenu zaštitu, izgubljenu produktivnost i kriminalne aktivnosti.

>>>Yellen: Ne očekujem novu financijsku krizu ‘za naših života’

Svakoga dana od posljedica predoziranja opijatima umire 91 Amerikanac, prenosi BBC.

"Mislim da je (zloupotreba) povezana s padom radne snage u dobnoj skupini s najizraženijim radnim sposobnostima", odgovorila je guvernerka Yellen na pitanje demokratskog senatora Joea Donnellya iz Indiane.

"Ne znam je li ona uzrok ili pak simptom kroničnih bolesti gospodarstva", naglasila je.

Upozorila je i na neuobičajeno snažan skok stope smrtnosti u SAD-u. "Posrijedi je vrlo ozbiljan i bolan problem", dodala je.

Postojan pad radno aktivnog stanovništva

Yellen je to rekla na drugom danu svjedočenja pred članovima senatskih odbora, koji su joj postavljali pitanja o monetarnoj politici, gospodarskim izgledima i drugim temama.

Ekonomisti razbijaju glavu nad smanjenjem radne snage. Tko je u dobnoj kategoriji iznad 16 godina udio zaposlenih i onih koji traže posao kliznuo sa 67 posto krajem 1990-ih na sadašnjih manje od 63 posto, pokazuju podaci američkog statističkog ureda.

>>>Draghi: Zahtjevi za ukidanjem EU i eura danas su jedva čujni šapat

Među muškarcima udio radne snage potonuo je s 80 posto krajem kasnih 1960-ih na sadašnjih manje od 70 posto. Među ženama porastao je pak s oko 42 posto na skoro 57 posto.

Američka guvernerka kazala je u srijedu kako je po njezinom uvjerenju starenje stanovništva glavni čimbenik ukupnog pada radne snage. Također je dodala da su slabije obrazovani muškarci osobito pogođeni tehnološkim promjenama, zbog kojih se smanjuje broj radnih mjesta u pojedinim privrednim granama.

Drugi ekonomisti upiru prstom i u video igrice.

Nastup američke guvernerke vremenski se poklopio s objavom državnog tužitelja Jeffa Sessionsa o podizanju optužnice protiv više od 120 osoba, uključujući liječnike, za zloporabe povezane s prepisivanjem lijekova na recept.

Optužnice su dio šire istrage o mogućim zloporabama u sustavu osnovnog zdravstvenog osiguranja Medicaid, napominje BBC.