Aktualno
StoryEditor

Z. Marić: Svi imaju odgovornost, svi moraju brinuti o održavanju financijske stabilnosti

21. Veljača 2018.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu kako je hrvatski financijski sustav stabilan te kako svi imaju odgovornost održavanja takvog stanja u budućnosti, pri čemu nije važan samo Agrokor, već svi sudionici financijskog tržišta.

>>>Ramljak: Ostavka je neopoziva, ne želim postati prepreka u postizanju nagodbe

- Mislim da je hrvatski bankarski i financijski sustav stabilan i održiv, no mi koji smo u to involvirani, od regulatora do izvršne i zakonodavne vlasti, zasigurno trebamo voditi brigu da održimo takvo stanje i dalje, izjavio je Marić uoči sjednice užeg kabineta Vlade, ispred koje su brojne novinarske ekipe koje očekuju obraćanje oko situacije u Agrokoru, a upitan o opasnostima po hrvatski financijski sustav u slučaju aktivacije roll-up kredita.

Crni scenarij

Na pitanje novinara može li država financijski funkcionirati i u slučaju crnog scenarija, rekao je da ne bi u ovom trenutku govorio o nikakvim crnim scenarijima, već da govori o tome kakva je situacija trenutno.

- To je jedna od tema koja zaokuplja pozornost čelnika EU i europske monetarne unije. Pratim što se događa i u jednoj zemlji koja je usporediva Hrvatskoj po veličini, Latviji, vidjeli ste i sami koja je situacija tamo. Mislim da svi imamo odgovornost održavati stabilnost financijskog sustava i dalje, poručio je Marić, pojasnivši da to ne govori u kontekstu odluke o neopozivoj ostavci izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, već u općenitom kontekstu.

>>>Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija do raspleta krize

- Dakle, nije jedino Agrokor tu tema, nego svi sudionici financijskog tržišta i to je ono što je nama najvažnije" ustvrdio je.

Potencijalni Ramljakovi nasljednici

Upitan postoji li mogućnost da premijer danas iznese imena mogućih nasljednika Ante Ramljaka, ministar financija je kazao da nekoliko dana nije bio u zgradi Vlade, da je sada sjednica užeg kabineta te da će se sve čuti.

- Mi nismo to navodili u smislu operativnog poslovanja, ništa nismo skrivali već smo sve transparentno prikazali. To je uvijek određena vrsta rizika, međutim i dalje vjerujemo, prema ovim sadašnjim podacima i pokazateljima, da naše projekcije stoje, odgovorio je Marić na primjedbu novinara da se upravo Agrokor u zimskim i proljetnim prognozama Europske komisije navodi kao najveći rizik.

>>>Predsjednica: Agrokor je iscrpio Vladu, svi se bavimo gašenjem požara

Europska komisija očekuje ove godine rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto, a kao najveći rizik ističe restrukturiranje Agrokora. Vlada je proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta BDP-a od 2,9 posto.

26. travanj 2024 17:47