Aktualno
StoryEditor

Za hrvatsko državljanstvo davat će se prisege i neće morati znati hrvatski

26. Listopad 2018.

Do 3. studenog traje javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu na web stranici e-Savjetovanje.

Jedna od zanimljivih novosti koje donosi zakon je polaganje prisege, koje će se organizirati jednom godišnje, na državne blagdane, a hrvatsko državljanstvo izdavat će gradovi, županije i nadležna tijela RH u inozemstvu.

>>>Drugo državljanstvo kao statusni simbol bogatih

Tekst prisege glasit će ovako, javlja Jutarnji: "Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj."

Prisega o državljanstvu prakticira se i u susjednoj Sloveniji.

Osim toga, prijedlogom Zakona povećava se dobna granica za prijavu u evidenciju hrvatskih državljana do navršene 21. godine života osobe (dosad do 18. godine) kako bi joj se dala mogućnost da sama podnese prijavu za svoj upis u knjigu državljana ukoliko su njezini roditelji navedeno propustili učiniti do njezine punoljetnosti.

Iseljenikom se po zakonu smatra osoba koja je iz Hrvatske iselila prije 8. listopada 1991. godine.

>>>Marija Zuber: PDV po računu – Na povrat imaju pravo i hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH

Još jedan novitet je ukidanje uvjeta poznavanja hrvatskog jezika za dobivanje državljanstva (za potomke iseljenika i njihove bračne drugove), kao i ograničenje prema kojem su državljanstvo mogli dobiti samo preci iseljenika do 3. koljena.

Cijeli prijedlog zakona možete pročitati ovdje.

22. travanj 2024 07:43