11. ožujak 2018.

Zabilježena rekordno topla zima na Arktiku otkad postoje mjerenja

Završetkom zime na Arktiku stižu zabrinjavajuće vijesti znanstvenika koji promatraju posljedice klimatskih promjena. Ovogodišnja zima na tom području bila je najtoplija otkad se mjere podaci, a razine leda rekordno su niske za ovo doba godine, prenosi Guardian.

Stručnjaci ističu da su aktualni događaji bez presedana, a topla zima dio je ciklusa globalnog zagrijavanja koje je utjecalo i na nedavne snažne ledene oluje koje su poharale Europu i sjeveroistok SAD-a.

>>>Kraljevskim pingvinima prijeti izumiranje 

Sjevernom polu najbliža meteorološka stanica nalazi se na vrhu Grenlanda, zabilježila je više od 60 sati temperature iznad ništice u veljači. Ranije su znanstvenici zabilježili samo dva slučaja dizanja temperature iznad nule u veljači što je trajalo veoma kratak period. Prošlomjesečne rekordne temperature nalikuju onima koje se obično pojavljuju tijekom svibnja.

>>>Svjedočimo najvećem topljenju arktičkog leda u posljednjih 1500 godina

Od tridesetak različitih vremenskih stanica na Arktiku, 15 od njih zabilježilo je 5.6 stupnjeva Celzijevih veću temperaturu no što je uobičajena u ovo doba godine što je iznenadilo meteorologe. U veljači je Arktički led pokrivao oko 14 milijuna kvadratnih kilometara zemljine površine, što je oko 160 tisuća kvadratnih kilometara manje od prošlogodišnjeg najnižeg rekorda.