29. listopad 2017.

Zagrebačka burza: Za kraj godine u planu pokretanje Progressa

Grupa Zagrebačka burza u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 1,4 milijuna kuna, što je upola manje nego u istom razdoblju lani. Rezultat bi bio i bolji da nije bilo problema vezanih uz Agrokor, kako ističu u izvješću o poslovanju predsjednica Uprave Ivana Gažić i član Uprave Tomislav Gračan.

Riječ je o tvrtkama Belje, Ledo, Vupik, Jamnica, Zvijezda, Tisak, Pik Vinkovci i Žitnjak, čije je trgovanje dionicama obustavljeno 2. svibnja. Ilustracije radi, u travnju je promet dionicama tih tvrtki iznosio 180,9 milijuna kuna i činio je 41 posto ukupnog prometa dionicama, a zbog obustave trgovanja promet na Zagrebačkoj burzi u svibnju je pao 64,9 posto, a u lipnju 57,7 posto.

>>>Kriza u Agrokoru osiromašila sve indekse Zagrebačke burze

Usprkos padu prometa dionicama Agrokorovih tvrtki, Grupi Zagrebačka burza prihodi su u prvih devet mjeseci rasli za devet posto, odnosno na 18,3 milijuna kuna. U istom razdoblju porasli su i troškovi za 2,4 posto i oni su ukupno iznosili 20,1 milijun kuna. Smanjeni su troškovi softvera (1,1 posto), zakupa poslovnog prostora (7,5 posto) i amortizacije (13,4 posto), a porasli su troškovi osoblja (5,5 posto) i ostali operativni troškovi (17 posto).

>>>Ivana Gažić: Želja nam je pomoći malim i srednjim tvrtkama da dođu na Zagrebačku burzu

Tvrtka ima nekoliko projekata koji su u raznim fazama, ali kada je u pitanju četvrti kvartal, u izvješću je navedeno da će nastojati implementirati novu trgovinsku platformu Progress namijenjenu malim i srednjim poduzećima.

Tvrtke iz Grupe, i to Zagrebačka i Ljubljanska burza, slobodna sredstva ulažu u depozite i investiraju u otvorene novčane i obvezničke investicijske fondove.

>>>Rasprava o tržištu kapitala: Pravi je trenutak za privatizaciju državnih kompanija

Što se tiče likvidnosti, ona je zadovoljavajuća, kako navode Gažić i Gračan, jer novac i novčana imovina svih tvrtki unutar Grupe nadmašuju njihove obveze. Inače, Grupa Zagrebačka burza sastoji se od četiri tvrtke; osim matične tvrtke Zagrebačke burze, čini je tvrtka SEE link sa sjedištem u Skoplju čiji je temeljni kapital 80 tisuća eura, a udio Zagrebačke burze u temeljnom kapitalu iznosi 33,33 posto. I Ljubljanska burza dio je Grupe, s temeljnim kapitalom od 1,4 milijuna eura, koji je u potpunosti uplatila Zagrebačka burza. Funderbeam South East Europe sa sjedištem u Zagrebu četvrti je član Grupe, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a udio Zagrebačke burze iznosi 20 posto.