Aktualno
StoryEditor

Zaljev kao nogomet: Najvažnija sporedna stvar u odnosima između Hrvatske i Slovenije

08. Srpanj 2017.

Mladi odvjetnik pohvalio se ocu od kojega je preuzeo odvjetničku kancelariju da je napokon zaključio spor koji se vukao dvadeset godina. Očekivao je pohvalu, ali otac ga je umjesto toga žestoko pokudio: ‘Pa što ti je bilo!? Znaš li ti da je taj spor platio tvoje kompletno školovanje! Kako ćeš ti školovati svoju djecu budeš li se na brzinu rješavao najboljih klijenata?!’

>>> Grabar-Kitarović Trumpu: Hrvatska cijeni američki stav o pitanju granica između RH i Slovenije

Kad glavne uloge u ovoj priči umjesto odvjetnicima dodijelimo političarima, dobivamo sagu o Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali. Samo naivni politički vježbenici s obiju strana granice mogu se veseliti izglednu epilogu četvrtstoljetnog spora. Premda su radijske vijesti ovih dana znale počinjati frazama koje podsjećaju na ratnu 1991.: ‘U Savudrijskoj vali danas je bilo mirno’ (ili su ‘zabilježeni novi incidenti’), taj spor zapravo je toliko nevažan za obje strane da ne prijeti opasnost od ozbiljnijeg sukoba.

>>> Cerar sazvao politički vrh zbog arbitraže; Božinović: Hrvatska će znati zaštititi svoj interes

Zaljev je kao nogomet – najvažnija sporedna stvar u odnosima između Hrvatske i Slovenije. No teritorijalno pitanje dovoljno je zapaljivo da mobilizira sve snage, a pogotovo kompletne glasačke mašinerije. Janša i Sanader bili su najveći majstori koji su zaoštravanjem oko Zaljeva dobivali izbore u dva navrata. I bili su si najdraži ‘neprijatelji’ koji su si međusobno nabacivali Zaljev na volej, kad je komu trebalo. Jedino su Račan i Drnovšek ispali naivci koji su gotovo ispustili zajedničku političku kravu muzaru.

>>> MVEP nakon izjave EK: Odluka arbitražnog suda nas ne obvezuje i nećemo je primijeniti

Srećom su hrvatski saborski zastupnici bili dovoljno budni da onemoguće dogovor. Pa se tako priča nastavlja kotrljati po bespućima medijske, političke i arbitražnokorupcijske zbiljnosti. Dobro je što je hrvatska strana izašla iz takvoga, kontaminiranog procesa. Svi smo mi u Hrvatskoj itekako osjetljivi na svaki pokušaj korumpiranja, pogotovo u pravosuđu, pa je logično da država reagira, čak i na korupciju u tuđoj kući. A sad je posve jasno da su arbitri bili potkupljeni i naklonjeni slovenskoj politici. Odluku su, naime, donijeli nakon parlamentarnih i lokalnih izbora u Hrvatskoj, a Cerar ide na izbore već dogodine pa će moći mnogo bolje iskoristiti novo međudržavno zaoštravanje.

05. svibanj 2024 07:55