Aktualno
StoryEditor

FOTO: Zaštitnik Karlovačke županije sv. Josip preuzima i sindikalni brend 1. maj

01. Ožujak 2018.

Ni kriv ni dužan, sveti Josip proglašen je na 7. sjednici Županijske skupštine na prijedlog župana Damira Jelića službenim zaštitnikom Karlovačke županije. I ne samo to!

Odlukom donesenom na istoj sjednici Županijske skupštine, a na prijedlog Odbora za statut i poslovnik, ubuduće će se Dan Karlovačke županije umjesto dosadašnjeg datuma 13. travnja slaviti 1. svibnja. Drugim riječima, nekadašnji 1. maj, simbol radničke solidarnosti u borbi protiv klasne eksploatacije, sad će se u Karlovačkoj županiji slaviti i kao Dan županije, ali i kao katolički blagdan svetog Josipa Radnika (nije prezime, nego funkcija) istovremeno.

>>>Sjajan primjer: Karlovačka županija darovala vrijedne objekte Trgovačko-ugostiteljskoj školi

Bile su to druga i treća točka dnevnog reda Županijske skupštine, od njih ukupno 31 po dnevnom redu, među kojima su bile i one o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Karlovačke županije s važnim odlukama o zabrani gradnje mini hidroelektrana i zaštiti od poplava, no, koga briga za hidrološko-klimatološku katastrofu koja vjerojatno slijedi sljedećeg tjedna otapanjem snijega. Vjerojatno će sveti Josip to, sudeći po začuđujećem konsezusu županijskih vijećnika u njegovu izboru za zaštitara, sve to srediti.

Kao pripremu za novi zaštitarski angažman sv. Josipa, koji je već zaštitnik Grada Karlovca u kojem je i Nacionalno svetište sv. Josipa, nekadašnji je župan Vlado Jelkovac, u ime Odbora za statut i poslovnik, kazao u prepoznatljivom, neodređenom obliku omiljenom bivšoj Partiji „...da se nekako došlo do zaključka da bi bilo dobro ostvariti i ovaj novi datum Dana županije, jer je ovaj dosadašnji dan bio datum konstituiranja prvog saziva Županijske skupštine Karlovačke županije 13. travnja 1993. godine. Nekako je kao ‘opća ocjena‘ da taj dan nije baš nešto saživio."

Prvi svibnja dan županije

Osim toga, praktičan je bio Jelkovac, toga su dana osnovane još neke županije, pa je to uvijek kompliciralo situaciju županima i njihovoj pratećoj sviti, kao i državnim dužnosnicima, od ministara naniže, a vjerojatno i organizatorima domjenaka, tko će kada biti prisutan u kojoj od županija kako bi svojim dolaskom uveličao slavlje.

Onda je ovdje, veli Jelkovac, „dan prijedlog“ (šteta, nije bilo dosljedan i kazao da je „dalo prijedlog“) da se "za Dan županije proglasi 1. svibnja, jer tada se obilježava međunarodni praznik rada kao dan sjećanja na borbu radnika za visoke socijalne standarde i za primjereno vrednovanje rada....“.

>>>Gornje Mekušje: Azbestni otpad na lokaciji gdje se planira uređenje poslovne zone

Također se, kazao je Jelkovac, istoga dana obilježava katolički blagdan sv. Josipa Radnika.

- Hrvatski sabor je 10. lipnja 1687. godine proglasio sv. Josipa  zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, a Gradsko vijeće Karlovca je 12. srpnja 1993. godine proglasilo svetog Josipa zaštitnikom Grada Karlovca, nadahnut je bio nekadašnji župan Jelkovac.

Zbog toga se, nije se dao smesti Jelkovac, kao i zbog činjenice da se u Karlovcu kao sjedištu Karlovačke županije nalazi Nacionalno svetište svetoga Josipa, predlaže 1. svibnja kao međunarodni praznik rada te kao spomendan sv. Josipa Radnika proglasiti i nadalje obilježavati kao Dan Karlovačke županije.

Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, u svom prijedlogu županu Damiru Jeliću, da Karlovačka županija, pak, prihvati svetog Josipa Radnika 1. svibnja kao svog zaštitnika, kao jedan od ključnih argumenata navodi da je „...Hrvatski sabor 9. i 10 lipnja jednoglasnom odlukom izabrao svetog Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, nakon čega su biskupi hrvatskog govornog područja 1972. godine zauzeli stav da ta odluka Hrvatskog sabora nikad nije prestala, te je dalje na snazi“.

>>>Bjelin uplatio 13,5 milijuna kuna za 220 tisuća kvadrata zemljišta u ogulinskoj Poduzetničkoj zoni

Karlovcem je, dadao je Sente, potekla i nova rijeka - rijeka hodočasnika, što potkrepljuje s navodnih 70 tisuća hodočasnika, među kojima je bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Svetog Josipa, glavara Svete obitelji, zaštitnika Katoličke crkve, hrvatske Domovine, radnika, obitelji i Grada Karlovca, izabire se i proglašava za nebeskog zaštitnika Karlovačke županije, tekst je Odluke koju su danas zajednički izglasali ne samo vijećnici HDZ-a, već i tzv. oporba koju čine SDP, te Živi zid i MOST.

Marinko Marinović, bivši HSP-ovac, a sad u MOST-u, založio se da se svetoga Josipa slavi 19. ožujka u svojstvu oca obitelji, ali bi on prije toga da se zapravo točno odredi što je to hrvatska obitelj, pa da sv. Josip nedvojbeno zna koga i što treba štititi. Što je pak s onima koji su izvan Josipove zaštite, nije rečeno.

Županija želi biti ‘veći papa od pape‘

Ivan Vuković, poraženi SDP-ov kandidat za župana, kazao je da su građani Grada Karlovca pretekli županiju u odabiru sv. Josipa za svog zaštitnika pošto je, logično, u njihovom gradu i njegovo Nacionalno svetište, pa bi sad Županija htjela biti „veći papa od pape“, pa bi ona htjela pod patronat sv. Josipa.

- Ali, ne paše mi da mi oduzimate 1. maj! To je tradicionalni praznik rada kad mi „ljevičari“ koji smo se povezali s HDZ-o inzistiramo da bismo radije išli u šumu igrati nogomet i ispeći nekog janjca, a onda ćemo popodne možda otići i na misu. Zato, mislim da ni županu neće biti lako istoga dana biti na misi, pa onda da s 3.500 biciklista ide na prvomajsku biciklijadu, i zato predlažem da sv. Josipa slavimo po crkvenom kalendaru na 19. ožujka, kazao je Vuković. Vjerojatno tek treba u suradnji sa šutećim sindikatom razraditi hoće li se prvomajska biciklijada pretvoriti u hodočašće, a umjesto graha na odredištu u Grdunu dijeliti hostije s okusom graha s kobasicom.

>>>Uz investicije od oko 670 milijuna kuna Karlovac bi do kraja 2023. trebao biti siguran od poplava

Vukovićev stranački kolega Josip Benčić, bivši saborski zastupnik i čelnik gradskog SDP-a (u koji je prešao iz HDZ-a) kao deklarirani katolik založio se za slavlje sv. Josipa 19. ožujka, ali je župan Jelić otklonio svaku brigu oko eventualnih poremećaja svjetovnih i sakralnih elemenata u vezi datuma proslave 1. maja i sv Josipa radnika i Dana Karlovačke županije.

Po njegovom mišljenju, samo treba uskladiti tu hrvatsko-katoličku svetkovinu s 30. travnja kad Grad Ozalj obilježava svehrvatsku povijesnu patnju sjećanjem na smaknuće Zrinskog i Frankopana, pa će se, ovisno o radnom ili neradnom danu ili vikendu, obilježavanje Dana Karlovačke županije pomaknuti dan ranije ili kasnije. Neće se, kaže Jelić, robovati protokolima.

Marketing svetaca

Govoreći o sv. Josipu kao iz prve ruke, Jelić je kazao da je riječ o gotovo mutavom čovjeku koji po tome ne može biti uzor elokventnim vijećnima Županijske skupštine, ali može po onome da je samo radio i bio hranitelj obitelji. Hrvoje Hoffman iz Živog zida kazao je da je, za razliku od sv. Josipa, irski svetac sv. Patrick očito imao daleko bolji marketing na svjetskom tržištu.

- Svi u svijetu znaju da se 17. ožujka slavi irski nacionalni svetac sv. Patrick, za razliku od sv. Josipa, ali zahvaljujući masovnom iseljavanju školovanih, ali i očajnih mladih Hrvata, sv. Patrick postaje sad i svetac tih hrvatskih iseljenika, ili prognanika koji su našli novu domovinu u Irskoj bježeći iz ovakve Hrvatske, kazao je Hoffman.

>>>Gradska toplana u Karlovcu čeka pristup prijeko potrebnom novcu iz EU fondova

MOST-ovac Zlatibor Tomas, predstavivši se kao osoba tehničkog profila, upitao je predlagatelje sv. Josipa za zaštitara, čemu svu tu njegovu zaštitničku ulogu usitnjavati na jedinice lokalne uprave kao što su županije, gradovi, možda uskoro i kvartovi i ulice, ako je još davno isti svetac predložen za zaštitnika cijele Hrvatske.

Josip Klemm podizvođač

„Shields on“, rekao je vjerojatno sv. Josip, u stilu kapetana Jean-Luca Picarda iz Zvjezdanih staza i aktivirao zaštitno polje nad Karlovačkom županijom nakon što je dobio potprostornim signalom vijest da ga je i Karlovačka županija angažirala za svog zaštitnika. A tko zna, ako ipak ne stigne sve sam, a zaštitnik se mora zvati Josip, možda Sv. Josip u dijelu poslova angažira ovozemaljskog partnera Josipa Klemma kao podizvođača. Iako zapravo ni od koga nismo čuli na sjednici logično pitanje „zašto sve to, ako je riječ o još uvijek sekularnoj državi“, Ivan Vuković kazao je da se na te dvije točke, očito ranije usuglašene, izgubilo mnogo vremena a znalo se da se bira sv. Josipa.

>>>FOTO: Grad Karlovac kompleks bivše vojarne u Gornjem Mekušju pretvara u poslovnu zonu

Da smo se dogovorili da izaberemo i Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, izabrali bismo ga bez toliko diskusije, a što bi tek bilo da je netko izašao s prijedlogom za angažman nekoga drugoga sveca, na primjer sv. Augustina, koliko bi ta rasprava potrajala, kazao je Vuković.

26. travanj 2024 08:08