Aktualno
StoryEditor

Zbog utakmice Hrvatska - Rusija pomiču se predstave i koncerti; predsjednica najavila posjet svlačionici i u Sočiju

06. Srpanj 2018.

Nogometna groznica koja prati uspjeh hrvatskih reprezentativaca na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. u Rusiji prelila se na sve segmente hrvatskoga društva, pa tako kazališta masovno odgađaju predstave, pomiču se termini koncerata, a organizirano gledanje utakmice postaje dijelom programa niza kulturnih događanja.

>>>Potrošnja u Hrvatskoj za vrijeme svjetskog prvenstva raste – 2 milijarde kuna

Tako je gostovanje zagrebačkog Teatra Exit s predstavom "Pluća" na manifestaciji ‘Ljeto u dvorcu Oršić‘ zbog utakmice prebačeno na nedjelju 8. srpnja.

Zbog važne utakmice Hrvatska – Rusija u subotu 7. srpnja, za nedjelju je odgođena i premijera predstave "Grička vještica" u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Glumačke družine Histrion, kojom se svečano otvara 33. Zagrebačko histrionsko ljeto.

Kako ne bi propustili sraz koji će odlučivati o ulasku Hrvatske u polufinale svjetskog nogometnog prvenstva, svečano zatvaranje 21. Međunarodnog festivala folklora i koncert sudionika u Šancu pomaknut je u subotu na 18 sati, a svi sudionici i gosti pozvani su da po završetku koncerta zajedno nastave bodriti hrvatsku reprezentaciju u utakmici s Rusijom koja će biti prenošena uživo na video zidu Festivala.

>>>Kalinjingrad – grad u kojem Hrvatska igra prvu utakmicu na SP-u

Pomaknut je i nastup grupe Repetitor na krovu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, s 21 na 22 sata, dok 16. Tabor Film Festival poziva sve subotnje festivalske goste na organizirano gledanje utakmice, najavljujući veliki after party u suradnji s Pivovarom Medvedgrad, koji će u čast pobjede nad Rusijom na Campfire stageu biti besplatan za sve. Veselje će se uz bogat DJ program nastaviti do zore, a uz ulaznicu će posjetitelji moći uživati i u koncertima Nene Belana & Fiumensa, Nipplepeoplea te Gabi Novak & Matije Dedića.

>>>Svjetsko prvenstvo: Odlična Hrvatska pobijedila Argentinu 3:0

Gledanje prijenosa četvrtfinala na velikom ekranu u svojem dvorištu najavljuje i zagrebačka Kuća za ljude i umjetnost Lauba, a opće raspoloženje najbolje je saželo Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Osijeku, koje je zbog iznimnog interesa za utakmicu premijernu izvedbu rock melodrame Osječki long, long play Saše Anočića odgodilo na jedan dan, uz poruku da se želje poklonika kulture i sporta moraju uvažiti!

SP Rusija: Predsjednica u Soči ide redovnim letom, trošak 40 tisuća kuna

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da će na subotnju četvrtfinalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Sočiju otputovati redovnom linijom i da će trošak putovanja za cijelo izaslanstvo biti oko 40 tisuća kuna.

>>>Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji kao politički instrument

Državnim zrakoplovom, naime, premijer Andrej Plenković putuje u Sofiju na summit zemalja srednje Europe i Kine.

"Poštujem činjenicu da premijer odlazi u Sofiju, da ima obveza. Otići ćemo komercijalnom linijom. To nije ništa neuobičajeno. Ja sam i u državne posjete, primjerice u Italiju ili u Iran, odlazila komercijalnim linijama", rekla je predsjednica i dodala da je putovanje redovnom zrakoplovnom linijom ionakon jeftinije nego korištenje državnog zrakoplova.

"Trošak puta je negdje, mislim, oko 40 tisuća kuna, uključujući sve članove izaslanstva. Znači troškovi su duplo manji nego kad je riječ o državnom zrakoplovu i svi smo se odrekli dnevnica", poručila je Grabar-Kitarović.

Ona će se prije utakmice Rusije i Hrvatske susresti s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

>>>Putnički aranžmani i charteri za Rusiju rasprodani, raste interes i za rent a carom

S obzirom na to da na utakmicu ide službeno i da će morati u VIP ložu, a ne na tribne, kazala je kako ne bi bilo primjerno da utakmicu gleda u hrvatskom dresu. Ali je najavila da će se opet spustiti u svlačionicu, neovisno o rezultatu utakmice.

Posebnu njezinu potporu, rekla je, ima kapetan Luka Modrić.

"Ja vjerujem da će on sutra blistati i da ćemo biti ponosni ne samo na njega nego na apsolutno sve igrače", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Gubaševu pokraj Zaboka, gdje je bila na otvorenju novog proizvodnog pogona tvrtke OMP Obrada metala.

26. travanj 2024 21:26