Aktualno
StoryEditor

Zlatno sidro 2017.: Marinu Punat na Krku gosti ocijenili najboljom u Hrvatskoj

17. Rujan 2017.

Marina Punat na otoku Krku najbolja je hrvatska marina prema ocjenama gostiju te je osvojila prvo mjesto - "Zlatno sidro Jutarnjeg lista 2017." koje je pobjedniku u subotu navečer uručio ministar turizma Gari Cappell, ACI marina Slano osvojila je priznanje za drugo mjesto, a Olive Island marini na otoku Ugljanu pripalo je treće mjesto.

Posebno priznanje "Moja najdraža marina" prema ocjeni nautičara pripalo je ACI marini Cres, a posebno priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatskoga nautičkog turizma te svesrdnu pomoć i podršku organizaciji Nautičke patrole Jutarnjeg lista 2017. dodijeljeno je Adriatic Croatia International Club d.d. – ACI, priopćilo je Ministarstvo turizma.

>>> Vile za odmor Vista Zamask, Sreser, Falcon Rook i Vadediji nagrađene kao najbolje u Europi

Nagrada "Zlatno sidro Jutarnjeg lista 2017.“ finale je ljetne akcije "Nautička patrola Jutarnjeg lista" koja je trajala od 23. lipnja do 18. kolovoza ove godine. Akcijom su bile obuhvaćene 32 marine od Umaga do Dubrovnika s ukupno 11.500 vezova, a cilj joj je bio utvrditi i usporediti kvalitetu usluga hrvatskih marina radi unaprjeđenja kvalitete hrvatskoga nautičkog turizma. Akciju je organizirala Hanza Medija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Nautički turizam bilježi visoke stope rasta

"Nautički turizam proizvod je iznimne globalne atraktivnosti koji u svijetu bilježi visoke stope rasta. Danas je Hrvatska posebice na Mediteranu jedna od vodećih nautičkih destinacija te mi u Ministarstvu turizma imamo velika očekivanja upravo od nautičkog aturizma", istaknuo je ministar Cappelli,

Rekao je da je nautički turizam i jedan od deset ključnih proizvoda na kojima se bazira turizam Hrvatske prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, te dodao da se novom sistematizacijom unutar Ministarstva turizma planira oformiti poseban odjel koji će se baviti upravo nautičkim turizmom.

"Kroz ovaj projekt, kojim se anketiralo više od 1000 nautičara na 32 lokacije, dobiveni su referentni podatci o prednostima i manama svake pojedine marine čime se izradila odlična podloga za analizu koja će zasigurno poslužiti kao dobra polazišna točka u kreiranju naredne nautičke godine“ smatra Cappelli.

>>> ‘Perverzan sustav’ na Ibizi: Turisti potaknuli eksploziju cijena, lokalci nemaju za stanarinu

Ocjenjivalo se na osnovu anketnih upitnika što su ih ispunjavali gosti-nautičari u svakoj marini odgovarajući na sedam pitanja o urednosti, organizaciji i čistoći marine, o ljubaznosti osoblja, ugostiteljskim, zabavnim i sportskim sadržajima, ocjenama od 1 do 5 za svaku kategoriju.  To je činilo 70 posto ukupne ocjene marine, dok je 30 posto činila ocjena patrole u funkciji žirija, također od 1 do 5, ali za ukupni dojam o marini.

Hrvatska ima velike prirodne resurse za nautički turizam

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić rekao je da Hrvatska ima velike prirodne resurse kojima u tome segmentu, veliki potencijal i konkurentsku prednost. Istaknuo je da je nautički turizam jedan je od naših ključnih proizvoda, te najavio da će HTZ i u narednoj godini intenzivno raditi na njegovoj promociji i kreiranju još jačeg i prepoznatljivijega nautičkog brenda. U tom smislu, dodao je, planira se i jačanje suradnje s ACI-jem kao našim nacionalnim i najvećim upraviteljemmarina, ali i sa svim ostalim dionicima nautičkog turizma.

"Neophodan je cjelovit i zajednički pristup svih relevantnih čimbenika, kako bi se nautička infrastruktura i dalje razvijala i unaprjeđivala radi podizanja kvalitete i kreiranja dodatnih sadržaja za nautičare. Zato je HTZ-zadovoljan što je bio dio projekta nautičke patrole, jer time podižemo svijest o važnosti nautičkoga turizma i podizanju njegove kvalitete, ali i o potrebi održivog pristupa razvoju tog segmenta turizma". istaknuo je Staničić.

Ministar Cappelli je u subotu u Malom Lošinju sudjelovao i na procesu vaganja i svečanosti zatvaranja i proglašenja pobjednika 31. Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu u organizaciji sportsko ribolovnog društva "Udica“, grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Mali Lošinj i Jadranka Grupe. U akvatoriju otoka Lošinja sudjelovalo je više od 120 podvodnih ribolovaca i posjetitelja iz 19 različitih zemalja Europe i Afrike. Prvo mjesto osvojio je Hrvat Daniel Gospić, dok su ekipni pobjednici Španjolci.

27. travanj 2024 23:09