03. travanj 2018.

ZSE: Crobex završio ožujak s minusom, očekuje se stagnacija

Na Zagrebačkoj se burzi na početku još jednog skraćenog radnog tjedna očekuje stagnacija Crobexa, no moguće je prelijevanje sentimenta s globalnih tržišta, koja su pod pritiskom zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija i rizika od trgovinskog rata. Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 1,33 posto, na 1.804 boda, na najnižu razinu od 5. listopada 2017. Crobex10 pao je, pak, 1,47 posto, na 1.047 bodova, na najnižu razinu od 24. kolovoza 2016.

- Na početku još jednog skraćenog tjedna na domaćem tržištu, danas očekujem stagnaciju Crobexa. No, u tjednu ne isključujem mogućnost prelijevanja sentimenta s globalnih tržišta, a s obzirom da je porastao indeks VIX, koji je ključna mjera tržišnih očekivanja kratkoročne volatilnosti, kretanje indeksa na domaćem tržištu je moguće u oba smjera, kaže Tea Pevec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

>>>Uslijed skromnog prošlotjednog trgovanja, Crobexi u padu

Svi sektorski indeksi prošloga su tjedna pali, a najviše Crobextransport, za 2,79 posto. Kako su u posljednja tri tjedna pali, indeksi su ožujak završili s minusom – Crobex od 1,87 posto, a Crobex10 od 1,42 posto. U cijelom prvom tromjesečju Crobex je skliznuo 2,1, a Crobex10 2,7 posto. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 29,8 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna kuna više nego u tjednu ranije.

U blok transakcijama dionicama Zagrebačke banke ostvareno je još 5,75 milijuna kuna, a Arena Hospitality Groupa 4,3 milijuna. Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s redovnim prometom od 5,7 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,31 posto, na 164 kune. Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 4,22 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 1,96 posto, na 40,1 kunu. Znatniji promet, veći od 3 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Atlantic grupe, uz rast cijene za 0,52 posto, na 970 kuna.

>>>ZSE: Mirno trgovanje, Crobexi na putu tjednih gubitaka

Od 61 izdanja kojim se protekloga tjedna trgovalo na Zagrebačkoj burzi, njih 33 zabilježilo je pad cijene, 12 porast, a 16 stagnaciju. Znatniji cjenovni pad među likvidnijim izdanjima zabilježile su, uz Valamar, još i dionice Luke Ploče, za 4,96 posto, i Dalekovoda, za 4,48 posto. S druge strane, najviše su porasle cijene dionica Ine, za 1,25 posto, i Končara D&ST, za 1,12 posto.

Pevec navodi da je na američkom dioničkom tržištu jučerašnji dan bio obilježen nastavkom trgovanja u negativnom teritoriju, izazvan padom cijena tehnoloških dionica, čiji pad ulazi u treći tjedan. Dow Jones skliznuo je jučer 1,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,23, a Nasdaq indeks 2,74 posto. Zbog toga su jutros pod pritiskom i azijska te europska tržišta.

- Jutros je, pak, objavljen ekonomski pokazatelj promet u trgovini na malo u Njemačkoj koji je na godišnjoj razini iznosio 1,3 posto, a očekivani konsenzus analitičara je bio 2,4 posto. To je značajnije odstupanje od očekivanje što bi moglo imati utjecaja na inozemna dionička tržišta, zaključuje Pevec.