Aktualno
StoryEditor

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, fokus na Agrokoru

15. Svibanj 2017.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, što je uobičajeno za početak tjedna, a investitori će ponajviše pratiti vijesti oko Agrokora, koje zadnjih tjedana najviše utječu na tržište, kao i daljnje odluke regulatora o dionicama kompanija iz sastava tog koncerna, kojima je već dva tjedna obustavljeno trgovanje.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,01 posto, na 1.885 bodova, najnižu razinu od 20. rujna, kada je iznosio 1.884 boda. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,68 posto, na 1.117 bodova.

Redovni promet iznosio je 30,8 milijuna kuna, što je otprilike 8,4 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, u blok prometu dionicom Atlantic grupe ostvareno je 2,6 milijuna kuna prometa, po cijeni od 785 kuna po dionici.

>>>ZSE: Crobex skliznuo na najnižu razinu od rujna, promet mršav

- Protekloga tjedna na domaćem tržištu svjedočili smo blažim prodajnim pritiscima. Pad Crobexa odvijao se na prilično skromnoj likvidnosti, koji je u prosjeku dnevno iznosila 6,7 milijuna kuna, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar u Erste & Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 7,73 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3 posto, na 171 kunu.

Slijedila je dionica Valamar Rivijere, s prometom od 2,7 milijuna kuna i padom cijene za 2,5 posto, na 40,33 kune.

Dionicom Atlantic grupe ostvareno je, pak, 2,17 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ostala na istoj razini kao i tjedan ranije od 780 kuna.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Podravke, čija je cijena također ostala nepromijenjena, na 347 kuna.

Među većim gubitnicama bila je dionica Viadukta, koja je protekloga tjedna pala 22 posto, na 69,96 kuna. Još veći gubitak zabilježila je dionica Hidroelektre niskogradnje, za 28,39 posto.

I ostale građevinske dionice zabilježile su gubitke, pri čemu Tehnike za 14 posto, Dalekovoda za 8,44 posto, a IGH za 7,94 posto.

>>>Kriza u Agrokoru osiromašila sve indekse Zagrebačke burze

- Najveće gubitke pretrpjeli su građevinski i transportni sektor, tako da je Crobexkonstrukt protekloga tjedna oslabio 6,2 posto, a Crobextransport za 4,5 posto, navodi Špoljar.

Među dobitnicama, pak, ističu se dionice Ine, s rastom cijene za 5,3 posto, Kraša, za 4,5 posto, i AD Plastika, za 3,6 posto.

- Vidjet ćemo hoće li se nastaviti trend skromnog prometa, koji traje već dva tjedna, a investitori će i dalje pratit će sve vijesti oko Agrokora, što se zadnjih tjedana pokazalo kao pokretač promjena na burzi, ističe Špoljar.

Dionicama kompanija iz sastava Agrokora trgovanje je obustavljeno do kraja današnjeg dana.

A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto.

- Na američkom tržištu protekloga tjedna prevladavale su prodaje dionica, ponajviše maloprodajnih kompanija, jer su podaci o prometu u američkoj maloprodaji u travnju bili lošiji od očekivanja, kao i o povjerenju potrošača. Na europskim burzama, pak, većina indeksa je porasla, a pozitivni sentiment rezultat je ponajviše pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj, zaključuje Špoljar.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,9, a frankfurtski DAX 0,4 posto. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,5 posto.

02. svibanj 2024 02:54