Lider trend
StoryEditor

Znate li se od prve svidjeti ljudima?

17. Studeni 2016.

Istraživanje koje je provedeno na američkom sveučilištu UCLA-u, a čiji su rezultati objavljeni u američkom časopisu Forbes, pokazalo je zanimljive rezultate o tome što neku osobu odlikuje da se sviđa drugoj osobi ili ne.

I dok se očekivalo da će to vjerojatno biti inteligencija, fizička ljepota, društvenost, rezultati su pokazali sasvim nešto drugo, a to je iskrenost, transparentnost i mogućnost razumijevanja za drugu osobu.

Upravo su te karakteristike dokaz da su osobe koje imaju razvijenu socijalnu emocionalnu inteligenciju i osobe koje se sviđaju drugim osobama.

Iako se nabrojane osobine uče cijeli život, usađuju s odgojem i obrazovanjem, svatko ih može steći s vremenom. Evo, na čemu biste svakako trebalo poraditi…

Vježbajte aktivno slušanje

Aktivno slušanje podrazumijeva slušanje onoga što neka osoba govori, umjesto da smišljate što ćete reći sljedeće. Nemojte upadati u riječ ni postavljati pitanja ako vam je sve jasno, jer ne samo da vam razmišljanje o tome što ćete sljedeće reći oduzima pozornost s onog što vam osoba govori, nego s raznim upadicama i pitanjima na koja su već dani odgovori dajete osobi do znanja da imate nešto važnije za reći nego ona.

Tako automatski stavljate sebe ispred govornika, čime umanjujete povjerenje govornika i kao da mu govorite: „Da, da… Sve razumijem. Možeš prestati pričati.“ Učinak je u načelu isti.

Dopustite osobi da prva progovori

Bilo da je riječ o poslovnom sastanku, razgovoru za posao, pa i drugim vrstama susreta, dopustite osobi ili osobama da počnu razgovor. Preuzimanje glavne riječi neće vam pomoći u postizanju povjerenja. Uvijek možete postaviti pitanja nakon što osoba završi. Povjerenje i toplina koju će neka osoba steći prema vama proizlazi iz osjećaja da je razumijete.

Koncentrirajte se na osobu s kojom razgovarate, a ne na vlastite interese. Istinska nepatvorenost i iskrenost vrlo su važni kada se želite svidjeti nekoj osobi, jer nitko ne voli osobe koje se pretvaraju i lažu. Naime, nikome se neće svidjeti osoba za koju nisu sigurni tko je zapravo, što misli i osjeća.

Općenito, ako želite biti osoba koja se sviđa svima ili barem većini, morate znati sami tko ste i mora vam biti ugodno u vašoj koži.

Koristiti se pozitivnim govorom tijela

Nije važno samo što izlazi iz vaših usta i u kojem trenutku, važno je i kojim tonom pričate, kakve zvukove proizvodite, kakve su vaše geste lica i tijela… Važno je koristiti se entuzijastičnim tonom, bez križanja ruku, održavajte kontakt očima, lagano se nagnite prema sugovorniku. Izbjegavajte kolutanje očima, pretjerano mahanje rukama, mrštenja… Pozitivni govor tijela može puno pomoći u općenitom dojmu.

 

Više na Žena.hr

03. svibanj 2024 06:57