Arhiva

Viševica-komp dobio 1,2 mil. kuna bespovratnih poticajnih sredstava

Avatar

Započinjući realizaciju drugog operativnog programa razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je danas u Karlovcu sa Zdravkom Žužom, vlasnikom tvrtke „Viševica-komp“ ugovor o dodjeli 1,2 milijuna kuna bespovratnih poticajnih sredstava „Viševica-kompu“.
 

Od ukupno zaprimljenih 175 zahtjeva, kazao je Pankretić, odobreno je njih 148, za što je za ovu godinu osigurano ukupno 65 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je za čitav program, predviđen za razdoblje 2011. do 2014. predviđeno ukupno 285 milijuna kuna. Aktualnih 65 milijuna kuna, naglasio je Pankretić, izravna je potpora investicijama u nove tehnologije, zaštitu okoliša i izvozne programe u drvoprerađivačkom sektoru u iznosu od 450 milijuna kuna.

Hvaleći domaću drvoprerađivačku industriju, Pankretić je istaknuo da je u tom sektoru u čijoj je ukupnoj realizaciji udio izvoza 75 posto, u prvih sedam mjeseci ove godine vrijednost izvoza porasla za 11 posto.To je rezulitralo i povećanjem izvozne bilance tog sektora od 25 posto, odnosno sa 164 na 206 milijuna dolara, a Pankretić vjeruje da će krajem ove godine vrijednost izvoza domaće drvoprerađivačke industrije premašiti do sad neostvarenu granicu od jedne milijarde dolara. Podatak da se čak 90 posto kandidiranih programa drvne industrije odnosilo na investicije u nove tehnologije i zaštitu okoliša Pankretić je protumačio i kao ilustraciju borbe domaćih drvoprerađivača za konkurentnost na svjetskom tržištu.

Viševica-korp bila je do prve privatizacije kao pogon „Impregnacija“ u sastavu HŽ-a, a 1998. godine od Finvest-corpa Marijana Filipovića kupio ju je Zdravko Žuža. Po njegovim riječima, to je danas najveća tvornica za izradu i impregnaciju drvenih željezničkih pragova u Europi, što je kao izvoznika u 20-tak zemalja spašava od ovisnosti o domaćem tržištu, to jest o HŽ-u i problemima s naplatom . Viševica-korp danas zapošljava ukupno 300 ljudi, od čega ih je 98 u Karlovcu, 160 u pogonu u Perušiću gdje je uz primarnu obradu drva izgrađena i tvornica peleta, dok je ostalo na drugim lokacijama. Dobivena državna potpora dio je investicije u podizanje kvalitete, smanjenje troškova drvne sječke i povećanje kapaciteta  proizvodnje peleta.  (Mladen Volarić)

Komentari

Komentirajte