Biznis i politika
StoryEditor

[100 najvažnijih preuzimanja] Stranci kupuju najveće tvrtke, domaći poduzetnici što im ostane

16. Studeni 2022.
dolari preuzimanja

Lider je istražio scenu poslovnih preuzimanja od početka godine. Za većinu od sto transakcija s najvećim tvrtkama ne postoje podaci o kupoprodajnoj cijeni. No, radi se o kompanija koje su u prošloj godini ostvarile prihod od skoro 48 milijardi kuna, što je čak pet posto ukupnih prihoda svih poduzetnika. Istraživanjem smo obuhvatili sto preuzimača, ali i više od 170 preuzetih pojedinačnih tvrtki. Naime, samo Fortenova grupa ima 50-ak sastavnica. No, čak i kad zanemarimo vlasnička preslagivanja koja su u tijeku s i ishodom koji je izvjestan više (Petrokemija i Uljanik) ili manje (Fortenova), analizirali smo zaključena preuzimanja još 120 tvrtki koje su prošle godine ostvarile 14 milijardi kuna prihoda. A na temelju tog uzorka već se mogu donositi i neki zaključci.

Od sto najvećih analiziranih preuzimanja, mete su u 75 slučajeva bile tvrtke u hrvatskom vlasništvu, pet je ruskih, četiri austrijske, po tri njemačke i slovenske... S druge strane, 50 preuzimača domaći su poduzetnici, a iza njih slijede Nizozemci i Nijemci (po pet preuzimanja), Česi s pet realiziranih i jednim započetim (Uljanik), Austrijanci (četiri), te Slovenci i Švicarci (po tri)…

Što se hrvatskih tvrtki tiče, 45 preuzimanja realizirano je u kompletno domaćim transakcijama, hrvatski poduzetnici preuzeli su pet tvrtki koje su bile u stranom vlasništvu, a stranci su od domaćih poduzetnika preuzeli vlasništvo 30 tvrtki, koje su prošle godine ostvarile čak 7,6 milijardi kuna prihoda (više od pola prihoda analiziranih tvrtki; bez Fortenove).

Stranci stječu vlasništvo u velikim tvrtkama, dok su domaćim igračima – u skladu s mogućnostima – zanimljivije manje tvrtke. Od deset najvećih ovogodišnjih preuzimanja tvrtke u domaćem vlasništvu sudjelovale su u šest transakcija, ali u pet su bile mete preuzimanja.

Jedina hrvatska tvrtka u društvu deset najvećih preuzimača bila je državna Hrvatska poštanska banka, koja je preuzela Sberbank u dramatičnim okolnostima u sklopu sankcija koje je EU nametnula ruskim tvrtkama nakon invazije na Ukrajinu. Zbog tog razloga ruski poduzetnici ostali su bez vlasništva u čak tri od deset najvećih akvizicija. Sankcije im odnose vlasništvo u Fortenovi, a odnijele su ga u Sberbanku, te u Đuri Đaković TEP-u.

Top 10 vlasničkih promjena

43% posto Sberbankovih dionica u Fortenovi*

49% Oktal pharme

54,52% Petrokemije*

Studenac preuzeo Loniju trgovinu

Grand Automotive preuzeo Renault-Nissan Hrvatsku

Fond Emma Capital preuzeo Super Sport

Big bang preuzeo Sancta domenicu

HPB preuzela Sberbank

Telemach preuzeo OT-Optima telekom

Austrijski Andritz preuzeo Đuro Đaković TEP

* transakcija još nije realizirana

 

Kronologiju sto najvećih preuzimanja od početka godine sa cjelovitom analizom možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Sutra: Deset preuzimačkih dana koji su potresli hrvatski poslovni svijet

08. svibanj 2024 07:42