Biznis i politika
StoryEditor

BestInvest: Provectus Capital Partners nagrađeni u tri kategorije, Nikolina Lauc osnivačica godine

27. Lipanj 2023.
Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a te predsjednik Upravnog vijeća Avive

Provectus Capital Partners apsolutno je izdominirao na ovogodišnjoj Best Invest konferenciji odnijevši tri od ukupno šest nagrada dodijeljenih na konferenciji i to u kategoriji ‘Private Equity investicija godine 2022‘, za akviziciju Specijalne bolnice Arithera, kategoriji ‘Prikupljanje kapitala godine‘ te u kategoriji ‘Investitor godine‘.

U kategoriji ‘Venture Capital (kasna faza) investicija godine‘ nagradu je odnijela Rimac Grupa koja je u lipnju prošle godine prikupila 500 milijuna eura, a kako je rečeno i na dodjeli nagrade ključni igrači su tu bili SoftBank, Goldman Sachs Asset Management, Porshe te InvestIndustrial. Bila je to najveća investicija za Rimca dosad pa nije ni čudo da je nagrađena 

U kategoriji ‘Venture Capital (rana faza) investicija godine‘ nagradu su odnijeli startup Native Teams i Fil Rouge kao investitor dok je nagradu za osnivača, odnosno osnivačicu godine odnijela Nikolina Lauc, CEO GlycanAgea.

Nagrade su dodijelili članovi žirija koji broji ukupno 15 članova, a samo konferenciju otvorila je Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) koja je ujedno i organizator ovog događanja.

– Kada se private equity i venture capital ulaganja gledaju u kontekstu udjela u ukupnom BDP-u, u prošloj godini Hrvatska je prikupila 0.650 posto svog BDP-a i po tome je jedina europska zemlja uz Estoniju koja je uspjela prikupiti nešto više od europskog prosjeka koji iznosi 0.638 posto. Sve ostale zemlje Srednje i Istočne Europe su daleko ispod tog prosjeka, jer je prosjek CEE regije u privlačenju private equity i venture capital ulaganja iznosi 0.131 posto BDP-a u prošloj godini. Hrvatska je dakle pet puta bolja od prosjeka regije (CEE) i mrvicu bolja od europskog prosjeka, što je rijetkost u drugim ekonomskim pokazateljima – rekla je Marović.

image

BestInvest Hrvatska, nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja

foto

Osim Marović pozdravne govore na trećoj Best Invest konferenciji održali su i Zrinka Raguž, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a te Victoria Zinchuk, regionalna direktorica i voditeljica Europske banke za obnovu i razvitak za CEE regiju. 

– HBOR se profilirao u središnju instituciju za razvoj tržišta vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala u Hrvatskoj. Za stvaranje novih fondova i njihovo ulaganje, uz HBOR i EIF, je neophodna i prisutnost drugih institucionalnih ulagatelja, ali isto tako i privatnih ulagatelja jer samo s njima u sinergiji možemo ostvariti značajan rast – poručio je Čuvalo. 

Na konferenciji Best Invest okupili su se brojni predstavnici VC i PE fondova kao i osnivači startupova te predstavnici banaka i obrazovnih institucija. Nakon same dodjele nagrada održana je i panel diskusija s Private equity investitorima u kojoj su sudjelovali Marko Galić, partner u Provectus Capitalu, Krešimir Gjenero iz Mezzanine Partnersa, Tomislav Tomljenović iz Enterprise Investorsa, Aleksandar Dragičević iz MidEuropea te Mateo Žokalj iz BlackPeak Capitala. 

Osim o dosadašnjim investicijama, predstavnici fondova dotakli su se trenutne situacije u svijetu pa je tako Galić izjavio da rast kamatnih stopa usporava ekonomiju i jako šteti poduzetnicima no fondovi ne ovise toliko o stopama pa bi Private Equity u Hrvatskoj i regiji u sljedećih 10 godina mogao doživjeti procvat. Potvrdio je to i Tomljenović. 

– Za nas kao investitora taj neki rizik otvara vrata jer oni poduzetnici koji prije nisu bili otvoreni za diskusiju u kriznim se vremenima otvaraju prema van i žele razgovarati o potencijalnim poslovnim prilikama – rekao je Tomljenović.

27. travanj 2024 15:21