Biznis i politika
StoryEditor

Cijena nafte raste, u posljednjem kvartalu ove godine očekuje se stabilizacija cijena na razini od 89 dolara po barelu

13. Studeni 2023.
foto Shutterstock
 

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su trgovce ohrabrile procjene vodećih proizvođača o potražnji, nadjačavši zabrinutost zbog naznaka posustajanja u SAD-u i Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 73 centa viša nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 82,16 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,87 dolara.
Na kraju prošlog tjedna poticaj cijenama bila je izjava Iraka da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici, uključujući Rusiju, trebali dodatno smanjiti opskrbu. 
 
Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su prošli tjedan da će i u prosincu na tržište plasirati 1,3 milijuna barela manje, povrh dogovorenog smanjenja na razini OPEC+ kako bi se stabilizirale cijene. U petak raspoloženje su obilježila nagađanja da bi Saudijska Arabija mogla smanjivati opskrbu i u prvim mjesecima iduće godine, zasjenivši pokazatelje slabe potražnje u SAD-u i Kini.
 
Podaci udruge proizvođača API pokazali su snažan rast zaliha u pretprošlom tjednu, za gotovo 13 milijuna barela. Vlada je odgodila objavu podataka i procijenila da će se potrošnja u ovoj godini blago smanjiti, za 300 tisuća barela dnevno.
U 2024. potrošnja benzina po stanovniku spustit će se na najnižu razinu u 20 godina, procijenilo je američko ministarstvo energetike. 
 
Kineski je pak izvoz pao u listopadu, potrošačke su cijene oslabile, a rafinerije su od Saudijske Arabije zatražile manje nafte za prosinac, što je raspirilo bojazni da bi oporavak gospodarstva od posljedice pandemije mogao posustati.
- Investitori su više usredotočeni na slabu potražnju u SAD-u i Kini, strah od mogućih poremećaja u opskrbi zbog sukoba Izraela i Hamasa malo je popustio - objašnjava Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga.
 
U ponedjeljak OPEC je za pad cijena u proteklom tjednu okrivio špekulante, ustvrdivši da su fundamenti tržišta i dalje jaki. Grupa je blago povisila procjenu rasta globalne potražnje u ovoj godini i potvrdila relativno visoku prognozu za 2024.
 
- Stvorio se dojam da OPEC-ovo mjesečno izvješće o tržištu nafte otklanja zabrinutost za potražnju, ističući pretjerano negativna očekivanja o kineskoj potražnji, uz podignutu prognozu rasta potražnje u ovoj godini i potvrđenu onu za iduću - objašnjava Craig Erlam iz OANDA-e.
 
Tržišta budno prate i moguće naznake opetovanog zaoštravanja monetarne politike SAD-a nakon što je predsjednik središnje banke Jerome Powell prošli tjedan izjavio da bi mogli ponovno povećati kamatne stope ako se inflacija ponovo otme kontroli.
OPEC je u odvojenom izviješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 49 centi, na 83,71 dolar.

Potrošači u Europi će osjetiti snažan pad cijena

Saudijska Arabija i Rusija odlučni su u smanjenju proizvodnje i izvoza nafte do kraja ove godine, što ne iznenađuje s obzirom na to da rat između Izraela i Palestine nije prouzročio veće poremećaje na tržištu. Saudijska Arabija je odlučila smanjiti proizvodnju za miliju barela dnevno od srpnja ove godine, dok s druge strane Rusija smanjuje proizvodnju za 300 tisuća barela dnevno od kolovoza, stoji u tjednoj analizi Hrvatske udruge poslodavaca HUP Horizonti.
 
No, Saudijskoj Arabiji je vjerojatno teško povući svoje stajalište o smanjenju outputa do kraja godine, jer na kraju svakog povećanja proizvodnje gomila ponudu na tržištu u prvoj polovini iduće godine. Ruski ministar energije najavio je da će izvoz nafte smanjiti čak i više nego je planirano u studenom ove godine. Saudijska Arabija je pak objavila službene prodajne cijene isporuka nafte za prosinac. 
 
Premijska cijena za potrošače u Aziji iznosit će četiri američka dolara po barelu, kao što je i očekivano. Nešto slabije rafinerijske marže od očekivanog, potaknule su Saudijce da se suzdrže od daljnjeg podizanje premije, što ukazuje na smanjenje zamaha potražnje.
 
S druge strane, potrošači u Europi će osjetiti snažan pad cijena. Premijska cijena iznosit će 4,9 američka dolara po barelu, dok će se cijena za mediteransko područje smanjiti na 4,4 američka dolara po barelu, što je za 2,3 odnosno 1,9 američka dolara po barelu manje nego u studenom lani. Upravo to ukazuje na značajno smanjenje potražnje u Europi, što pogoduje smanjenju cijena. Premija za potrošače u SAD-u ostaje nepromijenjena, na 7,45 američka dolara po barelu.
 
Cijena brenta pala je prošli tjedan ispod 80 dolara po barelu, što je poništilo svu zaradu koja se nakupila od početka rata između Izraela i Palestine prije četiri tjedna. Podaci iz Kine pokazuju da je uvoz sirove nafte u listopadu blago porastao na 11,5 milijuna barela nafte dnevno, no to je još uvijek za oko milijun barela dnevno manje nego ljetos. 
 
Kineski uvoz nafte povećao se za 14 posto na godišnjoj razini. U posljednjem kvartalu ove godine očekuje se stabilizacija cijena brenta na razini od 89 dolara po barelu, odnosno pad iste prema 85 dolara u posljednjem kvartalu 2024. godine, konzenzus je analitičara, stoji u HUP analizama.
06. svibanj 2024 15:34