Biznis i politika
StoryEditor

Delta Holding zanima preuzimanje Belja, Vupika i hotela na našoj obali, a izvozili bi i kroz hrvatske luke

30. Siječanj 2024.

Delta Holding, najveća srpska kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića, zainteresiran je za preuzimanje dijelova kompanija pod vlasništvom Fortenove iz sektora poljoprivrede, ali samo ako im uvjeti prodaje budu odgovarali. Osim, tog poljoprivrednog biznisa, Hrvatska je za Deltu važno tržište, a moglo bi postati još važnije ako u budućnosti preuzmu neki od hotela ili hotelskih kuća na jadranskoj obali, za što također postoji i jasan interes i definirano strateško opredjeljenje.

Također, Delta kao jedan od najvećih srpskih izvoznika, zainteresirana je i za suradnju s hrvatskim lukama, a ako je suditi prema neslužbenim najavama, u sljedećih nekoliko godina na hrvatsko bi tržište mogao ući i njihov web shop Ananas, možda samostalno, a možda i kroz akviziciju.

Sažetak je to poslovnih interesa koje se moglo čuti na godišnjoj konferenciji Delta Holdinga koji je danas održan u Beogradu. Premda je hrvatska podružnica Delta Agrar ugašena još 2021. godine, Delta Holding itekako posluje u Hrvatskoj, a na naše tržište ta srpska kompanija najviše izvozi kukuruz, soju, razne vrste sjemena te jabuke te druge prehrambene proizvode koji se prodaju u trgovačkim lancima poput Konzuma, Tommyja ili Plodina. Naravno, zanima ih i proizvodnja u Hrvatskoj, imaju tržište koje raste, ali čekaju i idealnu priliku.

Čeka se idealna prilika

- Ne želimo biti 16. ili 17. igrač u Hrvatskoj, a to je i razlog zašto još nemamo projekte u vašoj zemlji jer naprosto nismo naletjeli na zanimljiv projekt – rekao je Luka Popović, generalni direktor Delta Agrara i dodao da su Deltini proizvodi već sad itekako zastupljeni u hrvatskim trgovačkim lancima poput Konzuma. Tommy i Plodina.

Na upit hrvatske novinarke zašto je onda u Hrvatskoj ugašen Delta Agrar, Popović je odgovorio da je to bio formalni potez, jer je Delta na hrvatskom tržištu već prisutna s drugom kompanijom za distribuciju Delta DMD.

image

Luka Popović Delta Agrar

foto

Inače, Mišković je u više navrata dovođen u vezu s privatizacijskim natječajima i preprodajama tvrtki i biznisa po Hrvatskoj pa se tako spominjalo da je zainteresiran za zagrebački hotel Esplanadu, ali i za zemljište Zagrepčanke, a postojao je i interes za preuzimanje nekih kompanija u vlasništvu Fortenove.

Vupik i Belje fantastična imanja

Upitan je li upoznat s procesom prodaje Vupika i Belja, Popović je odgovorio da je Delta svjesna da će se te tvrtke uskoro naći na tržištu, da su to, po njegovom mišljenju, fantastična imanja s mnoštvom prilika koje bi im se otvorile unutar Deltinog poslovanja, ali prije bilo kakvih izjava i javnog iskazivanja interesa Delta mora vidjeti što se i pod kakvim uvjetima prodaje.

- Gledali smo mi to i prije desetak godina, ali se nije tada realiziralo – naveo je Popović.  

Delta Hoteli na hrvatskoj obali?

Delta Hoteli su, naveo je Andrej Sovrović, generalni direktor hotelskog sektora Delta Holdinga, regionalna kompanija koja također traži prilike na tržištu, pa tako i na hrvatskoj obali. Premda su sve donedavno najviše razvijali kongresni turizam i poslovne hotele, sada su, istaknuto je u kompaniji, promijenili strategiju i u sljedećim godinama Delta će biti zainteresirana i za širenje na obalne destinacije regije.

- Hrvatska je obala najbolja i najrazvijenija i to bi bio za nas najdraži iskorak, ako se i kada dogodi – istaknuo je Sovrović i dodao da su u pregovorima s pojedinim hotelima koji se prodaju još od početka pandemije koronavirusa, no sada im je, kaže, jako porasla cijena, pa će još čekati na idealnu priliku.

Inače, Delta Auto je i ekskluzivni uvoznik brenda Maserati za područje Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Što se poslovnih rezultata tiče, Delta Holding je u 2023. godini ostvario prihode od prodaje dostigli su 860 milijuna eura, što je 12 posto više nego u 2022. godini. Istodobno je tvrtka ostvarila dobit od 88 milijuna eura, što je za 18 posto više u odnosu na godinu dana ranije. U 2024. godini Delta Holding planira prihode preko milijardu eura i EBITDA od 110 milijuna eura.

image

Uprava Delta Holdinga

foto
26. travanj 2024 06:00