Biznis i politika
StoryEditor

Dragan Munjiza o Vladinim mjerama: Bilo bi bolje da se to ostavilo tržištu

14. Rujan 2023.
Dragan Munjizafoto Ratko Mavar

Vlada je danas predstavila novi paket mjera pomoći za građane i poduzetnike koji će stupiti na snagu od početka listopada te trajati do konca ožujka sljedeće godine.

– Ovaj paket kao i svi dosadašnji ima za cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne energije, budući da smo plin regulirali na godinu dana do ožujka iduće godine. Cijena električne energije za sve, i za građane, i za institucije i poduzetnike, ostaje ista – najavio je premijer Andrej Plenković, dodajući da će se najugroženijima osigurati jednokratnu pomoć za prevladavanje krize.

Zahvaljujući mjerama Vlade, u 2022. građani su imali tri i pol puta jeftinije račune struje, dok su u 2023. godini računi bili upola jeftiniji, dodao je Plenković. Mjere pomoći odnosit će se i na sve državne institucije i poduzeća, ali ne vrijede za velika poduzeća. Kako je Plenković objasnio, razlog su niže cijene energije, no ako dođe do ozbiljnijih poremećaja na tržištu električne energije, Vlada će ponovno reagirati mjerama pomoći. Potpora za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom struje do 10 GWh ostaje ista.

Snižena stopa PDV-a produžuje se do 31. ožujka 2024., za plin, toplinske stanice, ogrjevno drvo, pelete itd. Za kućanstva i poduzetnike ostaje nepromijenjena cijena toplinske energije, što je mjera vrijedna 267 milijuna eura godišnje.

Dodatna mjera koja je donesena je ograničavanje cijena osnovnih proizvoda. Cijene se, kako je najavljeno, ne mijenjaju za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso.

Novi proizvodi koje su uvrstili u listu od 30 osnovnih proizvoda kojima ograničavaju cijene su: jogurt, polutvrdi sir Gouda, riža, špageti, svježa jaja, svinjski vrat, juneći vrat, hrenovke, hamburger, krumpir, mrkva, šareni grah, pasirana rajčica, limun, jabuka Gala, mliječna čokolada, sirup sa šećerom, pasta za zube, gel za tuširanje, šampon, toaletni papir, higijenski ulošci i pelene. Također, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana.

Nove je mjere za Lider prokomentirao konzultant Dragan Munjiza.

– Vlada si je postavila politički cilj da pomogne stanovništvu sa slabijom platežnom moći i da zaustavi inflaciju iako to u biti nije njen zadatak nego zadatak središnjih banaka, ali zbog trenutne situacije i pomoći novinara tu se stvarno stvorio jedan veliki pritisak da se postigne taj cilj, odnosno socijalni transfer i da se i bankari i trgovci u jednom dijelu usmjere na mjere koje bi bile poželjne i koje je Vlada procijenila da bi bile dobre.

Mislim da bi bilo bolje da se to prepustilo tržištu, da su trgovci sami spustili cijene jer naprosto moraju štititi promet, a isto tako mislim da bi bilo bolje da se snizila stopa PDV-a na određene proizvode ili da se uključilo više proizvoda u stope od pet i 13 posto, a onda da se s trgovcima obavio razgovor kao što se to napravilo u Španjolskoj – rekao je Munjiza dodajući pritom da je sada najvažnija provedba jer jedno je nešto narediti, a drugo je to uistinu i provesti.

25. travanj 2024 16:52