Biznis i politika
StoryEditor

EY: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj lani porasla za 53 posto

14. Lipanj 2023.
euro, dionički fondovi, investicije, investicijski fondovi, europa, EU, eurozonafoto Shutterstock

Prema najnovijim rezultatima istraživanja o atraktivnosti tržišta za izravna strana ulaganja (FDI), koje je provela konzultantsko-revizorska kompanija EY, tijekom 2022. godine u Hrvatskoj je bilo rekordnih 26 stranih ulaganja, 53 posto više u odnosu na godinu ranije.

Po tome je, navodi se u istraživanju, Hrvatska na 28. mjestu u Europi, a izravna strana ulaganja u Hrvatskoj su doprinijela stvaranju 2.585 novih radnih mjesta, navodi se u priopćenju EY-a, objavljenom u srijedu.

Prema godišnjem izvješću EY European Attractiveness Survey, na razini Europe bilježi se tek jedan posto više izravnih stranih ulaganja u usporedbi s 2021. godinom, što je sedam posto niže od rekordne predpandemijske 2019.

Tijekom 2022. godine u 44 europske zemlje provedeno je 5.962 greenfield investicija te investicijskih projekata ekspanzije, u usporedbi s 5.877 projekata u 2021.

Izniman uspjeh

- U uvjetima rastuće inflacije, rastućih troškova opskrbe energijom i drugih troškova, slabijeg gospodarskog rasta i geopolitičkih događanja na istoku Europe rast stranih ulaganja u Hrvatskoj za 53 posto možemo smatrati iznimnim uspjehom - poručuje u priopćenju Tomislav Čutura, partner i voditelj Odjela strateških i transakcijskih usluga u EY-u Hrvatska..

U priopćenju se navodi da su ulagači postali iznimno oprezni zbog promjenjivih uvjeta poslovanja, poput rasta kamatnih stopa, visoke inflacije i relativno visokog javnog duga.

Unatoč tome, ulagači se sve više okreću zemljama u južnoj i istočnoj Europi, pa su prepoznali i Hrvatsku, u kojoj je tijekom 2022. ostvareno 26 investicijskih projekata financiranih izravnim stranim ulaganjima, što je dovelo do 2.585 novih radnih mjesta.

U Hrvatskoj je najveći broj investicija bio usmjeren prema novim projektima, a u manjem dijelu radilo se o stranim ulaganjima namijenjenima ekspanziji postojećih.

Najprivlačniji transport, IT industrija i proizvodnja

Strani ulagači u Hrvatskoj su najviše ulagali u tri područja: sektor transporta, IT industriju te proizvodnju.

Na razini Europe prednjači IT industrija, u koju je uloženo 20 posto svih ukupnih stranih ulaganja. Na drugom mjestu su poslovne usluge, a na trećem proizvodnja.

Više od polovice ili 60 posto izravnih stranih ulaganja u europskim zemljama u 2022. godini poteklo je od europskih tvrtki, dok su neeuropske kompanije pokazale veću dozu opreza po pitanju europskog tržišta.

- Što se tiče Hrvatske, najviše ulaganja imali smo iz Njemačke i iz SAD-a, a zatim iz Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine - kaže Tomislav Čutura.

Najveći dio izravnih stranih ulaganja u Europi tijekom prošle godine ostvarile su Francuska (1.259 projekata), Ujedinjeno Kraljevstvo (929) i Njemačka (832).

Kako pojašnjavaju u EY-u, Francuska je u posljednjih nekoliko godina provela niz reformi koje pogoduju poduzetništvu, čime je privukla velik broj stranih ulagača.

- Ključna hrvatska, pa i europska ambicija trebala bi biti stvaranje povoljnih uvjeta poslovanja, daljnje ulaganje u razvoj digitalnog i održivog društva. Kumulativni potencijal nagomilane potražnje i broj planiranih projekata povezanih s izravnim stranim ulaganjima u 2023. ukazuje da oporavak nakon pandemije nije izgubljen i očekujemo dugoročni rast stranih ulaganja u Hrvatsku. Hrvatska tek prolazi kroz digitalnu transformaciju, a kako pokazuju kretanja tržišta na europskoj razini, IT industrija i ulaganja u obnovljive izvore energije su najzanimljiviji stranim ulagačima. Upravo zato, Hrvatsku čeka nastavak pozitivnog trenda stranih ulaganja, na nama je da stvorimo još povoljnije uvjete za njih unutar zemlje - zaključuje Tomislav Čutura.

24. travanj 2024 13:09