Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Barbarić ostaje u HEP-u i neće uzeti otpremninu

06. Prosinac 2023.
8 ENERGETSKA BUDUĆNOST HRVATSKE, Frane Barbarićfoto Dražen Lapić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će prema njegovim informacijama dosadašnji predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić ostati u HEP-u i neće uzeti otpremninu.

- Barbarić ima pravo na poziciju u HEP-u sukladno svojoj stručnoj spremi - rekao je Filipović.

Na pitanje hoće li se razmatrati Barbarićev položaj  u HDZ-u, odgovorio je da još nije obavio razgovore sa kolegama o tom pitanju.

Izvijesti je da su u tijeku konzultacije o novom čelnom čovjeku HEP-a te da će se nakon njih prezentirati tko će voditi HEP u narednom razdoblju.

Izvijesti je da je jutros održana glavna Skupština HEP-a, gdje je on potvrdio članove Nadzornog odbora, koji će se sastati sljedećih dana.

Afera plin za cent

Upitan je li za njega apsolvirana afera ‘plin za cent‘, kazao je  da je o toj situaciji detaljno i iscrpno govorio u sedmom mjesecu prošle godine tijekom sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo, te da na tu temu nema više ništa dodati.

Kada je riječ o mogućoj dokapitalizaciji HEP-a odnosno obeštećenju za štete koje su nastale s obzirom na različite cijene - tržišne i one po kojima je HEP morao prodavati energiju, istaknuo je da Vlada čvrsto stoji uz HEP.

- Našli smo modalitet kako ćemo HEP-u kompenzirati ono što mu trebamo kompenzirati, da bi u konačnici naši građani imali ovu cijenu struje za koju sam rekao da je druga najniža u EU -  rekao je ministar, dodavši da će se mjesečno HEP-u nadoknađivati određena razlika. 

Vlada je u ponedjeljak predložila Nadzornom odboru HEP-a da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji.

Naime, splitsko općinsko državno odvjetništvo je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku. 

Tereti ga se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića oporba je tražila mjesecima, ponajprije zbog afere ‘plin za cent‘.

Plinska afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP ostvario višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je saborska oporba satima ispitivala ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacro-a, HROTE-a i HERA-e, od kojih su pokušali dobiti odgovore tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina.

Premijer Plenković je oporbene zahtjeve redom odbijao, uz poruku da će odluku o plinskoj aferi donijeti kada to odluči Vlada.

28. travanj 2024 04:41