Biznis i politika
StoryEditor

Fortenova: Novi najveći suvlasnik neće utjecati na planiranu prodaju agrobiznisa?

17. Travanj 2022.
Daniel Jellinek
pišu: Željka Laslavić i Edis Felić

Iz krugova bliskih Fortenovinu čelništvu neslužbeno doznajemo da bi se prodaja Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci mirovinskim fondovima sada čak mogla i ubrzati te biti realizirana u drugome ovogodišnjem kvartalu

Nije isključeno da novi najveći Fortenovin suvlasnik, mađarski fond Indotek zaustavi daljnju rasprodaju njezinih poduzeća iako je, kako se govori u nekim krugovima, već dogovorena prodaja Fortenovina agrobiznisa. Da je na pomolu promjena plana, ne isključuju trojica dobro upućenih sugovornika.

Doduše, jedan tvrdi da je prije nekoliko dana iz najviših Fortenovinih krugova dobio potvrdu da Belje, Vupik i PIK Vinkovce preuzimaju mirovinski fondovi. Čak je prodaja bila predviđena u trećem kvartalu ove godine, a sada je pomaknuta na drugi, što znači da bi vrlo brzo trebala biti i realizirana. U Fortenovi pak kažu da je počeo postupak moguće prodaje poljoprivrednog biznisa i da za sada ne znaju kako će završiti, ali ujedno tvrde sljedeće:

– Moguća promjena u strukturi vlasništva s ovom odlukom nema niti će imati ikakve veze!

Prema tvrtkinu službenom stajalištu, dakle, Mađari neće biti ti koji će odlučivati o prodaji agrobiznisa, no valja se zapitati nije li spomenuto ubrzanje prodaje upravo znak da se događa nešto nepredviđeno i da bi možda trebalo preduhitriti novoga najvećeg suvlasnika prije nego što promijeni smjer. Iz Fortenove nisu odgovorili na taj dio upita.

I druga dvojica sugovornika kažu da se logički može zaključiti da bi daljnja rasprodaja Fortenovinih kompanija mogla biti zaustavljena i gotovo su sigurni da će se to dogoditi. Jedan od njih rekao je da Indotek pregovara i o kupnji VTB-ova vlasničkog udjela. Razlog zbog kojeg taj fond želi zadržati na okupu sve Fortenovine članice jest taj što ima drukčiji pogled na razvoj kompanije. Nitko od njih ne isključuje ni mogućnost miješanja politike jer je (prema Bloombergu) Indotekov ​većinski vlasnik ​Dániel Jellinek sklopio niz poslova s Istvánom Tiborczom, zetom mađarskog premijera Viktora ​Orbá​na. Treba li se prodati Fortenovin agrobiznis, iz Indoteka nismo dobili odgovor, što može biti znakovito. 

03. svibanj 2024 03:55