Biznis i politika
StoryEditor

Francuska vrši pritisak na EU zbog nuklearne energije, sporazum o OIE stavljen na čekanje

07. Lipanj 2023.

Europska komisija još uvijek je u pregovorima o sporazumu o povećanju obnovljive energije do 2030. godine koji je stavljen na čekanje zbog primjedbi Francuske zbog uloge nuklearne energije.  

– Još uvijek pregovaramo sa zemljama članicama – rekla je povjerenica Europske unije za energetiku Kadri Simson u intervjuu za Bloomberg nastojeći ublažiti zabrinutost oko mogućeg utjecaja na industrije koje su si postavile stroge ciljeve dekarbonizacije rekavši da će blok osigurati da svi budu podržani.

Naime, Francuska je izvršila pritisak na izvršnu vlast Europske unije kako bi osigurala veću ulogu nuklearne energije u ispunjavanju klimatskih ciljeva. Njihovo nastojanje da ponovo otvore nacrt zakona izazvalo je bijes drugih zemalja, uključujući Španjolsku koja smatra da bi takav potez bio ‘vrlo opasna vježba‘.

Simson je pak u intervjuu odbila reći hoće li se Komisija usprotiviti ponovnom otvaranju dogovora postignutog s Europskim parlamentom u ožujku.

– Postojala je određena zabrinutost da je vremenski okvir za industriju preambiciozan i da će to naštetiti našoj konkurentnosti – rekla je dodajući da mogu biti sigurni da bilo kakva šteta nije u interesu Komisije.

Pritisak Francuske najnoviji je znak odbijanja ambicioznih planova bloka za prelazak na klimatsku neutralnost do sredine stoljeća. Ranije ove godine, Njemačka je dala sličnu ponudu u posljednjem trenutku kako bi osigurala jamstva za svoju automobilsku industriju u zakonodavstvu za postupno ukidanje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je mjeseca pozvao na pauzu u klimatskim propisima Europske unije, rekavši da bi ponovno mijenjanje pravila obeshrabrilo ulagače. Deset nacija pozvalo je Švedsku, koja trenutno predsjedava Europskom unijom, da pronađe rješenje što je prije moguće.

Ministri energetike trebali bi se sastati u Luksemburgu 19. lipnja, gdje će se o tom pitanju raspravljati, ako se ne riješi prije toga.

30. travanj 2024 19:03