Biznis i politika
StoryEditor

Grbin: Protuustavno je igrati se s 20 milijardi eura vrijednom imovinom

27. Prosinac 2023.
Peđa Grbinfoto Ratko Mavar

SDP će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond jer je ‘protuustavno igrati se s imovinom građana vrijednom 20 milijardi eura‘, izjavio je u srijedu predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Zakon donosi ogromne promjene u način na koji će se upravljati i voditi obveznim mirovinskim fondovima. Debelo je protuustavno igrati se na ovaj način s 20 milijardi eura imovine hrvatskih građana. Premijer Plenković se cijeli svoj mandat kune u stabilnost vlasti. Ovo je pokazatelj koliko je spreman poigravati se s onime što svi želim da bude naša budućnost, a to je sigurnost u starosti - kazao je Grbin na konferenciji za medije u središnjici stranke.

Zakon kojim se propisuje obveza ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata, a koji bi primarno ulagao u domaće gospodarstvo, Hrvatski je sabor izglasao 15. prosinca. Na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja, no Grbin upozorava zakon još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama, iako su do spomenutog datuma ostala još samo četiri dana.

Imovina obveznih mirovinskih fondova vrijedi 20 milijardi eura, a od Nove će godine jedna milijarda (pet posto) biti uložena u alternativne investicijske fondove s garancijom države.  

Alternativni fondovi smišljeni za nekog novog Škugora i Barbarića

- Alternativni investicijski fondovi su očito smišljeni s idejom da neki HDZ-ovci, možda neki novi Škugor, Barbarić i djed Dane, s njim upravljaju i da novac hrvatskih građana, budućih umirovljenika, koriste za pitaj Boga što. S druge strane, zbog ove garancije koja se mora dati iz proračuna, u riziku je novac svih građana ove države - rekao je Grbin.

Predsjednik SDP-a ističe da je imovna na računima u obveznim mirovinskim fondovima nije imovina države, već imovina radnika koji svaki mjesec izdvajaju svoj novac.

- S jedne strane radi se o zaštiti prava vlasništva koja je ustavna kategorija. S druge strane radi se o zaštiti poduzetništva. Naime, mirovinski su fondovi, sukladno zakonu, slobodni odlučivati gdje će investirati novac hrvatskih građana, stoga se postavlja pitanje zbog čega im se nameće obveza da investiraju u alternativne investicijske fondove - pitao je Grbin.

Podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti podržava jedna petina saborskih zastupnika, rekao je Grbin, a od Ustavnog će suda tražiti da suspendira onaj dio zakona koji se odnosi na alternativne investicijske fondove, dok suci ne donesu presudu.

- Ako Ustavni sud to ne napravi, ovo je jedna od prvih stvari koje ćemo promijeniti nakon izbora. Ova pljačka u nastajanju mora biti spriječena, a mi u SDP-u znamo kako to napraviti - kazao je.

Što se tiče drugog mirovinskog stupa, Grbin kaže da je imovina koja se nalazi u njemu vlasništvo građana te im se stoga ne može oduzeti potezom pera kao što brojni zagovaraju. Umjesto toga, potrebna analiza demografskih i ekonomskih trendova te depolitizacija drugog stupa.

- Ne može drugi mirovinski stup biti s jedne strane kasica-prasica za državu, a s druge strane sredstvo putem koje će vlast ostvarivati svoje pojedinačne utjecaje na određena poduzeća. Podsjećam na incident koji smo imali s Njemačkom, kada je HDZ pokušao izvršiti pritisak da jedno mirovinsko osiguravajuće društvo odradi za njih prljav posao - rekao je predsjednik SDP-a. 

28. travanj 2024 14:02