Biznis i politika
StoryEditor

Beroš: Riječ je o različitim proizvođačima, različitoj vrsti ambalaže s različitim punjenjima koja se puni u različitim državama, teško je reći o čemu se radi

07. Studeni 2023.
Vili Berošfoto Ratko Mavar

 - Čitav niz okolnosti tjera nas na zabrinutost, zato jesmo tu da sagledamo što se događa, jer danas kad smo imali samo jednog bolesnika s područja Rijeke situacija je bila potpuno drukčija, međutim kad danas imamo još dva bolesnika sa sličnim ozljedama, situacija je potpuno drukčija. Najozbiljniji je slučaj pacijenta iz Rijeke, drugi slučaj iz Zagreba je najblaži i pacijent je pušten kući, a treći je suspektan na kemijsku ozljedu probavnog trakta, no to se tek utvrđuje.

U ovom trenutku nemamo informacije da su ovi događaji povezani, čudna je situacija, moguće je da su ovi slučajevi koincidencija, no sve institucije postupaju, u tijeku je postupanje i DORH-a i policije i Državnog inspektorata, Ministarstvo zdravstva i zdravstveni sustav liječi bolesnike, a sve s a namjerom da otkrijemo povezanost ovih događaja, no zasad nemamo takvih informacija.

U kontaktu sam s glavnim državnim inspektorom koji me je izvijestio da će tijekom sutrašnjeg dana biti preliminarni nalazi o slučaju. U međuvremenu preporučujemo opći oprez prilikom konzumacije bilo kakvih pića, jer tri slučaja oštećenja sluznice probavnog trakta s kiselinama nisu adekvatni.

Institucije rade sve što mogu, a kako je riječ o različitim proizvođačima, različitoj vrsti ambalaže s različitim punjenjima koja se puni u različitim državama, teško je reći o čemu se radi - poručio je večeras ministar Vili Beroš.

Dodao je kako sada nema elemenata da poruče javnosti da se čuvaju određenih pića, no ako osjete neke tegobe preporuka je javiti se svom liječniku i popiti neutralnu tekućinu poput vode. Betroš je kazao kako nema saznanja da su se slični incidenti prijavili u okolnim zemljama.

- Kontaktirali smo kolege da vidimo je li bilo u okruženju takvih incidenata, jer iz jedne druge zemlje dolazi punjenje boce koja je bila predmet u Rijeci (Austrija puni Romerquelle) - kazao je ministar.

Također je potvrdio da se provjerava i autentičnost glasovnih poruka i fotografija koje su se pojavile na internetu sinoć.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je pak poručio da će se tijekom sutrašnjeg dana znati nalazi zdravstvene ispravnosti uzoraka istovjetnih pića, uzeti na mjestu gdje su se dogodili incidenti, u Rijeci i Zagrebu.

- Gledamo zdravstvenu ispravnost. Najbitnije je postoje li neki strani sadržaj u tim uzorcima. Postoji mogućnost ako se utvrde neispravnosti da se neki proizvodi povuku s tržišta, no to će utvrditi Državni inspektorat. U ovom trenutku ne možemo dati savjet da se pije ovo i ono piće, znamo da svi mogu konzumirati vodu iz vodovoda - kazao je Capak.  

Romerquelle se puni u Austriji, a Coca-Cola u Hrvatskoj

Podsjetimo, Beroš je ranije potvrdio da su se, uz pacijenta u Rijeci, koji je nakon konzumiranja napitka u kafiću, pretrpio oštećenje jednjaka i želuca, i u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja, piše Index.
 
Povodom novih zaprimljenih pacijenata uslijed navodne konzumacije kontaminirane vode, ministar Beroš je obišao pacijente te dao izjave zajedno s ravnateljem Ćorušićem večeras u KBC-u Zagreb u 20 sati.
 
- U KBC-u Zagreb se na opservaciji nalaze dvije mlađe osobe. U stalnom sam kontaktu s bolnicom i za sada se može reći da su stabilno i izvan životne opasnosti - rekao je ranije Beroš, dodavši kako su na raspolaganju svim institucijama.
 
- Odmah po saznanju bilo kakve informacije javnost će biti informirana kako ne bi bilo još neželjenih slučajeva - rekao je Beroš.
 
- Potvrđeno je da se radi o istim dijagnozama, ali nije riječ o istim pićima. U Rijeci se radilo o Romerqulleu u staklenoj boci u ugostiteljskom objektu, a u prvom slučaju u Zagrebu radi se o Coca-Coli u plastičnoj boci kupljenoj u automatu na fakultetu. Na terenu je i Državni inspektorat i službe pokušavaju ustanoviti o čemu se tu točno radi -  rekao je Beroš za Index.
 
Romerquelle se puni u Austriji, a Coca-Cola u Hrvatskoj. Kazao je da u ovom trenutku ne zna koje je piće konzumirao drugi hospitalizirani u Zagrebu.
 
27. travanj 2024 06:58