Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Coca-Cola se u prošlosti već nekoliko puta suočavala s glasinama o navodnom trovanju

12. Studeni 2023.

Proteklih tjedan dana samo hrabri su u kafićima, restoranima i dućanima kupovali Coca-Coline proizvode zbog sumnjivih poruka i snimki zaslona koje su kružile internetom o navodnim slučajevima trovanja. 

Kako je poznato, analiza uzoraka Coca-Cole uzetih iz automata u Zagrebu pokazali su da je sve u redu, odnosno da se na temelju ispitanih parametara uzorak smatra zdravstveno ispravnim. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova prije nekoliko dana je izvijestilo da je utvrđen jedan izolirani incident u Rijeci koji je povezan s jednom bocom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate.

Masovna histerija 

Podsjećamo, u prošlosti je već bilo slučajeva kada se Coca-Cola suočavala sa značajnim krizama koje su predstavljale golem izazov za njenu reputaciju. Slično hrvatskom slučaju, u Belgiji se također 1999. godine dogodila kriza koja je uključivala optužbe za kontaminaciju proizvoda. 

Coca-Cola je tada povukla 30 milijuna limenki i boca iz prodaje u Belgiji kada je gotovo 100 ljudi prijavilo da pate od grčeva u želucu, mučnine, glavobolje i lupanja srca nakon što su popili Coca-Coline proizvode. Međutim, četiri člana belgijskog Zdravstvenog vijeća tada su rekli da istrage sugeriraju kako je s pićima sve u redu, a u javnosti se pojavila ‘masovna sociogena bolest‘ (politički ispravniji izraz za masovnu histeriju). 

Unatoč negativnim nalazima, Coca-Cola je tada tvrdila da je identificirala dva kontaminirana uzorka. Ipak, kada su toksikološki stručnjaci obavili analizu, nisu pronašli ništa sumnjivo. 

- Vjerojatno je značajno da je tvrtka s tako visokom vidljivošću i simboličnim imidžom bila uključena u ovu epizodu. Osim važne uloge medija, razmjere ‘epidemije‘ možda su pojačale radikalne mjere koje su poduzele zdravstvene vlasti, kao i manjkava komunikacija tvrtke Coca-Cola - tada je za The Guardian rekao dr. Richard Levine.

Godine 2023. kompanija se u Indiji suočila s napadom Centra za znanost i okoliš zbog korištenja nesigurnih proizvoda koji su sadržavali ostatke pesticida koji nisu odgovarali svjetskim standardima. Provedeni testovi su pokazali da pesticidi sadržani u proizvodima uzrokuju ozbiljne bolesti poput raka, poremećaja imunološkog sustava kao i urođene mane.

Trovanje Spriteom 

Još jedna optužba odnosila se na Coca-Colino pretjerano pumpanje vode. Prema Wall Street Journalu, ‘brojne nevladine organizacije unutar i izvan Indije optužuju Coca-Colu, između ostalih ‘zločina‘, da isušuje lokalne indijske zajednice pretjeranim pumpanjem podzemnih voda‘. Štoviše, prosvjedi protiv Coca-Cole doveli su do toga da je lokalna vlada zatvorila tvornicu 2004. godine zbog statistike koja je pokazala da je eksploatacija podzemne vode bila prevelika. Unatoč tome što tvrtka argumentira ovu odluku i navodi da je ‘voda za Coca-Colu mora biti potpuno čista‘, tvornicu su i dalje morali zatvoriti. 

Zbog napada Centra za znanost i okoliš i raznih nevladinih organizacija, Coca-Cola se suočila s raznim izazovima na indijskom tržištu. Stoga je primarni problem bio ponovno izgraditi pozitivan imidž i zadržati povjerenje indijskih kupaca.

Kada se suočila s krizom, Coca-Cola je u tom slučaju zaista brzo mobilizirala svoj tim za upravljanje kriznim situacijama kako bi se direktno pozabavila situacijom. Tvrtka je usvojila proaktivan pristup, fokusirajući se na transparentnost, odgovornost i komunikaciju što su i dokazala brojna priopćenja za javnost, redovito objavljivanje novosti na mrežnim stranicama, društvenim mrežama i komuniciranje s medijima. 

Kineski mediji su također 2010. godine objavili dva navodna slučaja trovanja živom zbog ispijanja Spritea. Coca-Cola je i tada brzo reagirala i demantirala mogućnost trovanja živom.

- U ovim izoliranim nesrećama moglo bi se reći da su naši proizvodi namjerno kontaminirani tijekom njihove distribucije - rekli su tada iz kompanije, što se na kraju pokazalo istinitim. 

01. svibanj 2024 09:46