Biznis i politika
StoryEditor

Izgledno je da FED neće lako spuštati kamatne stope, dolar prema košarici valuta ojačao četvrti tjedan zaredom

04. Veljača 2024.
foto Shutterstock
Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer je sve jasnije da američka središnja banka neće već u ožujku smanjiti kamatne stope.
 
Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 103,96 bodova, blizu najviše razine u sedam tjedana.
 
Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0785 dolara. Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 148,38 jena. 
 
U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna sjednica čelnika američke središnje banke, koji su, kao što se očekivalo, ostavili kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.
 
No, u priopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanoj razini od dva posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je, pak, da ne očekuje da će u to biti uvjereni do ožujka. Zbog toga su sasvim splasnule špekulacije da će Fed početi smanjivati kamate već u tom mjesecu.

Čini se i da će kamate ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke s američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u siječnju broj zaposlenih porastao za 350 tisuća, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo, a i plaće su porasle neočekivano snažno. A to pokazuje da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.
 
- Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata u ožujku, a tržište je smanjilo i očekivanja u vezi ukupnog reza kamata u cijeloj godini - kaže Marc Chandler, strateg u tvrtki Bannockburn Global Forex.
 
Čini se da ni Europska središnja banka neće smanjiti kamate tako brzo kako se na tržištu očekivalo jer inflacijski pritisci sporo popuštaju, a gospodarstvo eurozone zasad je izbjeglo recesiju. Sada se procjenjuje da bi ECB mogao početi smanjivati kamate u travnju, a ne u ožujku kako se očekivalo još nedavno.
03. svibanj 2024 16:55