Biznis i politika
StoryEditor

Menadžer Golob ostvario prednost s kojom može u formaciju nove vlade

24. Travanj 2022.

Pedesetpetgodišnji menadžer i osnivač stranke Pokret Sloboda (GS) Robert Golob jasan je pobjednik izbora u Sloveniji te je već sada jasno da dosadašnji premijer Janez Janša neće moći formirati novu vladu.

Nakon prebrojavanja trećine glasova, Golobova stranka dobiva 31,9 posto glasova, što bi joj osiguralo 39 zastupničkih mjesta od mugućih 90 u parlamentu.

- Neka nam dan donese novu vladu koja će Sloveniji vratiti demokraciju, političku kulturu i slobodu medija - kazala je večeras u izbornom stožeru GS-a Golobova potpredsjednica Marta Golob, a izborni pobjednik, koji je zbog zaraze koronaviurusom u izolaciji, je putem videoporuke poručio da im prestoji rad.

- Danas možemo plesati, no sutra je novi dan, moramo početi naporno raditi kako bismo opravdali ovo povjerenje birača - poručio je Golob.

Janša nema šanse

Janšina stranka, prema tim rezultatima, dobiva 32 mjesta na temelju osvojenih 26,1 posto glasova. Time je Janša ostvario približno isti rezultat kao prije četiri godine kada je bio relativni pobjednik s najviše osvojenih mandata, ali nije uspio u sastavljanju vlade.

Naime, on je 2016. godine osvojio relativnu većinu, no zbog nedostatka koalicijskih partnera nije uspio formirati vladu. Tada je lijevu koalicijsku vladu sastavio Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26. No Šarčeva vlada pala je nakon dvije godine i tada ju je naslijedila sadašnja Janšina.

Janša je nakon izlaznih anketa, koje su već oko 19:00 sati davale očitu prednost Goloboj stranci, u kratkom tvitu kazao da treba pričekati konačne rezultate, no ministar unutarnjih poslova i član njegove stranke Aleš Hojs priznao je da je Golob relativni pobjednik i dodao da mu čestita.

Veća izlaznost - Golobova prednost

Prema trenutnim analizama i izlaznost na ovim izborima je osjetno veća nego na prošlim, a to su analitičari u startu ocijenili kao Golobovu prednost. Osim toga, komentatori u Ljubljani navode da bi Golob mogao formirati i stabilnu vladu u kojoj bi bili samo njegova stranka i Socijalni demokrati te spominju konsolidaciju političkog prostora jer će u novom parlamentu biti manje stranaka, pa će i politička fragmentacija manje dolaziti do izražaja.

Demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina, koja je sudjelovala u sadašnjoj Janšinoj koaliciji, trenutno broji 7,3 posto glasova i devet zastupnika, a Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon, na koje računa Golob, imaju 6,7 posto glasova i osam zastupničkih mandata.

U novom sastavu parlamenta oko 4 mandata dobila bi i Ljevica (L) Luke Meseca, ali je u odnosu na izbore prije četiri godine prepolovila svoj izborni rezultat.

Pobjedio Janšu zbog smjene u GEN-I-u

Inače, Golob koji će, izgleda, zamijeniti Janšu oformio je Pokret sloboda tek početkom ove godine, a u politiku ulazi s mjesta direktora slovenskog državnog energetskom poduzeća - GEN-I. 

Janši se nametnuo kao glavi konkurent nakon što ga je njegova vlada smijenila iz GEN-I-a nakon 16 godina, a u kampanji je isticao da u politiku želi prenijeti znanja iz poslovnoj svijeta, obećavao je borbu protiv korupcije i uvođenje reda u polarizirano društvo.

Istaknuo je i da Sloveniju želi 'pretvori u zeleno i ugljično neutralno društvo' u čemu će mu pomoći znanje stečeno u GEN-I-u.

27. travanj 2024 04:11