Biznis i politika
StoryEditor

Kad vas kineska vlada traži za podatke o algoritmima, onda ćete im ih i dati

17. Kolovoz 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Kineski tehnološki divovi poput Alibabe, vlasnika TikToka ByteDancea i Tencenta, po prvi su put podijelili detalje svojih algoritama s kineskim regulatorima. Algoritmi, ukratko, odlučuju što korisnici vide i odlučuju o redoslijedu prikazanog sadržaja, a ključni su za poticanje rasta većine društvenih platformi. 

Upravo zbog njihove moći i neizmjernog potencijala, strogo ih čuvaju tvrtke koje ih razvijaju. U SAD-u su Meta i Alphabet uspješno branili stav da je riječ o poslovnim tajnama i zbog toga nisu bili primorani dati više informacija o njima. Ipak, Uprava kibernetičkog prostora Kine (CAC) nedavno je objavla popis s opisima 30 algoritama, prenosi BBC. U njihovom je priopćenju navedeno da će se popis algoritama redovno ažurirati u pokušaju suzbijanja zlouporabe podataka. 

Na popisu su snažne kineske tehnološke kompanije

Zanimljivo je da se na popisu našao i jedan algoritam koji pripada web stranici za e-trgovinu Taobao, koja je vlasništvu Alibabe. U objavljenom dokumentu stoji da njihov algoritam 'preporučuje proizvode ili usluge korisnicima kroz njihov digitalni otisak i prethodne podatke pretraživanja'. ByteDanceov algoritam za Douyin, kinesku verziju TikToka, opisan je na način da mjeri interese korisnika kroz ono što kliknu, komentiraju i označe sa 'sviđa mi se' ili 'ne sviđa mi se'. 

Kendra Schaefer, voditeljica istraživanja tehnološke politike u kompaniji Trivium China, poručila je za BBC da su objavljeni podaci na 'površnoj razini'. 

- Ne izgleda da su cijeli algoritmi predani. Svaki od ovih algoritama dobio je registracijski broj, tako da se CAC može fokusirati na provedbe određenih algoritama. Pitanje je koji je sljedeći korak s kojime bi mogli otkriti je li algoritam spreman za kodiranje ili ne - rekla je Schaefer. 

Ipak, Zhai Wei, izvršni direktor Istraživačkog centra za pravo tržišnog natjecanja na Istočnokineskom sveučilištu političkih znanosti i prava, smatra da su pružene informacije bile puno detaljnije od onoga što je objavljeno. 

- To uključuje neke poslovne tajne koje nije moguće objaviti u javnosti - kazao je Wei za Bloomberg. Iz ByteDancea su odbili komentirati nakon poziva iz BBC-a, jednako kao i Alibaba i tehnološke tvrtke Tencent, NetEase i Baidu. 

Pojačana kontrola nad tehnološkim sektorom 

Ovaj se potez kineskih regulatora, baš kao i većina, u konačnici svodi na kontrolu koju Kina ima nad poduzećima. Podsjećamo da zemlja ima najveću bazu korisnika interneta na svijetu i zbog toga je veliko tržište za e-trgovinu, igre i pametne telefone. Posljednjih nekoliko godina, tamošnje tehnološke tvrtke su se eksponencijalno proširile, a Peking zbog toga žestoko štiti tehnologiju koja je iza takvih kompanija i ne dopušta njezin izvoz. 

Kineska je vlada, unatoč sve naprednijoj tehnologiji, zabrinuta zbog načina na koji te platforme mogu utjecati na javno mijenje. Zbog toga preferiraju veći nadzor nad tehnologijom i podacima, a Peking je u jednom trenutku pozvao pružatelje usluga da osiguraju da algoritmi 'aktivno šire pozitivnu energiju' te da se ne koriste za poticanje uživanja, pretjerango trošenja i izlaganja kulturi slavnih. 

Tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka više su puta bili pod pritiskom da dostave takvu vrstu informacija zbog zabrinutosti o tome na koji način koriste podatke i stvaraju sadržaj, ali su se do sada uspješno odupirali takvim zahtjevima - tvrde da su to poslovne tajne. Podsjećamo, kineska regulatorna tijela uspješno jačaju kontrolu nad tehnološkim sektorom već gotovo dvije godine, a u ožujku su usvojila i nova pravila za algoritme koja korisnicima omogućuju da odustanu od davanja preporuka. 

28. travanj 2024 13:27