Biznis i politika
StoryEditor

Lagarde najavila podizanje kamata ECB-a

23. Svibanj 2022.
xxxxx nnnnnnn

Europska središnja banka vjerojatno će do kraja rujna podići sadašnju negativnu kamatnu stopu na depozite položene u banci, izjavila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

- Na temelju trenutnih izgleda, vjerojatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala – napisala je Lagarde u blogu objavljenom na web stranici ECB-a.

Depozitna stopa ECB-a trenutno iznosi minus 0,5 posto, što znači da se bankama naplaćuje držanje gotovine u centralnoj banci, a ispod nule se nalazi još od 2014., kada se ECB borila protiv preniske inflacije.

Glavna inflacija u eurozoni u travnju je dosegla najvišu razinu od 7,4 posto.

Lagarde je otvorila vrata i daljnjem povećanju stopa prema onome što ekonomisti nazivaju neutralnom razinom. Neutralna razina je stopa koja dovodi gospodarski učinak u sklad s njegovim potencijalom – ili čak iznad njega.

- Ako vidimo stabilizaciju inflacije na dva posto u srednjem roku, bit će primjerena progresivna daljnja normalizacija kamatnih stopa prema neutralnoj stopi.  Ako bi se gospodarstvo europodručja pregrijalo kao rezultat pozitivnog šoka potražnje, bilo bi logično da se referentne stope uzastopno povećavaju iznad neutralne stope – rekla je Lagarde.

Dodala je da se tempo i veličina tih tih povećanja stopa ne mogu odrediti na samom početku jer se gospodarstvo suočilo s šokovima u opskrbi, kao što su kineska ograničenja povezana s pandemijom i poremećaji povezani s ratom u Ukrajini.

02. svibanj 2024 03:02