Biznis i politika
StoryEditor

MANGUPI U VLASTITIM REDOVIMA: HDZ-ovci uhvaćeni u 30 eklatantnih slučajeva kršenja zakona

21. Listopad 2023.

Bilo je zanimljivo promatrati nedavno unisono distanciranje zamjenika HDZ-ova predsjednika Tomislava Medveda i osječkog poduzetnika Zvonka Bedea, u čijoj je Dravi International buknuo katastrofalni požar: niti HDZ ima veze s Bedeom niti Bede ima veze s HDZ-om. Tek, sad je osječki župan Ivan Anušić protiv Bedea podnio kaznenu prijavu. Dok čekamo forenzički, ekološki, pravosudni i politički rasplet te situacije, podsjećamo na ‘nestašluke‘ viđenih članova najmoćnije stranke – od pijanstva i obiteljskog nasilja do krivotvorenja te, naravno, mita i korupcije.

HDZ je, očito, svjestan problema, pa je u aktualnom stranačkom programu naglašeno da se članovi moraju – među ostalim – pridržavati zakonitosti. To je detaljnije razrađeno u stranačkom Etičkom kodeksu, koji propisuje da su HDZ-ovi članovi u svom političkom djelovanju obvezni raditi ‘u svrhu općeg dobra, postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno, predano i nekoristoljubivo‘. Spominje se, kao i obično, ‘nulta tolerancija na korupciju‘, ali stranački epilozi konkretnih slučajeva ponekad ne idu u tom smjeru. Doduše, većina primjera iz kronologije sukoba HDZ-ovih članova sa zakonom u proteklih pet godina (nakon Sanaderove ere) – koju objavljujemo u nastavku – dogodila se prije etičkog dokumenta datiranog 10. prosinca 2022. godine. Sad, eto, svaki HDZ-ov član zna da ne smije kršiti zakon. 

Kronologija sukoba HDZ-ovih članova sa zakonom u posljednjih pet godina

4. 9. 2018. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i osvajač olimpijske boksačke medalje Damir Škaro uhićen je zbog optužbi za silovanje zaposlenice u Autoklubu Siget, gdje je predsjednik. U ožujku ove godine osuđen je nepravomoćno na dvije i pol godine zatvora.

29. 11. 2018. Renato Čehuljić napao je nakon prosvjeda u centru Zlatar Bistrice SDP-ova zamjenika načelnika općine Dražena Mikuleca, inače svoga vjenčanoga kuma. Povod – općinska odluka kojom se zabranjuje otvaranje novih peradarskih farmi, a Čehuljić je veliki peradar.

20. 4. 2020. Nikola Perajica, HDZ-ov solinski vijećnik i šef vranjičkih vatrogasaca, uhićen je zbog premlaćivanja supruge i to pred dvoje malodobne djece. U međuvremenu je nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, od čega godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine.

29. 5. 2020. Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša kninska gradonačelnica, uhićena je pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti u slučaju Vjetroelektrane. Među uhićenima bili su i HDZ-ova načelnica općine Gračac Nataša Turbić te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. U ožujku 2018. godine Josipa Rimac imenovana je čelnicom radne skupine za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa. S tog mjesta maknuo ju je tadašnji ministar Lovro Kuščević.

18. 9. 2020. Uhićen je HDZ-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u sklopu afere Janaf zbog sumnje da je pogodovao Elektrocentru Petek prvooptuženog Kreše Peteka.

7. 12. 2020. Županijski sud u Karlovcu potvrdio je presudu kojom je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dobio deset mjeseci uvjetno zbog obiteljskog nasilja.

27. 12. 2020. Josip Varga, šef Stožera civilne zaštite Grada Otoka i predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a u obližnjim Komletincima, zajedno sa svojim 24-godišnjim sinom priveden je zbog obiteljskog nasilja i prijetnji počinjenih u svojoj obiteljskoj kući u Komletincima protiv supruge i svećenika koji se tamo zatekao.

10. 11. 2021. Uhićeni su bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU-a Tomislav Petric i još dvije osobe u sklopu afere Softver s nabavom informatičke opreme.

19. 2. 2022. Uhićen je ministar graditeljstva Darko Horvat, kojeg se sumnjičilo da je kao ministar gospodarstva dodijelio 2,6 milijuna kuna nezakonitih poticaja. Osim Horvata, optužena su još trojica bivših članova Vlade – SDSS-ov potpredsjednik Boris Milošević te HDZ-ovi Tomislav Tolušić i Josip Aladrović. Tolušiću se na teret stavlja da je kao ministar zadužen za fondove EU-a tražio isplatu za tvrtke koje nisu imale pravo na to, a Aladroviću da je kao šef HZMO-a nezakonito zapošljavao. Optuženi su i Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Oni su priznali optužbe i nagodili se.

27. 4. 2022. Ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davor Mikulić priveden je zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje jedne djelatnice.

23. 9. 2022. Anđelko Stričak, varaždinski župan, u alkoholiziranom je stanju fizički napao mladića u ugostiteljskom objektu, a u obračunu je županu razbijena glava. Prema prvoj verziji, napadnut je bio Stričak, ali je snimka to demantirala.

25. 10. 2022. Vinko Zulim Virulica, bivši saborski zastupnik i član Središnjeg odbora HDZ-a, uhićen je pod sumnjom da je kao načelnik Segeta oštetio općinu za 425.000 kuna te da je sve spiskao na hranu i piće.

26. 1. 2023. Ravnatelj Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije Bruno Perkec osuđen je nepravomoćno na godinu dana zatvora zbog prometne nesreće u kojoj je službenim automobilom usmrtio biciklista i pobjegao s mjesta nesreće.

9. 3. 2023. Počelo je suđenje bivšem ministru Lovri Kuščeviću, optuženom za zloporabe položaja i ovlasti te sprječavanje dokazivanja iz vremena kad je bio načelnik općine Nerežišća; istraga je pokrenuta dva mjeseca nakon što je podnio ostavku na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a.

15. 3. 2023. Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan, uhićen je zbog prometne nesreće koju je izazvao s 1,44 promila alkohola. Slučaj je pokušao zataškati tvrdnjom da je bio suvozač, što je u prvi mah potvrdila policija u fingiranom priopćenju, pa su privedena i trojica policajaca. Tri godine prije Dekanić je pijan udario u zadnji dio automobila u kojem su bile četiri časne sestre, od kojih je jedna lakše ozlijeđena

3. 7. 2023. Postala je izvršna presuda Vladi Kolaku, koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza i zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju od prije 20 godina. U međuvremenu je, 2019., isključen iz HDZ-a – zbog poruka u kojima je s drugim HDZ-ovcima po WhatsApp i Viber grupama izražavao nezadovoljstvo čelništvom stranke, iz koje su onda svi izbačeni.

9. 7. 2023. Žarko Žgela, HDZ-ov načelnik općine Severin, fizički i verbalno napao je vlasnicu kafića u Severinu, zbog čega je dobio sudsku zabranu prilaska kafiću ispred kojeg je mlatio vlasnicu. Prijavljen je za običan prekršaj.

11. 7. 2023. Darko Puljašić, bivši požeški gradonačelnik (do 2021.) i šef lokalnog HDZ-a, uhićen je zbog primanja i davanja mita te pogodovanja pri zapošljavanju. Ostavku kao saborski zastupnik podnio je 21. siječnja 2021. nakon što ga je Uskok osumnjičio za krivotvorenje isprave vezano uz početak radova na dogradnji dvorane Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi, projekta ukupne vrijednosti 12,7 milijuna kuna. Zbog toga je u veljači ove godine nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, a od izrečene kazne godinu dana mora provesti i zatvoru.

19. 7. 2023. Bivši saborski zastupnik Franjo Lucić pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora bezuvjetno zbog nuđenja mita novinaru Telegrama.hr Dragi Hedlu da ne objavi tekst o poslovanju njegovih tvrtki.

14. 9. 2023. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zaključilo je da su zakoniti svi prikupljeni dokazi protiv gradonačelnika Kutine i bivšeg člana HDZ-a Zlatka Babića, kojeg je Uskok optužio za podmićivanje vijećnika u zamjenu za podršku u kutinskom gradskom vijeću.

19. 9. 2023. Policija i Uskok istražuju Filipa Mihalića zbog sumnje u krivotvorenje COVID-19 testova. Sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, i sam HDZ-ovac, osuđen je 2020. za krivotvorenje novca, a nedavno je prijavljen za prijetnje i silovanje.

20. 9. 2023. Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave HEP-a i dopredsjednika zagrebačkog HDZ-a Frane Barbarića jer je na Hvaru bespravno sagradio vilu koju treba srušiti. Zbog toga je dobio i nekoliko novčanih kazni. Uskok istražuje i koja je Barbarićeva uloga u aferama prodaje viškova plina u bescijenje i poslovanja HEP-a s PPD-om.

27. travanj 2024 11:54