Biznis i politika
StoryEditor

Milanović je Plenkovićev crni labud

15. Ožujak 2024.
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Šok! Nevjerica! Je li to neka šala?! Pa petak je, popodne, nije ni petak 13.! Ovo nitko nije mogao pretpostaviti, ovo ni ChatGPT ne bi mogao predvidjeti. Ali dogodilo se: predsjednik Zoran Milanović objavio je da će biti SDP-ov kandidat za premijera.

Kako? Što?

- Pa vidiš da ni Grmoja nije znao šta se sprema - u šali će HDZ-ovci odgovoriti na novinarska propitkivanja, mada je jasno da im nije do smijanja.

Doista, tajming nije mogao bi bolje pogođen, pa svega nekoliko minuta ranije je Nikola Grmoja objavio da se kandidira za premijera kao Mostov kandidat. Pa ovakvom skretanju pažnje se nije mogao nadati ni u najluđim noćnim morama.

Uostalom, HDZ-ovci su, svi odreda, bili uvjereni da parlamentarne izbore glatko dobivaju. Pa oporba nema nijednog solidnog kandidata za premijera. Ni napola. I onda im je Milanović rekao da je ‘vrijeme da se konj osedla‘.

Ne samo da Most i HDZ nisu mogli zamisliti da će se ovo dogoditi, ovo nisu mogli, dojam je, a i sugeriraju to neslužbeni razgovori autorice ovog teksta s nekih od njih, da ni SDP-ovci nisu znali da će se ovo dogoditi. Kao da je ovakav ishod dogovor dvojice političara - jednog koji je bio premijer i jednog koji je sve svjesniji da nema karizmu da jednom bude premijer. Na sveopći šok.

Užarili su se nakon radnog vremena, kako također neslužbeno čujemo, i telefoni na Ustavnom sudu.

- Što sad? Ovo je presedan! Kako sad ovo sve tumačiti? Može li se to?! Ma, pusti, u ponedjeljak ćemo - tako se navodno situacija odigrala.

Doista, situacija je to koju treba prespavati.

U HDZ-u se otvaraju boce, ne zbog slavlja, više zbog pojačanog refluksa, kako ovakvoj situaciji prilagoditi strategiju koja je bila definirana mjesecima unaprijed? U drugim oporbenim strankama telefoni su užareni isto. Šta sad? Koju kartu odigrati? Navodno i Wolt i Bolt pojačano dostavljaju hranu u sjedišta stranaka, noćas će rijetko tko spavati.

Objašnjenja se traže na društvenim mrežama, na portalima... Uostalom, još nije probavljena ni odluka o izborima u srijedu.

Reality show, kaže analitičar i PR-ovac Krešimir Macan.

- Ispostavlja se da je Zoran Milanović Plenkovićev crni labud - ističe Macan i to je možda najbolji opis današnje situacije.

Možda ćemo do ponedjeljka svi biti pametniji.

27. travanj 2024 09:34