Biznis i politika
StoryEditor

Peruško: S novom vlasničkom strukturom otvaramo novu perspektivu

28. Prosinac 2023.
Fabris Peruško
Piše: Fabris Peruško

Da bi Fortenova grupa u novu godinu ušla s finalnim planom rješavanja pitanja sankcioniranih dioničara, kao i porukom investicijskoj zajednici da u svojoj kreditnoj strukturi više nema sankcioniranih subjekata, kompanija je prije svega morala stabilno poslovati i osigurati redovitu provedbu svih poslovnih operacija te poštovanje svih internih i eksternih (ugovornih, investicijskih, regulativnih i drugih) obveza.

To u osnovi znači da smo i u 2023. samo nastavili paralelnu vožnju na više kolosijeka (prema vlasničkoj, kreditnoj, poslovnoj transformaciji), koja zapravo traje otkad je kompanija nastala, od 2019., a od 2020., s početkom pandemije, i u izvanrednim vanjskim okolnostima poslovanja. Zato ću u osvrtu na ovu godinu izdvojiti samo nekoliko prijelomnih događaja u čijoj sjeni možda nepravedno ostaje niz drugih aktivnosti koje svakodnevno provodimo.

Godinu završavamo s dvije nove akvizicije u maloprodaji: Franca marketa u Crnoj Gori i Engrotuša u Sloveniji, gdje čekamo odobrenje regulatora za transakciju. Samo s tim dvjema kompanijama dobivamo 600 milijuna eura novog prihoda i cilj nam je da sinergijskim učincima dodatno podignemo profitabilnost maloprodaje i Grupe. Što se tiče rezultata, zbog utjecaja makroekonomskih uvjeta (cijena energije i poljoprivrednih proizvoda, svinjska afrička kuga te velik pad cijena ulja), kao i različitih intervencionističkih mjera s kojima je suočena naša maloprodaja u regiji, Grupa će u ovoj godini zabilježiti rast prihoda, ali i nešto lošiji financijski učinak. Godina će biti upamćena kao ona u kojoj smo razradili i počeli realizirati treći pokušaj raščišćavanja sankcioniranih osoba iz vlasničke strukture. Drugim riječima, u novu godinu ulazimo s rješenjem koje je inkluzivno za sve naše dioničare i prema kojem će svi vlasnici biti tretirani jednako. Nakon što smo u skladu sa sankcijskim dozvolama u listopadu jednokratno isplatili VTB na zaštićeni račun u Velikoj Britaniji, potpuno smo spremni svoj dug prema održivim uvjetima refinancirati s komercijalnim bankama.

Modeli predviđanja potražnje

U drugom Izvješću o održivosti pokazali smo što smo sve napravili na tom području u godinu dana. Naime, uvjereni smo da su održivost i tehnološka transformacija, odnosno digitalizacija, globalni trendovi koji određuju smjer djelovanja svih nas bez obzira na industrije iz kojih dolazimo i zato su ugrađeni u našu strategiju. Budući da Fortenova grupa proizvodi i u sklopu svoje maloprodajne mreže dostavlja hranu do krajnjih potrošača, u našem su slučaju ta dva trenda izrazito povezana. Recimo, u prehrambenoj industriji nužno će biti skraćivati vrijeme odnosno dužinu putovanja hrane od mjesta proizvodnje do mjesta konzumacije ili jačati proizvodnju proteina iz biljaka, u čemu Fortenova grupa prednjači u Hrvatskoj.

Na drugoj je strani digitalna transformacija pretpostavka za realizaciju nekoliko važnih ciljeva naše strategije usmjerenih na promjenu i poboljšanje poslovnih modela, što itekako ima veze i s nedostatkom radne snage i s rastom cijene rada. U oba slučaja riječ je o dugotrajnim trendovima. Primjerice, cijena rada na razini Grupe narasla je sa 650 milijuna eura na 820 milijuna, odnosno za 26 posto u dvije godine. Rješavanje nedostatka radne snage zahtijeva kombinaciju niza politika i aktivnosti na razini države, u čemu su poslodavci samo jedna od karika.

Nakon integracije slovenskog Tuša naša će maloprodaja narasti na gotovo tri tisuće trgovina u cijeloj JI regiji

Stoga mi, osim što osnažujemo kompanije da budu konkurentne i poželjne za posao i pribjegavamo uvozu radne snage, jačamo svoju digitalnu komponentu jer ona u nekim segmentima može nadomjestiti ljudski rad, odnosno automatizirati neke funkcije, što zaposlenima oslobađa vrijeme za zahtjevnije operacije. Jedan od takvih jest model strojnog učenja koji predviđa buduću potrošnju voća i povrća, proveden u svim Konzumovim trgovinama u Hrvatskoj. Takva automatizacija narudžbi u kategoriji voća i povrća poslovođama doslovno štedi vrijeme i olakšava svakodnevnicu.

Model je razvijen u našem Fortenova grupa ​​DataLabu, koji smo formirali kao centar izvrsnosti za sve inicijative napredne analitike temeljene na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. Neka od rješenja koja smo već uveli pomažu nam u, primjerice, odlučivanju u domeni predviđanja potražnje, optimizaciji asortimana, optimizaciji cijena i promidžbe, personalizirane promidžbe, čime krupnim koracima idemo iz data-rich u data-driven kompaniju. Zbog svojih postignuća u uspješnoj primjeni napredne analitike i umjetne inteligencije u svojim maloprodajnim kompanijama Fortenova grupa je među velikim brojem korisnika platforme​ Google Cloud u svijetu izdvojena kao kompanija koja razvija vodeća tehnološka rješenja u maloprodajnoj industriji.

Projekt razvoja elektroničkih cijena

Drugo područje naših prioriteta jest digitalizacija distribucije proizvoda do krajnjega kupca. Konzum i Mercator već su ionako tržišni lideri u online trgovini, a sada činimo velike iskorake u daljnjem unaprjeđivanju e-trgovine i uvođenju digitalnih servisa. Konzum je ionako prepoznat prema svojim tehnološkim iskoracima: prvi je maloprodajni lanac robe široke potrošnje koji je imao internetsku trgovinu, prvi smo uveli plaćanje kriptovalutama u svoje trgovine, prvi u svojim trgovinama primjenjujemo rješenja napredne analitike i umjetne inteligencije, a od rujna u Konzumovoj SMART trgovini naši kupci mogu vidjeti kako izgleda dovesti trend budućnosti u realnost. To je prva trgovina u regiji koja se koristi umjetnom inteligencijom kako bi kupac mogao obaviti kupnju i izići bez prolaska kroz blagajnu i skeniranja artikala, a odabrani proizvodi automatski se naplaćuju iz novčanika koji se nalazi u aplikaciji. Pritom će SMART trgovina i sva rješenja koja su u njoj primijenjena sigurno postati ogledni primjer za primjenu u drugim dijelovima naše regionalne maloprodaje, koja će nakon integracije slovenskog Tuša narasti na gotovo tri tisuće trgovina u cijeloj jugoistočnoj regiji. Jedno od rješenja kojima ćemo uvelike olakšati posao svojim kolegama u trgovinama jest projekt razvoja elektroničkih cijena, u kojem prednjači Mercator u Sloveniji, a koji ćemo sukcesivno započeti i u cijeloj mreži.

Zaključit ću: sve su to inicijative kojima ćemo znatno povećati brzinu odlučivanja, brže provjeravati valjanost poslovnih ideja i kao rezultat toga – mijenjati i poboljšavati svoje poslovne modele na korist svih svojih kupaca, ali i zaposlenika.

28. travanj 2024 00:10