Biznis i politika
StoryEditor

Petrol: Tužimo Vladu RH zbog zamrzavanja cijena i privremeno zatvaramo benzinske postaje

27. Prosinac 2022.
Petrol postaja

Na današnjoj skupštini dioničara slovenskog Petrola dioničarima je predstavljeno na koji je način i u kojem obimu je nastala šteta društvu i grupi Petrol uzrokovana  regulacijom cijena naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj te aktivnostima koje je tvrtka provodila do sada kako bi se šteta nadoknadila. Za obje države vrijedi nezakonitost i nesrazmjernost mjera regulacije cijena naftnih derivata, budući da sav teret regulacije snose trgovci naftnim derivatima, što daje pravnu osnovu za podnošenjem  odštetnih zahtjeva, istaknuto je na skupštini.

U Sloveniji procijenjena šteta zbog regulacije cijena naftnih derivata za 2022. godinu 106.931.045 eura. Tvrtka Petrol pribavila je pravna mišljenja na temu regulacije cijena naftnih derivata i prava na naknadu štete u Sloveniji, koja potvrđuju da su donesene vladine mjere nezakonite i protuustavne, te da su nerazmjerne i nepotrebne. Naloženom prodajom naftnih derivata uz istovremeno propuštanje utvrđivanja primjerene naknade za razdoblje regulacije, Petrolu je nastala značajna imovinska šteta, koja predstavlja tako snažno miješanje u pravo na slobodnu gospodarsku inicijativu i privatno vlasništvo da je ispunjen  element protupravnosti. S obzirom da su ispunjene sve pretpostavke odgovornosti države za nanesenu štetu, Petrol ima pravo na nadoknadu cjelokupne nastale štete.

U Hrvatskoj, koja je drugo najvažnije tržište za grupu Petrol (obuhvaća 202 benzinske postaje i više nego 2.200 zaposlenika), a u kojoj su od 7. veljače 2022. regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol suočila se s razdobljima prodaje s negativnom maržom. Procijenjena šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 milijuna eura. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja nisu pronađena.

I u Hrvatskoj su odštetni zahtjevi potkrijepljeni pravnim stajalištima prof. dr. Siniša Petrović o pravnim mogućnostima osiguranja pravne i financijske pozicije te opravdanosti tužbe te odvjetnice Belinde Čačić iz odvjetničkog društva Čačić & partneri o odgovornosti za štetu. Uprava je brojnim dopisima pozivala nadležna ministarstva i Vladu RH da izmijene nerazmjerne mjere, a najavila je i podnošenje odštetnog zahtjeva i te poduzimanje drugih radnji za osiguranjem održivog financijskog položaja tvrtke. Također je upozorila hrvatsku Vladu da u slučaju nastavka regulacije cijena pod ovakvim uvjetima (trenutno važeća uredba) više neće biti moguća daljnja opskrba naftnih derivata hrvatskog tržišta od strane Petrol grupe.

Poremećaj opskrbe u Hrvatskoj

Zbog neodržive regulative Petrol grupa u Hrvatskoj još nema sklopljene kupoprodajne ugovore za 2023. godinu za opskrbu naftnim derivatima. Zbog toga može doći do poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima. S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.

Stoga će Petrol d.o.o u srijedu, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Ovom mjerom želi se skrenuti pažnja na ozbiljnost situacije i spriječiti poremećaje u opskrbi te moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol se ispričava svim svojim kupcima i zahvaljuje im na razumijevanju.

Osim toga, je Petrol d.o.o podnio prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora podnijela je odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije.

Grupa Petrol u Republici Hrvatskoj ostvaruje 44 posto tržišnog udjela u količinskoj prodaji naftnih derivata (izvor: Eurostat/Dobava, pretvorba i potrošnja nafte i naftnih derivata, vlastiti izračun), te 57,6 posto tržišnog udjela u prodaji. količine ukapljenog naftnog plina za industriju, transport i druge potrebe (izvor: Energija u Hrvatski/Đrődni energetski pregled 2020, vlastiti izračun), koji osim trgovačkog društva INA-Industrija nafte d.d. Zagreb je ključan za opskrbu hrvatskog tržišta naftnim derivatima. U RH Grupi Petrol prisutan je i u projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Vjetroelektrana Glunča dovoljna za opskrbu električnom energijom 15.000 prosječnih kućanstava i vjetroelektrana Ljubač dovoljna za opskrbu strujom 30.000 prosječnih kućanstava.

Procjena poslovanja

U 2022. godini regulacija goriva na svim tržištima negativno je utjecala na EBITDA Grupe Petrol u ukupnom iznosu od 194,1 milijuna eura, dok je regulacija ostalih energenata na tržištima Slovenije i Hrvatske imala negativan utjecaj od 16 milijuna eura.  Najveći negativan utjecaj ima regulacija goriva u Sloveniji do 20. lipnja 2022. (106 milijuna eura) i regulacija cijena goriva u Hrvatskoj (45,6 milijuna eura).

Snažan negativni utjecaj na poslovanje Grupe Petrol u 2023. godini imat će i nastavak politike regulacije cijena goriva, lošiji uvjeti nabave te veći troškovi zbog inflacije i skupljih energenata. Navedeno će utjecati i na investicijski kapacitet i dinamiku zelene tranzicije Petrol grupe. Sukladno raspoloživim sredstvima, Petrol grupa u 2022. i 2023. godini smanjuje investicije za 100 milijuna eura, čime se smanjuje i udio investicija namijenjenih zelenoj tranziciji.

Iz Grupe Petrol najavljuju podnošenje inicijative za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o kontroli cijena: "Ako Vlada trgovačkim društvima naloži obvezu iz prvog stavka članka 14., može odrediti i primjerenu naknadu trgovačkim društvima kojima ova bi mjera nanijela značajnu štetu“.  Trenutne regulatorne mjere u oblasti prometa goriva su nesrazmjerne, nema više okolnosti za reguliranje cijena naftnih derivata, a cijene nafte su se vratile na razinu prije početka rata u Ukrajini.

- Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište. Petrol grupa očekuje od Vlade RS i RH da daju pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Budući da su zahvati na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji - stoji u priopćenju.

03. svibanj 2024 01:05