Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Paladinu i Tramišak zamijenit će Bačić i Erlić. Žestoka reakcija smijenjene ministrice

11. Siječanj 2023.
Andrej Plenkovićfoto Shutterstock
Premijer Andrej Plenkoviće izjavio je u srijedu kako je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka bačića i Šimu Erlića.
 
- Nakon razgovora i današnjeg sastanka parlamentarne većine, gdje sam dobio potporu, i nakon što sam razgovarao s Paladinom i Tramišak odlučio sam ih razriješiti i predložiti nove članove Vlade - rekao je Plenković okupljenim novinarima.
 
Zadovoljan sam radom dosadašnjih ministara, ali je vrijeme za osvježenje u Vladi, poručio je. Kada je riječ o Paladini, kazao je kako su zajedno su došli do zaključka da je bolje da on napusti resor, a za novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva predložit će Branka Bačića.
 
On je moj bliski suradnik, on je čovjek velikog iskustva s kojim surađujem već dulje vrijeme, a obnova nakon potresa mora biti glavni prioritet Vlade, istaknuo je Plenković.
 
Erlić će postati novi ministar EU fondova i regionalnog razvoja, a premijer je za njega kazao da je kao suradnik ministrice dobro upućen u tu tematiku.

 

- Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike - rekao je premijer.

Tramišak: Nisam dobila nijedan razlog za svoju smjenu, smatram da za nju nema razloga

Nataša Tramišak, koju je premijer Plenković u srijedu razriješio s dužnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, izjavila je kako nije dobila konkretan razlog za smjenu, ocijenivši da je ostavila pozitivan trag u Ministarstvu i najavila da će aktivirati mandat u Saboru.

Tramišak je održala konferenciji za novinare večeras u Ministarstvu nakon tiskovne konferencije premijera Andreja Plenkovića na kojoj je izvijestio da je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

Rekla je kako želi da novi ministri nastave raditi za boljitak Republike Hrvatske.

Zahvalila je svim svojim suradnicima u Ministarstvu i Vladi, a kaže kako od premijera nije dobila adekvatan odgovor zašto je smijenjena. Istaknula je da se u svom radu vodila time da napravi najbolje u svom resoru.

- Okvir rada mi je bio program koji je donio HDZ. Zahvaljujem svima. Drago mi je da smo uspjeli napraviti značajne pomake u radu Ministarstva, podigli rezultate u povlačenju sredstava iz EU-a - izjavila je novinarima Tramišak. Napominje kako joj nije bio problem raditi za dobrobit građana i države te da  to planirala nastaviti i dalje.

- Premijer me ne vidi u svom timu, ne znam iz kojih razloga - dodala je.

Nakon smjene, Tramišak će, kaže, aktivirati svoj mandat u Hrvatskom saboru. “Odlazim dignute glave, ostavila sam dobre rezultate i zahvaljujem svima koji su mi poslali poruke podrške”, kazala je bivša ministrica.

U Saboru će "raditi u interesu države i građana”, odgovorila je na pitanje hoće li podržavati rad Vlade. “HDZ kao najveća stranka i vodeća stranka drži snažnu i stabilnu većinu. (...) Moja lojalnost je prema biračima, državi i ja ću glasati sukladno tome. Sve što smatram da Vlada radi u interesu građana ću podržavati", dodala je.

Na novinarsko potanje podsjetila je kako je u “Ministarstvu zatekla dvije istrage, jedna je završila dizanjem optužnice prošli tjedan. Istraga se intenzivirala kad je počeo s radom Ured europskog tužitelja. Ja nisam puno komunicirala o tome, istrage su uvijek tajne. Bez obzira na to, trudili smo se raditi svoj posao bez obzira na otežane okolnosti”, rekla je Tramišak. Zahvalila se svim djelatnicima Ministarstva koji su bez obzira na to radili najbolje što su znali.

Paladina: Bit ću zadovoljan ako moj odlazak pomogne unarprjeđenju obnove

Razriješeni ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina rekao je da odluku o svom odlasku nije donio preko noći te poručio kako će biti zadovoljan ako njegov odlazak pomogne unaprjeđenju obnove od potresa. 

- Svoj odlazak iz Vlade najavio sam premijeru prije otprilike dva mjeseca te smo se dogovorili kako ću napustiti dužnost ministra početkom ove godine, s obzirom na brojne važne aktivnosti i obaveze vlade i aktivnosti vezane uz obnove - rekao je Paladina.

U izjavi za medije koja je uslijedila nakon objave njegove smjene, istaknuo je da je pritisak javnosti na njega bio prevelik, zbog čega je i donio takvu odluku. 

- Sve to skupa je prevelik pritisak kako za mene pa tako i za moju obitelj, oni su mi ipak najvažniji i prvi i to je osnovni razlog zašto napuštan ministarstvu - poručio je Paladina. 

Istaknuo je, unatoč pomacima u određenim segmentima obnove, već neko vrijeme jasno komunicira da “svi skupa ne možemo biti zadovoljni ukupnom dinamikom konstrukcijske obnovom privatnih objekata,obiteljskih kuća i višestambenih zgrada te dinamikom izgradnje zamjenskih kuća”. 

Kazao je i da su očekivanja cjelokupne javnosti izrazito visoka, a da su uglavnom usmjerena prema ministru graditeljstva iako je njegov utjecaj na dinamiku izvođenja radova, u trenutnom modelu obnove, “jako ograničen i puno manji nego što javnost misli”. 

- Ukoliko je moj odlazak pomogao ili će pomoći dodatnom unaprjeđenju obnove, ja ću time biti jako sretan i zadovoljan. Nitko od nas pojedinačno nije bitan, nego je bitno da se svi naši sugrađani što prije moguće vrate u svoje obnovljene domove - naglasio je Paladina.

Svom nasljedniku, dosadašnjem predsjedniku saborskog kluba HDZ-a Branku Bačiću zaželio je uspjeh na toj funkciji, a odgovorio je i na pitanje novinara može Bačić uspjeti ono što što on nije napravio. 

- Mislim da on može puno napraviti u unaprjeđenju i ubrzanju obnove - rekao je Paladina. 

Zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, kolegama ministrima i saborskoj većina na ukazanom povjerenju, te poručio kako se nakon odlaska s funkcije ne misli baviti politikom. 

- Neću koristiti mogućnost naknade plaće po modelu 6+6 mjeseci, od početka mog mandata bilo je puno skepsi o mojim motivima, no nadam se da je svima jasno da je moj jedini cilj bio pomoći ubrzanju obnove - rekao je Paladina. 

U izjavi se dotaknuo i svoga prijedlogu premijeru o centralizaciji obnove.

- Istina je da je dokument koji se pojavio, da smo ga izradili moj tim i ja u Ministarstvu (...), ali nije točno da sam svoj ostanak u Vladi uvjetovao realizacijom tih točaka”, rekao je Paladina, dodavši da je na internim sastancima, od početka mandata, redovito iznosio svoje stavove o načinu unaprijeđenja obnove od potresa, i to samo s jednim ciljem - da se ona ubrza. 

S druge strane, istaknuo je da se u posljednjih 10 mjeseci dogodili pomaci u obnovi.

Kaže kako je došlo do napretka u realizaciji projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, čija je realizacija prije 10 mjeseci bila na razini od 7 posto ukupne alokacije za oba potresa, a danas je ona na oko 40 posto, te u dinamici obrade zahtjeva za obradu privatnih objekata kao i u modelu samoobnove. 

- Trendovi realizacije rastu iz mjeseca u mjesec, ako realizacija nastavi biti onakva kakva je bila u 11. i 12. mjesecu, apsolutno imamo velikog razloga za optimizam da ćemo u konačnici opravdati i iskoristiti sva primljena sredstva iz fonda solidarnosti - zaključio je Paladina.

 

28. travanj 2024 19:59