Biznis i politika
StoryEditor

Pogledajte kojih je 27 hrvatskih kompanija među 100 najvrjednijih u regiji

29. Prosinac 2023.
Suvlasnici Infobipa Roberto Kutić, Silvio Kutić i Izabel Jelenić

Među 100 najbogatijih poduzetnika u regiji 27 ih je iz Hrvatske. To je rezultat istraživanja beogradskog Nedeljnika, koji je upotrijebio i Liderove podatke o najvećim hrvatskim kompanijama prema prihodima, i s kompletne liste izdvojio tvrtke koje su u većinskom vlasništvu hrvatskih poduzetnika (ili oni imaju najveći udjel i kontroliraju poslovanje). No, dok je Lider rangirao rezultate poslovanja prema prihodima, Nedeljnikovi burzovni analitičari na osnovu tih rezultata procijenili su tržišnu vrijednost tih kompanija, kao i ostalih kandidata iz Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore. Zato su Liderove i Nedeljnikove liste različite.

Tako je Pavao Vujnovac, iako preko Energije naturalis i Fortenove kontrolira gotovo deset posto hrvatskog gospodarstva, i prema tom je kriteriju uvjerljivo najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj, prema vrijednosti svojih biznisa (1,6 milijardi eura) ‘tek‘ na osmom mjestu u regiji, odnosno četvrtom u Hrvatskoj – iza Infobipa u vlasništvu Silvija i Roberta Kutića, te Izabela Jelenića (3,3 milijarde eura), Koncerna Agram Dubravka Grgića (3,1 milijarde eura) i Rimac Groupa Mate Rimca tri milijarde eura. Te su tri kompanije ujedno i najvrjednije u regiji.   

Osim njih, vrijednost još četiri biznisa procijenjena je na više od milijardu eura: turistički kompleks Davora Lukšića Lederera (Plava laguna i Jadranski luksuzni hoteli), trgovački lanac Plodine Mile Ćurkovića, Atlantic Emila Tedeschija i mesno-konditorski kompleks Ivice, Miljenka i Nevena Pivca.

Pogledajte kompletan popis hrvatskih kompanija u regionalnom top 100 prema tržišnoj vrijednosti:

image
foto

Miroslav Mišković predvodi srpsku listu (na kojoj je 48 kompanija) s vrijednošću svog Delta holdinga od oko tri milijarde eura, a prati ga Miodrag Kostić (MK grupa, 2,7 milijardi eura).

Prve 23 pozicije u regionalnom top 100 drže poduzetnici iz Hrvatske i Srbije. Tek na 24. mjestu je najbogatiji biznismen iz BiH. Vrijednost Bingo grupe Senada Džambića procijenjena je na 892 milijuna eura. Prevent grupa obitelji Hastor na 38. je mjestu (696 milijuna eura), a ispred nje su dvije najvrjednije grupacije iz Sjeverne Makedonije: Alkaloid Živka Mukaetova je 35. (711 milijuna eura), a samo dva milijuna eura manje vrijedi Makpetrol Andreja Josifovskog na 36. mjestu. Crnogorski biznis predvodi kompanija Voli Dragana Bokana, koja je 49. (505 milijuna eura), a Bemax Ivana Ubovića je 56. (443 milijuna eura).

U top 100 nema slovenskih poduzetnika zbog različite metodologije. List Finance Manager, naime, sastavlja listu samo prema osobnoj imovini, pa su slovenski bogataši rangirani posebno. Među njima je na prvom mjestu obitelj Lah, vlasnici Staklare Hrastnik (i paraćinske Srpske fabrike stakla) i nekretninskog fonda Ceeref. Oni su sa 385 milijuna eura prestigli dugogodišnje lidere, bračni par Longin (345 milijuna eura). S liste je nestao Sandi Češko, čija kompanija je otišla u stečaj, baš kao i njegova hrvatska tvrtka Studio moderna – TV prodaja.

25. travanj 2024 12:14