Biznis i politika
StoryEditor

PPD: Ruski plin plaćamo prema ugovoru - u eurima

30. Ožujak 2022.

Odlukom Rusije da svoj plin naplaćuje u rubljima, a ne dolarima i eurima, u Hrvatskoj bi najpogođeniji moglo biti Prvo plinarsko društvo (PPD) koji uvozi većinu plina. Iz te tvrtke kratki poručuju - dok druga ugovorna strana ne izmijeni uvjete, oni plaćaju prema ugovoru, dakle u eurima.

Ruski Gazprom i PPD potpisali su 2017. ugovor o isporuci plina u Hrvatsku do 31. prosinca 2027. godine, kojim se Gazprom obvezuje na isporuku jedne milijarde prostornih metara plina godišnje.

Podsjetimo, zemlje skupine G7 odbacile su zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da se isporuke plina i nafte ubuduće plaćaju ruskom valutom, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak u Berlinu, a Kremlj je istodobno poručio da neće besplatno opskrbljivati Europu.

- Ministri zemalja G7 su jedinstveni u ocjeni da zahtjev za plaćanjem u rubljama predstavlja jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora - rekao je Robert Habeck nakon virtualnog sastanka s ministrima zemalja G7 zaduženim za energetiku. - "Postojeći ugovori su još uvijek na snazi što znači da je plaćanje rubljama neprihvatljivo - rekao je Habeck, ministar gospodarstva Njemačke koja trenutno predsjeda grupom gospodarskih sila G7.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "jasno da Rusija neće besplatno isporučivati plin". - U našoj situaciji, teško da je moguće i prikladno da bismo se uključili u humanitarno djelovanje - rekao je Peskov. Dodao je da će - ako europske zemlje odbiju plaćati u rubljama - Rusija na vrijeme donijeti odgovarajuće odluke.

Dodatno, šef ruskog parlamentarnog odbora za financijsko tržište Anatolij Aksakov istaknuo je kako će kupci ruskog plina moći kupiti rublje na Moskovskoj burzi po tržišnom tečaju za plaćanje "plavog goriva“.

27. travanj 2024 07:47