Biznis i politika
StoryEditor

Prodaja električnih vozila u SAD-u porasla 32 posto, u EU prošle godine svaki peti automobil bio električni

17. Travanj 2023.

Prodaja rabljenih električnih vozila u prva je tri mjeseca ove godine u SAD-u porasla 32 posto, pokazuju podaci tvrtke Cox Automotive. Prosječna cijena za rabljeno vozilo bila je oko 43 400 dolara, što je četiri posto niže od cijena u istom razdoblju prošle godine te znatno niže od prosječne cijene novog vozila.

Da svako novo vozilo na kraju postane rabljeno potvrdili su i analitičari tvrtke, a smatraju i da će prodaja rabljenih vozila početi rapidno rasti te se do kraja ove godine zajedno s rastom cijelog sektora električnih vozila.

Rast je zabilježen i u drugim dijelovima svijeta, pa je globalna prodaja električnih automobila u 2022. porasla za oko 60 posto, premašivši 10 milijuna po prvi puta, unatoč činjenici da je prodaja automobila prošle godine bila slaba u usporedbi s ranijim razdobljima.

Upravo zato je, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), svaki sedmi kupljeni osobni automobil u svijetu prošle godine bio električni. Usporedbe radi, prodaja konvencionalnih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem pala je za četvrtinu u posljednjih pet godina

U Hrvatskoj skoro pet tisuća EV-a

Prodaja je porasla prvenstveno zbog rasta cijena nafte, a na samom se vrhu po kupnji i korištenju našla i Kina gdje je svaki četvrti kupljeni automobil u prošloj godini bio električni. U Europskoj uniji to je bio svaki peti.

Ukupna prodaja automobila u međuvremenu je pala za blizu 0,5 posto, na oko 75 milijuna u 2022. nakon rasta u 2021. Tržišta automobila su se najviše smanjila u SAD-u i EU-u, za osam, odnosno četiri posto. To je djelomično zbog nedostatka komponenti, kao i rastuće inflacije i viših kamatnih stopa. 

Iako povećanje ukazuje na trend u nastojanju da se elektrificiraju vozila, to nije dovoljno za kompenzaciju globalnih emisija CO2 , a IEA procjenjuje da su štetne emisije iz SUV vozila, najpopularnijeg tipa automobila, diljem svijeta dosegle gotovo milijardu tona 2022. godine.

Zanimljiv je svakako podatak da je u Hrvatskoj 2021. godine zabilježena stopa rasta broja električnih automobila od 127 posto, čime smo dospjeli na ljestvicu najviših stopa rasta broja električnih automobila. Ispred nas nalazila se samo Finska koja je imala rast od 136 posto, a slijedi nas Italija s rastom od 122 posto.

Hrvatska, naravno, ima malu bazu električnih automobila te je 2021. zabilježeno oko tri tisuće električnih automobila u zemlji, no rast se nastavio i u 2022. u kojoj je, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, bilo registrirano 4799 električnih vozila.

07. svibanj 2024 15:29