Biznis i politika
StoryEditor

Šaravanja: Nastavak mjera može prerasti u trajno povećanje fiskalnih izdataka i kvarenje proračuna

14. Rujan 2023.
Goran Šaravanja

Vlada RH predstavila je danas novi, peti paket mjera pomoći za građane i poduzetnike. Tim paketom Vlada RH osigurala je ‘predvidljivost poslovnih uvjeta za gospodarstvo te ublažila daljnji pad standarda i kupovne moći građana‘, navodi u svom komentar Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore. Ostatak komentara prenosimo u cijelosti:

"Najnovijim paketom mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, Vlada RH je osigurala predvidljivost poslovnih uvjeta za gospodarstvo te ublažila daljnji pad standarda i kupovne moći građana. Ipak, za nadati se da će ovaj, već peti paket paketa mjera biti i zadnji jer inflatorni pritisci postupno popuštaju. Kraj ere jeftine ruske energije za Europu i tranzicijski trošak prelaska na zelene i alternativne izvore energije, realnost je koja nije jednostavna niti jeftina.

Ovo je ključno jer je Hrvatska u Europskoj uniji poznata po jeftinoj električnoj energiji za građane, a da su cijene električne energije za poduzetnike i industriju iznad prosjeka EU.

I bez trenutnog usporavanja globalne ekonomije, ova situacija dugoročno nije održiva za hrvatske gospodarstvenike, koji, čuvajući postojeća i stvarajući nova radna mjesta, najviše pomažu građanima u prevladavanju negativnih učinaka visoke inflacije. Kako su neto plaće realno rasle 1,8 posto u prvoj polovici 2023. godine, gospodarstvenici su učinili koliko su im tržišni uvjeti dozvolili da zaposlenicima ublaže pad kupovne moći i osobne potrošnje kao jednog od najvažnijih generatora BDP-a.

Uz predvidljivost poslovanja čiji regulatorni okvir omogućuje država, osiguranje povoljnih uvjeta financiranja za ekonomiju značajno ovisi i o percepciji tržišta da je fiskalna pozicija nacionalne ekonomije održiva. Trenutno smo u jedinstvenoj ali i privremenoj situaciji u kojoj znatna sredstava iz Europske unije jačaju našu fiskalnu poziciju. Utoliko, razumijemo i podržavamo Vladu kada posegne za mjerama fiskalne politike kako bi ublažila privremene negativne učinke na ekonomiju. Međutim, dobronamjerno ukazujemo i na rizik da bi nastavak takvih mjera mogao prerasti u trajno povećanje fiskalnih izdataka i strukturno kvarenje proračuna.

Prošli smo dug put od neodrživog proračuna, visokih kamatnih stopa i makroekonomskih nestabilnosti koje su ulaskom u euro zonu u značajnoj mjeri otklonjene, te nam je cilj da tako i ostane. Pozdravljamo i najavu banaka da će povećati kamatne stope na štednju uz zadržavanje sadašnjih kamatnih stopa na stambene kredite što bi uz smanjenje cijena proizvoda široke potrošnje bio dodatni impuls smanjenju inflatornog pritiska."

27. travanj 2024 18:28