Biznis i politika
StoryEditor

Todorić nakon odluke Visokog kaznenog suda: Ovo je moja pobjeda

06. Studeni 2023.
Ivica Todorićfoto Ratko Mavar

Nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Veliki Agrokor, nezakonit dokaz, medijima se obratio i Ivica Todorić.

‒ Meni je nevjerojatno da jedna država koja ima velike mogućnosti, da oni nisu razumjeli u koju se oni upuštaju avanturu. I kakvu štetu čine. Ja sam od prvog trenutka kazao da ću pobijediti na svakoj instanci. Ja to ne govorim bez veze, ja nisam neozbiljan čovjek. Ja nisam pravnik, ali sam razgovarao s jako puno pravnika, stranih, koji se čude... ‒ rekao je Todorić, a prenio Index.

Kako je rekao, ‘sve zna Plenković u dlaku što ima i koji je zločin napravio‘, a dodao je i da ga je sram i strah što će se dogoditi nakon arbitraže koju će ‘sigurno dobiti‘.

‒ Ovaj slučaj traje već sedam godina... Ne govorimo mi tu o suštini, kako je glavna tužiteljica, kad su dva tužitelja već bila smijenjena, došla je treća i rekla: mi ćemo svakako ponovno pokrenuti postupak, ponovno će Sani Ljubičić to raditi. I na kraju joj se sve sruši. Mislim da su nas doveli, prvo hrvatske građane, hrvatski budžet, u jednu takvu nezgodnu poziciju da ćemo imati u narednom vremenu jedan veliki izazov ‒ govorio je Todorić.

Kako je rekao, jednog dana mu se najavila tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić i rekla mu ‘ti ćeš otići kod notara i maknut ćeš se iz firme‘.

‒ Takva ucjena na takav način... Došli su u moju firmu, u moje odaje i ucijenili me... ‒ kazao je Todorić okrivljujući pritom Andreja Plenkovića.

‒ Ta banda je onda preuzela kompaniju... da bi danas bila uništena kompanija, a da bi država dobila enormne zahtjeve za odštetom. Ja nisam znao što ja za odštetu mogu dobiti, ali kad sam pitao… Ako sam imao samo milijardu vrijednost, a vrijednost je dramatično veća, samo kamata je dvije i pol milijarde. Ja ne znam kako će sudovi izračunati odštetu, ali ja ću dobiti sve postupke ‒ poručio je Todorić rekavši i da bi netko krivično i politički odgovarao za ovakav slučaj u bilo kojoj drugoj zemlji Europskoj uniji.

Todorić je rekao i da se ne boji nastavka procesa jer je ‘to sve mrtvo‘, a dodao je i da premijera ne zanima istina nego politička moć da može interese staviti ‘pod tepih‘.

‒  Ovo je moja pobjeda, ne samo moja nego i mojih suradnika. Agrokor je bio dužan pet milijardi, sud je utvrdio, a to što je kriminalac Ramljak poslije izdavao nekakve papire nema veze sa činjenicama. Nažalost, doveli su nas u jedan vrlo nezgodan položaj ‒ izjavio je Todorić.

‒  Kad dođe pravna država, mislim da će se brzo završiti. Oni mogu sad početi s ovakvim lažima kao što su dosad išli, da je malo morala, da malo žele Hrvatskoj dobro. oni bi izašli pred građane i dali bi ostavke. Ali hrvatski građani će sve platiti. Budžet će platiti. Borg grupu je povezao Plenković ‒ kazao je.

27. travanj 2024 06:01