Biznis i politika
StoryEditor

U prvom kvartalu cijene kakaa porasle 133 posto, a zlato dosegnulo nove rekorde

03. Travanj 2024.
Piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI
  • Sirova nafta sada ponovno želi testirati razinu od 90 $/bbl
  • Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su ispod 28 €/MWh
  • Europska proizvodnja durum pšenice u 2024. godini procjenjuje se na najnižu razinu od 1993. godine

Tjedan iza nas i tjedan pred nama isprekidani su uskršnjim praznicima, pa je posljedično trgovanje u oba tjedna skraćeno. Mnogi će sudionici tržišta uzeti kratku pauzu kako bi napunili baterije za izazove pred nama, no to ne znači da je bilo i da će biti manje aktivno tržište. Naprotiv, iza nas je vrlo volatilan tjedan na robnim burzama, obilježen prvenstveno rastom cijene nafte, a čini se da će se tako nastaviti i u tjednu pred nama.

No, prije svega, kratki osvrt na prvi kvartal koji je iza nas. Na razini kvartala, cijene kakaa porasle su za nevjerojatnih 133 posto, na razinu iznad 10 tisuća dolara po toni! Nevjerojatno. I dok je za nas neutralne promatrače to samo još jedna vijest za rubriku vjerovali ili ne, odgovornima za nabavu kakaa za proizvodnju zasigurno nije lako ovih dana. Priča oko kakaa je daleko nadmašila dobitke na drugim robnim tržištima kao što su benzin u SAD-u (+29 posto), svinje u SAD-u (+27 posto) i robusta kava (+23 posto).

Ono što je zanimljivo jest činjenica da je u tom istom periodu Bloomberg Commodity Index (BCI), porastao samo 0,9 posto. U svakom slučaju, zanimljiv kvartal je iza nas, a u novom koji je pred nama fokus tržišta biti će na podatke o inflaciji, odluke centralnih banaka o smanjenju kamatnih stopa, geopolitici, vremenske prilike na sjevernoj hemisferi, sjetvu u SAD-u, proizvodnju kukuruza u Brazilu te promjene globalne potražnje za ključnim robama.

U kratkom roku, na razini tjedna ono što je bilo u fokusu tržišta i ono što će biti narednih dana je: podaci USDA o sjetvi u SAD-u gdje se očekuje manje hektara kukuruza i manja ukupna ‘pita od površine‘, jačanje američkog dolara, sastanak članica OPEC-a u srijedu, vremenska prognoza za SAD i Južnu Ameriku gdje su najavljene nove kiše, jeftini tokovi crnomorskih žitarica, slaba potražnja, rani makroekonomski podaci te pozicije fondova koji nastavljaju graditi svoju short poziciju.

Čini se da Kina nastavlja pronalaziti načine da potakne svoje gospodarstvo. Pokušavaju se progurati novi propisi kako bi se omogućilo povećanje odobrenja za nove zajmove za privatne poduzetnike kako bi se potaknulo kinesko tržište nekretnina. Zlato je postiglo nove vrhunce i na putu je prema 2.300 $/t.oz, a sirova nafta sada ponovno želi testirati razinu od 90 $/bbl nakon napada na iranski konzulat u Damasku.

Očekuje se dodatni pad cijena plina

BDP SAD-a porastao je 3,4 posto u odnosu na prethodnih 3,2 posto. PMI u Kini dosegnuo je 50,8, što je najbolja razina u zadnjih godinu dana i pokazatelj koji nam govori da se kinesko gospodarstvo možda samo poboljšava korak po korak. Ostaje još samo pitanje kada će FED krenuti smanjivati kamatne stope. Ne treba zaboraviti da Kina želi da SAD krene prvi kako bi i oni mogli više potaknuti svoje gospodarstvo - oni ne žele djelovati prvi jer ne žele oslabiti juan.

Terminske cijene sirove nafte Brent dosegle porasle su iznad 88 $/bbl, na razine koje nismo vidjeli još od listopada prošle godine, zbog geopolitičkih zabrinutosti i izgleda za veću potražnju. Izraelski zračni napad na iransko veleposlanstvo u Siriji, koji je rezultirao smrću iranskog vrhovnog zapovjednika i drugih, eskalirao je napetosti na Bliskom istoku. Osim toga, meksička državna naftna kompanija Pemex planira smanjiti izvoz sirove nafte u nadolazećim mjesecima, pojačavajući zabrinutost zbog postojećeg nedostatka opskrbe. OPEC bi trebao procijeniti tržišne uvjete i pridržavanje proizvodnih ciljeva od strane članica na ovotjednom zajedničkom ministarskom sastanku, uz očekivanja da će trenutna proizvodna politika ostati nepromijenjena. Što se tiče potražnje, PMI proizvodni indeksi za SAD i Kinu, jači od očekivanih, povećali su izglede da će potražnja ponovno zauzeti teren.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su ispod 28 €/MWh kako je norveška opskrba naglo porasla u kontinentalnu Europu i kako su vremenske prognoze za prvi tjedan travnja predviđale blaže uvjete. Povećani tokovi iz Norveške u kontinentalnu Europu viđeni su jer je plinovod Vesterled preusmjerio opskrbu, dok su tokovi ukapljenog prirodnog plina ostali stabilni. Unatoč početnim očekivanjima hladnog razdoblja, vremenska prognoza za prvi tjedan u travnju sada pokazuje temperature iznad sezonskih prosjeka. Kako se Europa približava kraju sezone grijanja, očekuje se da će cijene nastaviti padati. Stabilna proizvodnja iz Norveške, rastuća uloga solarne energije i održavanje europskih zaliha plina na 59 posto popunjenosti kapaciteta faktori su koji će vjerojatno ublažiti pritiske na cijene.

Iščekivano USDA izvješće je iza nas. Suma sumarum, površine pod kukuruzom u SAD-u procjenjuju se na 90 milijuna akri, što je pad od pet posto u odnosu na prošlu godinu. Površine pod sojom procjenjuju se na 86,5 milijuna akri, što je povećanje od 3,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna površina pod pšenicom procjenjuje se na 47,5 milijuna akri, što je pad od 4,2 posto u odnosu na 2023. Nakon izvještaja u četvrtak navečer, cijene žitarice, predvođene kukuruzom, porasle su na obje glavne burze. Međutim u petak I na početku novog tjedna na tržištu vidimo uzimanje profita i pad cijene tako da smo se gotovo vratili na razine prije izlaska izvještaja.

Rastu cijene nafte i bakra 

Novi rod suncokreta u EU, za žetvu 2024. procjenjuje se na 10,68 milijuna tona, pet posto više u odnosu na 2023. i osam posto više u odnosu na prosjek zadnjih pet godina. Na najvišoj smo razini u posljednje 24 godine. Paralelno, europska proizvodnja durum pšenice u 2024. godini procjenjuje se na najnižu razinu od 1993. godine. Komisija očekuje da će proizvodnja durum pšenice u EU pasti za pet posto, na 6,6 milijuna tona, u usporedbi sa sedam milijuna tona ove kampanje. To bi također bio pad od 10 posto u usporedbi s petogodišnjim prosjekom.

Kako stvari sada stoje, cijena nafte raste, u skladu s širenjem rata na Bliskom istoku. Dužnički tsunami i posljedično restrukturiranje s CBDC-ovima uzrokuje gubitak vrijednosti FIAT valuta, pokreće inflacijske procese i zlato, dan za danom, postavlja povijesne rekorde. Devalvacija kupovne moći novca je još jedan faktor podrške, odnosno povećanja za zamjenjiva dobra, kao što su poljoprivredna dobra. Inflacija će zadržati visoke stope, što je bearish čimbenik, ali u ovom kontekstu teško je vidjeti značajan pad cijena poljoprivrednih proizvoda, posebno žitarica. Međutim, ako nešto između geopolitike, vremena ili stabilnosti FIAT-ovih valuta krene po zlu, prostor za rast cijena je neograničen.

Terminske cijene bakra porasle su na granicu od 4,05 $/lbs i tako se ponovno približile najvećoj razini u zadnjih godinu dana od 4,12 $/lbs ostvarenoj sredinom ožujka. Razlog za to su optimistični ekonomski podaci iz Kine koji su umanjili zabrinutost tržišta zbog slabljenja potražnje najvećih svjetskih potrošača. I službeni i Caixin PMI u Kini ukazali su na ekspanziju tvorničkih aktivnosti tijekom ožujka, nadmašivši tržišne prognoze o mješovitim rezultatima, što sugerira da bi sektor mogao dobiti nešto na snazi ​​nakon što su vjetrovi u kineskoj proizvodnji održali prigušenu potražnju za osnovnim metalima.

Cijene su također ostale podržane izgledima manje ponude jer su se kineske talionice bakra približile zajedničkom smanjenju proizvodnje usred nižih zaliha rude. Ipak, prigušeno nadmetanje tvornica dovelo je do porasta zaliha za pet tisuća tona na 290 tisuća tona, produžujući porast od preko 800 posto od početka godine. Isto tako, premija za bakar u Yanghsanu trebala je na kraju mjeseca biti znatno niža, odražavajući manju potražnju tvornica za fizičkim bakrom.

30. travanj 2024 13:10