Biznis i politika
StoryEditor

Velike američke banke bilježe najveći rast gubitaka po kreditima od pandemije

10. Srpanj 2023.

Najveće američke banke ovog bi tjedna trebale izvijestiti o najvećem porastu gubitaka po kreditima od početka pandemije koronavirusa, dok rastuće kamatne stope stvaraju sve veći pritisak na zajmoprimce u cijelom gospodarstvu, objavio je Financial Times. 

Objava rezultata drugog tromjesečja trebala bi pokazati da su banke donekle imale koristi od viših kamatnih stopa, povećanjem prihoda od kreditiranja i ulaganja. Ipak, nakon tri godine relativno niske neispunjenosti obveza, djelomice potaknute novčanim poticajima iz razdoblja pandemije i drugom državnom pomoći, zajmodavci također počinju uviđati negativne učinke viših kamata i inflacije na zajmoprimce.

Predviđa se da će šest najvećih banaka u zemlji - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs i Morgan Stanley - u drugom tromjesečju ove godine, prema prosjeku, zajedno otpisati pet milijardi dolara vezanih za neplaćene kredite. Procjene su to bankovnih analitičara koje je sastavio Bloomberg.

Kreditne kartice najveći problem 

Šest zajmodavaca će prema procjeni izdvojiti dodatnih 7,6 milijardi dolara za pokriće zajmova koji bi mogli propasti, procjenjuju analitičari. Obje su brojke gotovo dvostruko veće nego u istom kvartalu prije godinu dana. Međutim, i dalje su ispod pogodaka koje su velike banke postigle na početku pandemije kada su otpisi i rezervacije dosegnuli vrhunac od šest odnosno 35 milijardi dolara.

Kreditne kartice najveći su izvor problema za mnoge banke. Opterećenja kredita po karticama JPMorgana iznosila su ukupno 1,1 milijardu dolara u tromjesečju, procjenjuju analitičari, u odnosu na 600 milijuna dolara u istom razdoblju prije godinu dana. U BofA-i zajmovi kreditnim karticama predstavljaju oko četvrtinu otpisa.

Zajmovi za komercijalne nekretnine (CRE) također usporavaju rad banaka. Vlasnici nekretnina suočavaju se sa smanjenom potražnjom za uredskim prostorima jer brojni zaposlenici nakon pandemije i dalje rade od doma ili hibridno.

Wells Fargo, najveći CRE zajmodavac među najvećim nacionalnim bankama, rekao je ulagačima ovog mjeseca da je dodao milijardu dolara svojim rezervama za gubitke po kreditima ne bi li pokrio potencijalne gubitke povezane s poslovnim zgradama i drugim nekretninama s lošim rezultatima.

Vrlo je vjerojatno da će investicijsko bankarstvo će također osjetiti pad prihoda. Očekuje se da će prihodi banaka s Wall Streeta i korporativnog savjetovanja ponovno pasti u ovom tromjesečju zbog nedostatka aktivnosti sklapanja poslova koje se oteglo dulje nego što su mnogi rukovoditelji očekivali, objavio je FT. 

Očekuje se da će prihodi od trgovanja, koji su porasli posljednjih godina usred nestabilnih financijskih tržišta, također usporiti. Bez obzira na to, analitičari banaka kažu da će prednosti povećanja kamatnih stopa vjerojatno nadmašiti negativne posljedice za većinu velikih banaka. U prosjeku, analitičari očekuju da će šest najvećih američkih banaka izvijestiti da je zarada po dionici porasla za šest posto na godišnjoj razini.

Najveće banke ‘bile su dobro mjesto za skrivanje ulagača usred zabrinutosti za likvidnost regionalnih banaka zajedno s zabrinutošću u vezi s pojačanim propisima‘, napisali su analitičari banke KBW Christopher McGratty i David Konrad u bilješci klijentima i dodali da unatoč tome, univerzalne banke ostaju u vrlo izazovnom okruženju. 

Očekuje se da će JPMorgan, koji će u petak biti jedan od prvih koji će izvijestiti, objaviti najveći postotni skok gubitaka po kreditima u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Bankari prošli stres test 

Analitičari predviđaju da je kombinirani trošak otpisa zajmova (gubitaka označenih kao nenadoknadivima) i novih rezervi iznosio 3,8 milijardi dolara u druga tri mjeseca ove godine. To bi bilo 120 posto više u odnosu na 1,8 milijardi dolara troškova ‘pokvarenih‘ zajmova prijavljenih u najvećoj nacionalnoj banci u istom kvartalu prije godinu dana.

Očekuje se da će se kombinirani gubici kredita u Wells Fargu i BofA više nego udvostručiti u tromjesečju, sa skokom od 70 posto u Goldmanu i 60 posto u Morgan Stanleyju i Citiju. Kenneth Leon, bankovni analitičar u CFRA-i, predviđa da će BofA, Citi i JPMorgan također dodati svoje rezerve koje pokrivaju potencijalne gubitke u komercijalnim nekretninama u ovom kvartalu.

- Kao zajmodavci, banke uvijek mogu rješavati problematične zajmove, iako bi određene pojedinačne poslovne zgrade moglo biti teško popraviti - napisao je u bilješci klijentima prošlog mjeseca.

JPMorgan, Citi i Wells Fargo objavljuju prihode u petak, a zatim BofA i Morgan Stanley 18. srpnja. Goldman izvješćuje 19. srpnja. Američki bankarski sektor izdržao je krizu u svom regionalnom bankarskom sustavu ovog proljeća, ali rezultati stres testa Federalnih rezervi pokazali su da bi najveće banke mogle pretrpjeti milijarde dolara gubitaka i još uvijek imati više kapitala nego što zahtijevaju regulatori.

Za razliku od mnogih malih i srednjih banaka koje su plaćale više stope štednje kako bi zadržale klijente, veće institucije još uvijek nude relativno skromne kamatne stope za štediše, povećavajući njihovu profitnu maržu.

Međutim, analitičari predviđaju da će veće banke s vremenom morati početi nuditi bolje stope.

- U trećem i četvrtom tromjesečju banke su dobile neočekivani neto prihod od kamata koji je bio daleko veći i iznad svega što je itko očekivao. Sada će nešto od toga morati vratiti. Nitko ne zna točno koliko, ali ne vjerujem da će to biti većina - rekao je Chris Kotowski, istraživački analitičar u Oppenheimeru.

26. travanj 2024 13:36