Biznis i politika
StoryEditor

Vjerojatnost recesije: SAD je možda može izbjeći, Europa teško

18. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

  • Inflacija bi mogla stagnirati ako se riješi rusko-ukrajinska kriza 
  • Trenutno je nemoguće predvidjeti gospodarska kretanja u bliskoj budućnosti 
  • Recesiju je još uvijek moguće izbjeći?

Trenutačno svi u SAD-u pričaju o nadolazećoj ekonomskoj krizi. Naizgled beskrajni rast inflacije prisilio je američki FED na povećanje kamatnih stopa poskupljujući time, između ostalog, i cijene nekretnina i automobila, a posljedice osjeća, uz potrošače, i tržište dionica i obveznica.

Popularno je mišljenje i da je recesija ne samo na putu, nego i da gospodarstvo već sad pada, jer se američki BDP smanjio za 1,4 posto u prvom kvartalu ove godine. No ipak mnoge velike tvrtke na Wall Streetu ne vjeruju da je recesija neizbježna, nego vjeruju da postoji tek 50 posto šanse za nju.

Dvanaest velikih američkih financijskih tvrtki je za Business Insider iznijelo svoja predviđanja za nadolazeće razdoblje.

Mala vjerojatnost recesije

- Mogućnost za recesiju je vrlo mala - rekao je Brian Belski iz tvrtke BMO Capital Markets, koji je kao obrazloženje naveo nisku nezaposlenost i visoku potrošnju stanovništva te vlastito uvjerenje da inflacija nije toliko rasprostranjena koliko svi misle.

Kao glavni uzrok pesimizma Belski je naveo rekordno visoke cijene plina, za koje vjeruje da će se vratiti u normalu, i otpuštanje koje je najizraženije u IT sektoru, no, prema njemu, inflacija bi u nadolazećim mjesecima trebala stagnirati.

Sličnog je mišljenja i Jonathan Golub iz tvrtke Credit Suisse koji je još početkom ovog mjeseca rekao da gospodarstvo uistinu pati no da to nije ni blizu recesije.

- Karakteristika recesije je pad zaposlenosti popraćena nesposobnošću potrošača i poduzeća da podmire svoje financijske obveze – početkom mjeseca je objavio Golub te nastavio da iako se trenutno bilježi pad u gospodarstvu niti jedan od navedenih uvjeta nije potpun.

I dok njegovi ekonomisti vjeruju u rast BDP-a prilagođenog inflaciji od 2,5 posto ove godine i 1,9 posto sljedeće, Golub je nedavno srezao ciljanu cijenu za S&P 500 s 4900 na 4300 i to zbog, kako je rekao, nižih procjena, a zabrinutosti zbog recesije.

Recesija je moguća, ali za sada upitna

Izvršni direktor tvrtke JPMorgan Chase, Jamie Dimon, prije nekoliko je dana rekao da, iako postoje znakovi slabosti gospodarstva, recesija nije neizbježna s čime se slažu ekonomisti njegove tvrtke koji pak ne računaju na recesiju u sljedećoj godini, iako je financijski analitičar i voditelj globalnog odjela ove tvrtke, Marko Kolanović, rekao da se vjerojatnost za nju značajno povećala.

Kolanovića brine i rastuća inflacija i trenutni financijski uvjeti, a kako je naveo, do pada inflacije bi moglo doći ukoliko se postigne diplomatsko rješenje rusko-ukrajinske krize što bi središnjim bankama dalo mogućnost odmicanja od trenutne monetarne politike.

Ruska invazija na Ukrajinu jedan je od glavnih razloga zašto je i Johna Stoltzfusa iz tvrtke Oppenheimer iznenadio ovogodišnji pad dionica, a nije pomogla ni pandemija. No iako su obje situacije utjecale na opskrbne lance i održale inflaciju povijesno visokom, Stoltzfus ostaje optimističan.

- Vjerujemo da su financijski temelji američke ekonomije i dalje stabilni, a rast gospodarstva trebao bi se nastaviti zbog potražnje potrošača, poslovnih ulaganja i državne potrošnje – rekao je Stoltzfus. 

Da recesija nije sigurna potvrdio je i David Kostin iz Goldman Sachsa koji je izjavio da je gotovo nemoguće predvidjeti razvoj događaja do kraja ove godine jer su inflacija i monetarna politika američke središnje banke gospodarstvo ostavile u neizvjesnosti, a stajalište tvrtke je da su izgledi za ekonomski pad u SAD-u oko 30 posto.

Mogućnost recesije je 50:50

Neke tvrtke pak smatraju da postoji oko 50 posto šanse da gospodarstvo uđe u recesiju, a jedna od njih je i Ameriprise Financial, čiji je glavni  ekonomist, Russell Price, nedavno na webinaru iznio podatke da je nezaposlenost povijesno niska, da potrošači i dalje imaju dovoljno financijskih sredstava te je i dalje visoka potražnja robe na tržištu, no i da će cijene građevinskog materijala, automobila i energenata i dalje rasti.

S njim se slaže i Scott Chronert iz tvrtke Citigroup koji je potvrdio da ne postoji konsenzus o tome kada će gospodarstvo konkretno ući u recesiju jer, iako je inflacija glavna prijetnja gospodarstvu Chronert smatra da bi američka središnja banka mogla biti voljna upustiti se u recesiju kako bi time potpuno ugušila nenadani rast cijena. Zato ekonomisti ove tvrtke smatraju da će se inflacija s trenutnih devet posto u SAD-u smanjiti na tri ili četiri posto što bi bio značajan napredak, ali i dalje ni blizu FED-ovih ciljanih dva posto.

Iz tvrtke Morgan Stanley trenutnu su gospodarsku situaciju nazvali 'najkaotičnijim makroekonomskim razdobljem koje je bilo teško predvidjeti', a osnovno stajalište im je da će američki BDP porasti za 2,9 posto u 2022. godini, no isto tako upozoravaju na rizike. Mike Wilson, voditelj tima za dionice u SAD-u ove tvrtke rekao je da ima loše mišljenje o američkim dionicama koje idu ruku pod ruku s recesijom, što proizlazi iz slabosti marže uzrokovane inflacijom.

Recesija je sasvim moguća

Iz banke Barclays još nisu proglasili recesiju, ali nikako nemaju pozitivan pogled na američko gospodarstvo. Gospodarski rast možda bi se mogao nastaviti no ipak smatraju da će biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu jer središnje banke kontinuirano podižu kamatne stope kao odgovor na rastuću inflaciju.

Julien Lafargue iz Barclaysa u polugodišnjem je osvrtu napisao da je 'blaga' recesija moguća u SAD-u i dijelovima Europe jer se ekonomska situacija pogoršala, no da to ne znači nužno ekonomsku krizu, a izrazio je i vlastito mišljenje da će se rast cijena postupno ublažiti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci jer se čini da inflacija doseže svoj vrhunac.

Iz tvrtke UBS također vjeruju da je mogućnost gospodarskog pada porasla, što je potvrdila njihova glavna direktorica za investicije, je Solita Marcelli, no ipak se ne slažu da je gospodarstvo već osuđeno na propast.

- Iako mislim da je američko gospodarstvo na putu recesije, to nije neizbježno – rekla je Marcelli u lipnju te je nadodala i da još uvijek postoji put do alternativnog scenarija gdje bi na kraju sve moglo pogodno završiti.

Marcelli pak smatra da bi SAD mogao završiti u recesiji ukoliko FED nastavi zacrtani put, ali da uvijek postoji velika šansa da će ekonomski podaci u sljedećih nekoliko mjeseci ukazati na stabilizaciju što bi značilo izbjegavanje recesije.

Dobra strana je da će, ako bude recesije, vjerojatno biti plitka, rekao  je Themis Themistocleous, UBS-ov voditelj glavnog investicijskog ureda za Europu, Bliski istok i Afriku. Ako se umjesto toga radi o dubljem padu, rekao je da bi se ulagači trebali pripremiti na daljnje probleme.

Recesija je neizbježna

Ekonomisti Američke banke, predvođeni Ethanom Harrisom sredinom ovog mjeseca su objavili svoju prognozu koja pokazuje blago smanjenje BDP-a od 1,4 posto na godišnjoj razini, dok je prošli mjesec banka vidjela tek 40 posto šanse za recesiju.

Harris je iznio podatke o padu potrošnje usluga putem preko kreditnih i debitnih kartica Bank of America, kao i ostale prijetnje visoke inflacije, strogih financijskih uvjeta i usporavanja prodaje nekretnina.

Prema mišljenju ove financijske institucije nezaposlenost će porasti s 3,6 na 4,6 posto, a također su rekli i da je FED pokazao spremnost prihvatiti udar na tržištu, te da vide stopu saveznih fondova na kraju godine na 3,25 ili 3,5 posto.

Iz Wells Farga također vide kratku recesiju koja će trajati od kraja 2022. do početka 2023. godine. Kako navode, više kamatne stope, niži prihodi prilagođeni inflaciji i problemi u opskrbnom lancu kao i rat u Ukrajini ukazuju na kasni stadij krize.

Isto tako smatraju da ni Europa vrlo vjerojatno neće moći izbjeći recesiju jer je globalno gospodarstvo još osjetljivije na šokove u opskrbim lancima zbog invazije na Ukrajinu, no do kraja 2023. godine iz ove banke očekuju ublažavanje inflacije što bi postavilo temelje za novi globalni gospodarski oporavak.

28. travanj 2024 09:30