Biznis i politika
StoryEditor

Vjetroenergija u 2024. neće biti profitabilan biznis

07. Veljača 2024.

Vjetroenergija ove godine neće biti profitabilan biznis, ako je suditi po najavama tri vodeće svjetske kompanije koje se bave proizvodnjom opreme za vjetroelektrane ili njihovom gradnjom. Teškoće će donijeti kašnjenje u dovršetku projekata, problemi s opremom te inflacija. Kako prenosi Reuters, Siemens Energy, najveći svjetski proizvođač pučinskih vjetrenjača, očekuje u 2024. gubitak od dvije milijarde eura. Njaveći uteg toj kompaniji je podružnica Siemens Gamesa gdje su problemi s kvalitetom na nekim modelima vjetrenjača doveli do značajne krize u poslovanju.

Iako se na globalnoj razini i dalje bilježi snažna potražnja za tehnologijom za obnovljive izvore energije, rastuće cijene komponenata i regulatorni problemi rezultirali su otpisima i gubicima širom industrije. Ti će se problemi nastaviti, tvrdi Henrik Andersen, izvršni direktor danske kompanije Vestas koja je vodeći svjetski proizvođač turbina za vjetrenjače. - Kontinuirana geopolitička volatilnost kao i sporo izdavanje dozvola i ulaganje u dogradnju distributivne elektromreže očekivano će uzrokovati neizvjesnosti u 2024. godini - kazao je Andersen.

Orsted, najveći svjetski developer pučinskih vjetroelektrana, najavio je ‘pretresanje‘ svog portfelja kao i otpuštanje dijela radne snage uslijed velikog otpisivanja projekata koji kasne u SAD-u. Ta danska kompanija najavila je kako joj je cilj srezati fiksne troškove za milijardu kruna (144 milijuna dolara) do 2026. godine, što može uključivati otpuštanje između 600 i 800 radnika. 

24. travanj 2024 16:55