Biznis i politika
StoryEditor

Vujčić: Rizik od rasta kamatnih stopa u Hrvatskoj je trenutno manji nego u drugim zemljama

24. Travanj 2023.
Regionalni financijski forum 2023. Boris Vujčićfoto Rene Karaman

Hrvatska je jedina zemlja koja je uvela euro u situaciji snažnog zaoštravanja monetarne politike, no ona nije utjecala na likvidnost domaćeg bankarskog sustava, izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić, istaknuvši da je u ovom trenutku rizik od rasta kamatnih stopa u Hrvatskoj manji no u drugim zemljama.

Vujčić je to rekao na godišnjoj konferenciji Dan hrvatskih financijskih institucija, kojoj je fokus bio na poslovanju s novom valutom i monetarnim okvirom, a koju je organizirao Odjel za financijske institucije i makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Bankama je likvidnost i porasla, s obzirom da im je uoči ulaska u eurozonu smanjena stopa obvezne pričuve te ukinuta obveza vezana za minimalno potrebna devizna potraživanja.

- Upravo zbog ulaska u eurozonu, u Hrvatskoj se dogodio vrlo visok rast strukturnog viška likvidnosti - izjavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB).

No, u Hrvatskoj su kamatne stope na kredite stanovništvu i poduzećima ipak porasle, iako sporije no u drugim zemljama, a rast kamatnih stopa povećava i profitabilnost kreditnih institucija, istaknuo je Vujčić.

- Neto kamatni prihodi rastu, zbog toga jer brže rastu kamatne stope na kredite nego na depozite, pa se kamatna marža povećava -  rekao je Vujčić.

Također, neto kamatne prihode banaka znatno povećavaju i sredstva deponirana na prekonoćni depozit kod središnje banke, dodao je guverner.

Kazao je i da su rast kamatnih stopa znatno više osjetila poduzeća nego kućanstva, koje štiti zakonsko ograničenje kamatne stope. 

No, intenzitet rasta kamatnih stopa na postojeće kredite ublažava i rasprostranjena praksa fiksiranja kamatnih stopa, napomenuo je Vujčić, dodavši i da je Hrvatska, kada su u pitanju novoodobreni krediti, u skupini zemalja s najmanjim udjelom kredita s promjenjivom kamatnom stopom u roku od godine dana. 

Tako ukupno gledajući, odnosno u usporedbi s drugim bankovnim sustavima u Europi, rizik od rasta kamatnih stopa u ovom trenutku u Hrvatskoj je manji. "To je ono što ja nazivam najboljom zaštitom potrošača", poručio je Vujčić.

Hrvatski bankovni sustav vrlo stabilan

Osvrnuo se i na nedavnu stresnu epizodu u bankarskom sektoru, odnosno u bankama u SAD-u i Švicarskoj, rekavši da ona nije znatnije utjecala na financijska tržišta.

- Tu nije bilo elemenata sustavnog problema, već se radilo o dvije banke koje su bile loše upravljane -  ustvrdio je Vujčić.

S druge strane, hrvatski bankovni sustav je vrlo stabilan i nije u riziku da se dogode slični scenariji, između ostalog i zbog već spomenutog rasta profitabilnosti, visoke likvidnosti, kao i vrlo visoke kapitaliziranosti, istaknuo je Vujčić.

Izjavio je i da su se gospodarski izgledi na početku ove godine stabilizirali, pri čemu se očekivanja gospodarskog rasta iz mjeseca u mjesec popravljaju.

Inflacija ubrzano usporava, ponajprije uslijed snažnog pada cijena energenata i drugih sirovina, no i dalje ostaje povišena, a njeno smanjivanje na željene razine će još potrajati, ocijenio je.

Prednosti članstva u eurozoni za bankarski sektor

Vujčić se osvrnuo i na utjecaj uvođenja eura na bankarski sektor, ustvrdivši da će dugoročne koristi od nove valute nadmašiti znatne kratkoročne troškove prilagodbe. Kada je riječ o koristima, praktički je došlo do ukidanja valutnog rizika, dok trajniji negativni utjecaj predstavlja gubitak prihoda od mjenjačkih poslova, smanjenje određenih naknada, a dijelom i kamatnih marži, naveo je Vujčić.

Predsjednik Upravnog Vijeća Hanfe Ante Žigman je također apostrofirao uklanjanje valutnog rizika kao veliku korist od uvođenja eura za hrvatske gospodarstvenike, a koje im uvelike olakšava izlazak na međunarodna tržišta.

Velika prednost ulaska u eurozonu za domaće gospodarstvenike se ogleda i u manjim kamatnim stopama u odnosu na zemlje koje nisu uvele euro, naveo je Žigman.

Po pitanju financiranja, Žigman je ocijenio da su hrvatske tvrtke u značajnoj mjeri okrenute bankama, a u manjoj mjeri koriste europske fondove i tržište kapitala, iako bi im po izračunima Hanfe prikupljanje kapitala putem tržišta često bila povoljnija opcija.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja je istaknuo benefite ulaska u eurozonu po hrvatske građane i kompanije, a koji su se ogledali i u ‘mirnoći‘ koja je u drugoj polovici prošle godine vladala na financijskim tržištima, u smislu i stabilnosti tečaja, što nije bio slučaj u brojnim drugim zemljama, primjerice Češkoj.

Ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić istaknula je da je ulaskom u eurozonu Hrvatska ispunila jedan od strateških ciljeva. Uvođenjem zajedničke europske valute, Hrvatska je ekonomski zaštićenija od budućih kriza, istaknula je Zorić, pobrojavši i druge benefite koji će pozitivno utjecati na konkurentnost gospodarstva i rast investicija, poput ušteda na regulatornim i transakcijskim troškovima, već spomenutog ukidanja tečajnog rizika, kao i povoljnije uvjete financiranja.

Između ostalog, podsjetila je na započete aktivnosti oko ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što predstavlja još jedno strateški važno članstvo.

04. svibanj 2024 04:55