Biznis i politika
StoryEditor

Zakon o cenzuri interneta u Velikoj Britaniji odgođen do jeseni

18. Srpanj 2022.
sigurnost internet cenzura

U Ujedinjenom Kraljevstvu je nedavno predložen i predstavljen u Parlamentu novi Zakon o online sigurnosti 'The Online Safety Bill' koji je do sada najdalekosežniji Zakon o internetskoj cenzuri ikada, piše TechCrunch.

Britanska državna tajnica za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS) Nadine Dorries rekla je da je cilj zakona ali i njen osobni cilj 'učiniti internet u Velikoj Britaniji najsigurnijim mjestom na svijetu za djecu i ranjive mlade ljude'.

Međutim, kao i mnogi prijedlozi zakona koji se u startu postavljaju kao 'zaštitnici djece', ovaj prijedlog Zakona o sigurnosti na internetu sadrži sveobuhvatna ograničenja govora koja će utjecati na sve korisnike interneta u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ovakve želje gaje i u WEF-u za ostatak Europe.

Prijedlog Zakona zahtijeva od velikih tehnoloških kompanija da poduzmu mjere protiv 'prioritetnog legalnog, ali štetnog'  sadržaja, a što je štetan sadržaj odlučivat će Vlada dok će parlament to morati i odobriti.

Osim toga, Prijedlog zakona o sigurnosti na internetu zabranjuje slanje 'svjesno lažnih' poruka koje se šalju 's namjerom da se izazove beznačajna emocionalna, psihička ili fizička ozljeda'. Također se zahtijeva od društvenih medija da uvedu alate za provjeru identiteta, te žele prisiliti tvrtke da koriste bolje tehnologije za moderiranje sadržaja.

Također, žele svim porno web stranicama uvesti stroge 'provjere kako bi se osiguralo da korisnici imaju 18 godina'. To bi po njihovom prijedlogu značilo da prije ulaska u neku takvu stranicu, morate uploadati svoje osobne podatke (osobna, putovnica) kako bi mogli pristupiti sadržaju za odrasle.

Ovaj prijedlog zakona iako govori o sigurnosti u stvari sadrži brojne odredbe koje se mogu koristiti za ušutkavanje građana Ujedinjenog Kraljevstva i kažnjavanje zbog njihovog govora na internetu. Iako je cenzura na internetu trenutno u svojoj najvišoj točki od početka world wide weba, očito ni to nije dovoljno. Platforme već sada uklanjaju sadržaj koji nije dio mainstreama, a uz ovaj zakon imat će još veći poticaj za cenzuru.

A tu su i kazne za tvrtke koje ne uspiju dovoljno cenzurirati u skladu sa Zakonom, uključuju blokiranje njihovih stranica te kazne do 10 posto njihovog godišnjeg prometa.

Zakon ipak pauziran

Ovaj kontroverzni Zakon se već sada trebao naći na dnevnom redu Parlamenta, ali čini se da će ipak glasanje o njemu biti odgođeno za jesen, te da se čeka novog premijera. Odjel za digitalno, kulturu, medije i sport zanijekao je da se zakon u potpunosti odbacuje, ali sudbina zakona sada će očito biti na novom premijeru - i njegovom ili njezinom apetitu za reguliranjem govora na internetu.

Kritičari zakona i dalje upozoravaju da se njime uvelike prekoračuje regulacija sadržaja, dok se istovremeno opterećuje digitalni sektor Ujedinjenog Kraljevstva ogromnim troškovima usklađivanja dok organizacija je koja se bori za slobodu izražavanja na internetu Index on Censorship naziva ovaj nacrt Zakona 'pokvarenim do temelja'.

Hoće li biti u konačnici prihvaćen saznat ćemo na ljeto, ali možemo reći da su slični zahtjevi već traženi 2016. godine, također sličnim Zakonom o sigurnosti, međutim tada im pokušaj cenzure na internetu nije prošao.

04. svibanj 2024 22:20