Biznis i politika
StoryEditor

Zbog učestalih nevremena proteklih tjedana raste potražnja za agregatima

08. Kolovoz 2023.

Hrvatska se i dalje nosi s posljedicama serije nevremena koja ju je zatekla u posljednja tri tjedna, no najupečatljivije je bilo ono 19. srpnja kada je u samo pola sata olujno nevrijeme rušilo drveće, nosilo krovove, ali i skoro tjedan dana ostavilo bez struje brojna sela u Slavoniji.

Tako nam je jedan čitatelj javio da je u mjestu nedaleko Nove Gradiške njegovo kućanstvo bez električne energije bilo čak pet dana što ga je navelo na kupnju agregata za struju, no kako je objasnio, zbog nevremena je nekoliko dana bilo teško i doći do agregata jer su ih ljudi masovno kupovali. 

Je li došlo do povećane potražnje te kako stoje sa zalihama agregata pitali smo i trgovine. 

Prema podacima koje smo dobili od Bauhausa, prodaja agregata u proteklih je par tjedana u Hrvatskoj porasla za 50 posto.

‒ Što se tiče dostupnosti, agregate imamo na zalihama, a i trenutno još uvijek možemo dobiti dodatne količine od dobavljača ‒ navode iz Bauhausa.

Da je potražnja za agregatima nakon prvog nevremena sredinom srpnja porasla potvrdili su i iz Pevexa rekavši da je prodaja porasla tri puta više u odnosu na prosjek, no agregata, tvrde, imaju dovoljno.

U danima nakon olujnog nevremena HEP ODS je pogođenim županijama na raspolavanje stavio agregate za proizvodnju električne energije, a iz HEP-a su, prema Hini, ocijenili da je trošak nužne sanacije iznosio oko 21 milijun eura dok će trošak sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći. 

U prvim danima sanacije štete HEP ODS je bio angažirao više od 500 djelatnika s područja kontinentalne Hrvatske, a priključile su im se bile i ekipe iz drugih dijelova zemlje. 

Velike probleme posljednjih su danas stvorile i nabujale rijeke te velike količine kiše zbog kojih je u određenim dijelovima Hrvatske došlo i do većih poplava, no čini se da građani ne žele riskirati ponovni nestanak struje pa su pohrli po svoje agregate.

26. travanj 2024 08:46