Fight Club

Presudu arbitražnog suda treba poštivati

arbitražni
Lider
Autor Lider

Nakon arbitražne presude Europska komisija izjavila je da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu. Međutim, hrvatski organi vlasti ujedinjeni su u mišljenju da Hrvatsku ta odluka ne obvezuje i ne namjeravaju je primijeniti. U više navrata je istaknuto kako Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja, koje je bilateralno.

Hrvatska stoji pri svom stajalištu da je arbitražni proces kontaminiran protupravnim djelovanjem Slovenije te se poziva na jednoglasnu odluku Hrvatskog sabora temeljem koje je iz njega izašla 2015. godine. Takav stav ne nailazi na razumijevanje zemalja Europske unije te su predsjednici Beneluksa, kao i Njemačka pozvali Hrvatsku da poštuje odluku i integritet europskog prava s obzirom da će upravo ta odluka biti referentna točka za buduće arbitražne sporove.

>>> ‘Kruške i jabuke’: Plenković – Neusporedivo nepoštivanje arbitražne presude i Daytonskog sporazuma

“HDZ stoji čvrsto u obrani nacionalnih interesa i pitanja državnog teritorija i granica; za nas je arbitraža zbog protupravnog djelovanja Slovenije neprihvatljiva, smatramo da je kompromitirana i iz nje smo izašli sukladno međunarodnom pravu, a zbog kršenja samih pravila arbitraže i odredbi međunarodnog prava od strane Slovenije. Ono što želimo je nastavak dijaloga sa slovenskom stranom i ne želimo nikakve jednostrane poteze i želimo to otvoreno pitanje rješavati u dijalogu sa Slovenijom kroz vrijeme koje je pred nama”, poručio je premijer Plenković.

Dvojica čelnika, slovenski premijer Miro Cerar i Andrej Plenković, dogovorila su se da neće poduzimati jednostrane poteze te da će razgovore nastaviti 12. srpnja u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. srpnja.


Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije

Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu.

– Europska komisija se nada da će obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka, rekao je Timmermans.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Arbitražna presuda ni na koji način Hrvatsku ne obvezuje niti je namjeravamo primijeniti.

– Arbitraža je kompromitirana i kontaminirana i mi smo iz nje izišli jednoglasnom odlukom Sabora, obavili notifikaciju i u njoj ne sudjelujemo. Naša je pozicija sasvim jasna cijelo vrijeme. Za nas tu nema nikakvih dilema bez obzira na bilo čiji stav. Međunarodno pravo je tu, situacija je čista i tu nema odustajanja, ni pomaka ni za milimetar, rekao je  hrvatski premijer.

Glasanje završeno
ZA 0%
PROTIV 100%